Προσωπεία

Προσωπεία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Επίσκεψη στα Δυτικά Βαλκάνια

Η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και το Σχέδιο Ανάπτυξης, ύψους 6 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει η πρόεδρος της Επιτροπής με τους ηγέτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου, κατά την τετραήμερη επίσκεψή της στην περιοχή. Η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησε χθες από την Αλβανία. Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι και με την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα. Χθες, η Επιτροπή ενέκρινε τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πλην της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, η οποία δεν έχει ακόμα καταθέσει πρόγραμμα. Η έγκριση αυτή ανοίγει τον δρόμο για εκταμιεύσεις μέσω του Σχεδίου Ανάπτυξης, ύψους 6 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισ. ευρώ σε δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους), για την περίοδο 2024-2027.

Εμανουέλ Μακρόν

«Εφαρμόστε τις συστάσεις Ντράγκι»

Την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή, πλήρως και ταχύτατα, οι συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά το τρέχον εξάμηνο, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. Ο γάλλος πρόεδρος και ο ούγγρος πρωθυπουργός επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη και όπου, παρουσία του Μάριο Ντράγκι, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί της έκθεσης που ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας τους έχει παραδώσει. Μακρόν και Ορμπαν συζήτησαν επίσης το πώς θα συνεχιστεί η παροχή της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς επίσης και τα θέματα που θα εξεταστούν στην πέμπτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου, επίσης στη Βουδαπέστη.

Βίκτορ Ορμπαν

«Αντισταθείτε στις Βρυξέλλες»

«Αντισταθείτε στις Βρυξέλλες», όπως οι «ήρωες του 1956» εξεγέρθηκαν κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν εκμεταλλεύτηκε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της σοβιετικής καταστολής της εξέγερσης της Βουδαπέστης, για να εξαπολύσει μια ακόμη επίθεση με εμπρηστική ρητορική κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισχυριζόμενος ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θέλει να μετατρέψει την Ουγγαρία σε ένα «κράτος μαριονέτα, υποτελές», σε ζητήματα από το Μεταναστευτικό έως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, παρομοίασε τη διαμαρτυρία του με την αντισοβιετική εξέγερση του 1956. «Πρέπει να παραδοθούμε στη θέληση μιας ξένης δύναμης, αυτή τη φορά τις Βρυξέλλες, ή να αντισταθούμε απέναντί της;» διερωτήθηκε μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πάρκο στη Βουδαπέστη. «Αυτή είναι η σοβαρή απόφαση που περιμένει τώρα την Ουγγαρία», είπε. Εντός, αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή απειλή για την 14χρονη διακυβέρνησή του από κόμμα της αντιπολίτευσης υπό νέα ηγεσία, που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ