Σαφείς αιχμές Κ. Μητσοτάκη κατά Αντ. Σαμαρά για τη χειραψία με Ν. Παππά

Σαφείς αιχμές Κ. Μητσοτάκη κατά Αντ. Σαμαρά για τη χειραψία με Ν. Παππά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:00

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με πολιτικά μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και έμμεσες αιχμές προς τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συνδύασε τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

“Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Θα κάνω αυτήν την τοποθέτηση μόνο και μία φορά. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το ειδικό δικαστήριο. Ούτε θα μιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς και προς την κατεύθυνση του κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον κ. Παππά, στη διάρκεια της απονομής των βραβείων επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. “Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση. Έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό αντιπολίτευσης που είναι μεταβατικός και κανείς δεν ξέρει εξ’ ονόματος ποιου ομιλεί. Όταν λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και ένα στοιχειώδη βηματισμό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ, για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή κοινοβουλευτικά θεσμική αντιπαράθεση…Μην απορήσετε αν αποχωρήσω και στη δευτερολογία, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει αρχηγό”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε…πολιτικά καρφιά και για τον κ. Ανδρουλάκη, βάζοντας στο στόχαστρο τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και την επιτάχυνση των προσλήψεων. “Κύριε Ανδρουλάκη, ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας. Έχω την αίσθηση ότι κάνατε μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και καταλήξατε στο ίδιο σημείο που βρισκόσασταν πριν γίνει αυτή η μεγάλη διαδικασία. Σε μία συζήτηση που είχε αποκλειστικό αντικείμενο τις πυρκαγιές, εσείς επιλέξατε να αναλώσετε τα πρώτα 20 λεπτά συζητώντας για διάφορα θέματα και επιχειρήσατε, για ακόμα μία φορά, να ταυτίσετε τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτήν την επιχειρηματολογία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση και η προσπάθεια σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2023. Σας ζητώ να μας αντιμετωπίσετε με τα χαρακτηριστικά που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε για τον εαυτό μας και όχι με την εικόνα που εσείς θέλετε να παρουσιάσετε για τη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε μία κεντροδεξιά, προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται πάντα τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος”, ανέφερε.

“Διατύπωσα την ευχή, μετά τις επανεκλογή σας, να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό βηματισμό, συμφωνώντας στο τι είναι πρόοδος και τι είναι οπισθοδρόμηση. Το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να καταψηφίζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μόνο και μόνο γιατί έπρεπε να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και γιατί έπρεπε να είστε το άλλο και το διαφορετικό. Ακριβώς αυτό επιλέξατε να ακολουθήσετε και στο πρώτο νομοσχέδιο μετά την επανεκλογή σας. Για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. Διαφωνείτε με τη ρύθμιση της εντοπιότητας, για να στελεχώσουμε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά; Να περιορίσουμε τη βαριά γραφειοκρατία; Θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο από τη στιγμή που ξεκινάει η διαδικασία τοποθέτησης ενός υπαλλήλου μέχρι να κάτσει στο γραφείο του. Αυτό είναι προοδευτικό ή δεν είναι; Διαφωνείτε με τα πριμ παραγωγικότητας; Στα ζητήματα αυτά και όταν έρχεστε και λέτε όχι σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο στέλνετε μήνυμα ότι στην προσπάθειά σας να καταστείτε εσείς ο πόλος απέναντι στην κυβέρνηση, αρνείστε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Μετά μην απορείτε γιατί οι προοδευτικοί πολίτες σας γυρίζουν την πλάτη. Αυτό που έχω δει είναι ότι επιμένετε στη γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να σας αποκαλέσω…πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι για το καλό της δημοκρατίας και της ισορροπίας του πολιτικού συστήματος να διαψευστώ. Εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί ο πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να επιλέξουμε συνήγορο του πολίτη, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και επτά μήνες. Έχουμε προτείνει ένα πρόσωπο που πιστεύουμε ότι έχει όλα τα εχέγγυα να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο και δεν προέρχεται από το δικό μας πολιτικό χώρο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παππάς: Συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδι

Ανεβαίνοντας στο βήμα για τη δευτερολογια του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του, δηλώνοντας εκνευρισμένα ότι “Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημενο παιδι” και πώς με τη σημερινή του σταση αποδεικνύει ότι ειναι “ασεβής, δειλός και ενοχικός”. 

Ο τρίτος χαρακτηρισμός που επεφύλαξε στον πρωθυπουργό, εξηγήθηκε απο τον Ν. Παππά, ως “ενοχικός, όχι γιατί μετανιωσε για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εναντίον μου προσωπικά αλλά και γιατι εφαρμόζει ακριβώς τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που συνάψαμε. Δεν είναι πια νόμος Παππά αλλά νόμος Μητσοτάκη- Παππά. Εφαρμόζετε τον νόμο μας”. 

Απευθυνόμενος στην πτερυγα των γαλαζιων βουλευτών, ο Ν. Παππάς είπε ότι σταση του πρωθυπουργού είναι “Στίγμα για την παράταξή σας. Δεν υποχρεούται να συμπαθεί κανέναν, αλλά να σέβεται τους θεσμούς. Το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι δική του δουλειά”.

“Η χώρα έσκασε στα χέρια σας” – Εκλογές σε τρία χρόνια.

“Η χώρα χρεοκόπησε επί δικών σας ημερών”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην τριτολογία του, αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

“Το 2009 ψηφίσατε έναν προϋπολογισμό, με αύξηση δαπανών, γιατί… λεφτά υπήρχαν. Όχι μόνο το είπε, αλλά το έκανε και πράξη ο τότε πρωθυπουργός και η χώρα έσκασε στα χέρια σας. Το ποιος θα έρθει με φόρα, αν θα βγούμε εμείς από το Μέγαρο Μαξίμου, για να μπείτε εσείς, αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, σε τρία χρόνια από τώρα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη.

Όσον αφορά στην τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους Σπαρτιάτες, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση. “Η τροπολογία σας είχε κάποιες αδυναμίες που θέλουμε να εξετάσουμε. Κάντε λίγη υπομονή και θα καταθέσουμε σχετική νομοθετική ρύθμιση”, σημείωσε.

Απαντήσεις στα… δεξιά της ΝΔ

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, αναφορικά με τους… πατριώτες της φακής. Αναφορά που είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες, εκτοξεύοντας βολές εναντίον όσων εγκαλούν την κυβέρνηση για “μειοδοσία” στα εθνικά ζητήματα.

“Ο πατριωτισμός δεν είναι έννοια που πρέπει να την διαφημίσουμε. Το πόσο πατριώτης είναι κανείς φαίνεται από τις ενέργειες και τις πράξεις του. Προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας δίκαια και αποτελεσματικά, όπως κάναμε και κάνουμε στον Έβρο και τα νησιά. Πατριωτισμός είναι η δημοσιονομική πολιτική, για να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα της χώρας. Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης. Δεν ξέρω γιατί αρπαχτήκατε για τους… πατριώτες της φακής. Μάλλον, βγάλατε δικά σας συμπεράσματα. Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων, όπως έχει πει ο Σάμουελ Τζόνσον. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από αυτούς που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι πιο πατριώτες από τους άλλους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τροπολογία για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών

Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών” με μια τροπολογία που θα είναι κοντά σε αυτήν που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή.

“Θα επανέλθουμε στο θέμα της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών” θα καταθέσουμε εμείς σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 2019 την διάταξη που αποσύνδεε την χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία” είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναφερόμενος επίσης στην θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ. Σωτηρόπουλος, και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να έρθει σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση.

“Να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Ελπίζω να είστε θετικός κ. Ανδρουλάκη” είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεργάτες Αντ. Σαμαρά: Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας -Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς

“Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους “μέχρι τέλος”, ισχύει στο ακέραιο”, ανέφεραν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας: “Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η  Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις”.

Διαβάστε ακόμα: 

* Κ. Μητσοτάκης: Δεν πανηγυρίζω, ούτε μηδενίζω – Ήταν η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 40 ετών

* Η σημειολογία της απουσίας Μητσοτάκη από την ομιλία Παππά και η επιστροφή του στην ομιλία Ανδρουλάκη

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ