Βόλος: Ενεργοί Πολίτες – “Τι γίνεται με την Κάρλα;”

ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖEΚΑΣ/EUROKINISSI)

Προβληματισμένοι για το πως προχωρά η διεπιστημονική επιτροπή για την διαχείρισης της Κάρλας και του Παγασητικού εμφανίζονται οι Ενεργοί Πολίτες, και τονίζουν ότι θα πρέπει σύντομα να ενεργοποιηθεί, καλώντας την Περιφέρεια να φροντίσει να μην ατονίσει η πρωτοβουλία και επιβεβαιωθεί το ρητό «αν δεν θες να γίνει κάτι στην Ελλάδα, φτιάξε μία επιτροπή».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, ορθά η Περιφέρεια υιοθέτησε την πρόταση των Ενεργών Πολιτών για την οργάνωση της διεπιστημονικής ομάδας για την κατάθεση προτάσεων για να μην έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης Κάρλας.

Στην πρώτη συνάντηση αυτής της επιστημονικής ομάδας στις 24-9-2024 παρά τις ατέρμονες συζητήσεις επί γνωστών θεμάτων οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου πρότειναν τις εξής επιστημονικές θεματικές:

  • Υδρογεωλογικό-τεκτονικό καθεστώς ευρύτερης περιοχής
  • Ποιοτικά-ποσοτικά χαρακτηριστικά επιφανειακών και υπογείων υδάτων
  • Πολιτική διαχείρισης, υδρο-οικονομία
  • Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και βιοτικοί δείκτες
  • Χαρακτηριστικά καλλιεργειών και εδαφών

Δυστυχώς στη συνάντηση είχαν κληθεί μόνο εκπρόσωποι από το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ευπρόσδεκτοι/ες είναι όλοι/ες, αλλά προτεραιότητα θεωρούμε ότι πρέπει να δείξει αυτή η επιτροπή στους επιστήμονες που έχουν ξοδέψει χρόνο, κόπο και χρήμα για να μελετήσουν τη λίμνη και όχι επιστήμονες χωρίς ούτε μία δημοσίευση για την Κάρλα, αλλά με πολλές εμφανίσεις στις οθόνες της τηλεόρασης.

Ως Ενεργοί Πολίτες αυτής της πόλης γνωρίζουμε ότι για τα θέματα της υδρο-οικονομίας υπάρχει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, το οποίο δεν κλήθηκε ποτέ. Επίσης, υπάρχουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που έχουν ασχοληθεί με το μικροβιακό φορτίο της Κάρλας και επίσης ήταν απόντες και απούσες. Αυτές οι προτάσεις μας γίνονται μετά από μία πληκτρολόγηση στην ακαδημαϊκή πλατφόρμα Google Search με τις απλές λέξεις «lake Karla» και το αντίστοιχο αντικείμενο. Τι ακριβώς είναι δύσκολο για την Περιφέρεια; Η πληκτρολόγηση ή η αποστολή email;

Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη λειτουργία αυτής της διεπιστημονικής επιτροπής και καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συνεχίσει αυτήν την αξιέπαινη κίνηση σύγκλησης διεπιστημονικής επιτροπής για την Κάρλα. Ευχόμαστε βέβαια να μη δούμε πάλι να επιβεβαιώνεται το ρητό «αν δεν θες να γίνει κάτι στην Ελλάδα, φτιάξε μία επιτροπή».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ