Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις εκτός θεάτρου – «Η Σκιά της Μύγας» σε ιστορικά καφενεία του Πειραιά

skia mygas

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ξεκινά τη φετινή του σεζόν με μια πρωτότυπη θεατρική δράση εκτός των συμβατικών του χώρων. Η παράσταση «Η Σκιά της Μύγας», ένα μοναδικό μονόπρακτο για δύο ηθοποιούς, σχεδιάστηκε ειδικά για να παρουσιάζεται σε καφενεία. Το έργο της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, σε σκηνοθεσία του Τάσου Καρακύκλα, θα περιοδεύσει από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου σε ιστορικά καφενεία του Πειραιά, δίνοντας μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Μια διαφορετική παράσταση σε παραδοσιακά καφενεία

Η παράσταση «Η Σκιά της Μύγας» ξεκινά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και υπόσχεται να φέρει το θέατρο πιο κοντά στους πολίτες. Σε καφενεία του κέντρου του Πειραιά, του Κορυδαλλού, της Νίκαιας και της Δραπετσώνας, το έργο αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας απροσδιόριστης ηλικίας που βρίσκεται σε ένα καφενείο γεμάτο τουρίστες. Το έργο επικεντρώνεται στις κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές που επιφέρει η γοργή εξέλιξη του αστικού τοπίου και η άφιξη του υπερτουρισμού, αγγίζοντας θέματα όπως η νοσταλγία, ο ρεαλισμός και η ονειροπόληση.

Το καφενείο, ως σύμβολο κοινωνικής αλληλεπίδρασης, γίνεται το φυσικό σκηνικό της παράστασης, που με άμεσο και ειλικρινή τρόπο εξερευνά την αλλοίωση της συλλογικής και ατομικής μνήμης των ανθρώπων καθώς οι γειτονιές μεταβάλλονται ραγδαία. Η παράσταση αναδεικνύει τις επιπτώσεις του εξευγενισμού και του υπερτουρισμού, καθώς οι γειτονιές και οι κάτοικοι τους μεταμορφώνονται και προσαρμόζονται στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Συντελεστές

Η παράσταση, συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του Θεάτρου του Παπουτσιού πάνω στο Δέντρο, βασίζεται στο κείμενο της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στον Τάσο Καρακύκλα. Τη μουσική επένδυση έχει επιμεληθεί ο Φώτης Σιώτας, ενώ τα κοστούμια σχεδίασε η Βάσω Γιαρένη. Στην ερμηνεία, η Σοφία Λιάκου υποδύεται την ηρωίδα, με τον Τάσο Καρακύκλα στον ρόλο του καφετζή.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Τάσος Καρακύκλας, «Η γειτονιά γίνεται χώρος προσωρινής διαμονής, οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε ήρωες ενός σκηνικού που καταναλώνετε καθημερινά από περιπατητές νέας κοπής, οι σχέσεις αναδιατάσσονται και οργανώνονται στη βάση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ηρωίδα της ιστορίας συμπυκνώνει τις ιδιότητες αυτού του νέου τύπου κατοίκου. Η ζωή της κινείται στο περιθώριο της καθημερινής εναλλαγής-συναλλαγής. Απευθύνεται στον γνώριμό της  ιδιοκτήτη του καφενείου. Σαν άλλη μπεκετική ηρωίδα εξομολογείται, μοιράζεται, ενώ οι ήχοι της μηχανής του καφέ, του τηγανιού στη φωτιά, των ποτηριών που τσουγκρίζουν, των αυτοκινήτων από τον περιβάλλοντα χώρο συνυπάρχουν με τις παύσεις και τις συνειρμικές λειτουργίες της, δημιουργώντας ένα φυσικό ηχοτοπίο »

Η θεατρολόγος και σκηνοθέτις Τζωρτζίνα Κακουδάκη προσθέτει ότι «Η ηρωίδα, ακολουθώντας τη μοίρα των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, σκέφτεται πλέον ανοίκεια για τον εαυτό της, θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να υπηρετήσει τα γούστα των άλλων, το σπίτι της μπορεί να είναι ένα ακόμα σημείο στον χάρτη… διαθέσιμο. Στόχος μας, αν γίνεται να εξαφανιστούμε. Αν και το έργο γράφτηκε για την πόλη της Αθήνας, μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί και να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε πόλη»

Πληροφορίες για την παράσταση

Η παράσταση “Η Σκιά της Μύγας” θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα καφενεία του Πειραιά και των γύρω περιοχών από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2024.

  • Δευτέρα 4 και 11 Νοεμβρίου και Τετάρτη, 6 και 13 Νοεμβρίου στο καφενείο Ελευθέρα Πολιτεία, Γούναρη 21-23 (εντός στοάς), Πειραιάς
  • Δευτέρα 18 και 25 Νοεμβρίου στο καφενείο Όπως παλιά, Π. Τσαλδάρη και Φιλαδέλφειας, Νίκαια
  • Δευτέρα 2 και 9 Δεκεμβρίου στο καφενείο Μεθύστερο, Ερ Σταυρού 41-43, Δραπετσώνα

Τα εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας more.com https://www.more.com/theater/i-skia-tis-mygas/ ή απευθείας στα καφενεία πριν την έναρξη των παραστάσεων.

Διάρκεια: 50 λεπτά
Γενική είσοδος: 15 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ποτό)
Ώρα έναρξης: 20:30

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6973421650.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ