Τι είναι το άγχος του “ηλιοβασιλέματος” και πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε;

Τι είναι το άγχος του "ηλιοβασιλέματος" και πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε;

Οδηγός επιβίωσης για εκείνες τις στιγμές που η μέρα σβήνει αλλά ανάβει μέσα μας η μελαγχολία.

Μπορεί τα ηλιοβασιλέματα να χαρίζουν όμορφες εμπειρίες και εικόνες αλλά τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν δεν είναι πάντα ευχάριστα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δηλώσει στο Reddit ότι βιώνουν άγχος, πανικό και μια γενική αίσθηση κενού καθώς βλέπουν τον ήλιο να δύει και το σκοτάδι να παίρνει τη θέση του. Αν και το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση, είναι τόσο συνηθισμένο που θα μπορούσε να θεωρηθεί φαινόμενο των καιρών.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος ένιωθαν περισσότερο άγχος το πρωί και το άγχος μειωνόταν σιγά σιγά όσο τελείωνε η μέρα. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους το ένιωθαν να επιδεινώνεται το άγχος τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτοί που ξενυχτούν, ή οι «βραδινοί τύποι», βιώνουν το άγχος χειρότερα τα βράδια.

Εκτός από μια γενική αίσθηση νευρικότητας και ανησυχίας, πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο άγχος ενός ατόμου κατά τη δύση του ηλίου.  Σύμφωνα με την Calm Clinic, μεταξύ των αιτιών του άγχους ηλιοβασιλέματος μπορεί να είναι η συσσώρευση της έντασης μετά την εργασία, η συνεχόμενη εστίαση σε μια δραστηριότητα και ο πανικός του “ύπνου”.

Η «ενοχή παραγωγικότητας» θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας, που δίνει σε κάποιον την αίσθηση ότι δεν έκανε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Η ενοχή παραγωγικότητας συμβαίνει όταν έχουμε αδικαιολόγητες προσδοκίες για το πόσα πολλά μπορούμε να επιτύχουμε μέσα σε μια δεδομένη περίοδο», δήλωσε ο Israa Nasir, MHC-LP, θεραπευτής και συγγραφέας του βιβλίου “Toxic Productivity: Reclaim Your Time and Emotional Energy in a World That Always Demands More”.

Υπάρχει επίσης «προληπτικό άγχος» ή ανησυχία για το μέλλον λόγω της πιθανότητας αρνητικού αποτελέσματος. Ο Nasir πρόσθεσε ότι οι τελειομανείς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτού του είδους τα άγχη και τις εσωτερικευμένες πιέσεις. «Μπορεί να πιστεύουμε ότι για να μας αγαπούν, πρέπει να είμαστε τέλειοι…και να αναπτύξουμε αυτά τα υψηλά πρότυπα για τον εαυτό μας που δεν είναι πάντα ρεαλιστικά», εξήγησε.

Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να θεραπεύσει το άγχος του ηλιοβασιλέματος;

Η Calm Clinic προτείνει να παραμένετε απασχολημένοι και να σχεδιάζετε πράγματα που απολαμβάνετε μόλις φύγετε από τη δουλειά, όπως κάποιες κοινωνικές συναναστροφές ή προπόνηση. Η άσκηση μετά την εργασία συνιστάται επίσης και «μία από τις καλύτερες βραχυπρόθεσμες θεραπείες για το άγχος είναι η αερόβια άσκηση».

Προτείνεται επίσης να θέτετε στόχους στους οποίους μπορείτε να επικεντρώνεστε κάθε βράδυ, ακόμα κι αν αυτοί οι στόχοι είναι να τελειώσετε ένα παζλ καθώς και να είστε συντονισμένοι με τα άγχη σας και να μην προσπαθείτε να τα παλέψετε.

«Αναγνωρίστε το στον εαυτό σας, προσπαθήστε να εξετάσετε τι κάνετε στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του άγχους σας και στη συνέχεια εργαστείτε για να ανακαλύψετε πώς να το διαχειριστείτε», σημείωσε η Calm Clinic. «Η καταπολέμηση του άγχους το επιδεινώνει, αλλά η αποδοχή του και η πρόοδος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αντίκτυπό του».

Αλλά αν το να παραμείνετε απασχολημένοι και δραστήριοι δεν βοηθάει, μια καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε μια «βαρετή ρουτίνα». «Αν έχω στο μυαλό μου να δημιουργήσω μια νυχτερινή συνήθεια, θα συνειδητοποιήσω ότι η εργάσιμη μέρα έχει τελειώσει», εξήγησε ο Nasir.

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη συσσώρευση άγχους που έχετε κατά τη δύση του ηλίου και η νυχτερινή ρουτίνα μπορεί να σας προσφέρει μια αίσθηση σκοπού. Αυτή η ρουτίνα μπορεί να είναι ένα ντους 15 λεπτών, αιθέρια έλαια, η συγγραφή ημερολογίου ή ο διαλογισμός.

Τέλος, καλό είναι να ξέρετε πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι θεραπευτές ψυχικής υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα στρες και τα άγχη που σας χτυπούν κατά τη δύση του ηλίου.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ