Αυστραλία: Πώς έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα –

Αυστραλία: Πώς έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα

Το δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Αυστραλία για την Ελλάδα αναλύεται σε ειδική έκθεση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών του ελληνικού γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Σίδνεϊ.

Αυστραλία: Αυξάνει τις εξαγωγές βόεϊου κρέατος στις ΗΠΑ

Οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστραλία είναι διαχρονικά ισχυρές, με το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών να τριπλασιάζεται την τελευταία επταετία και τις εισερχόμενες επενδύσεις να αποκτούν σταθερά αυξητική τάση. Ειδικότερα, η Ελλάδα διατηρεί εμπορικό πλεόνασμα, εξάγοντας κυρίως τρόφιμα και φαρμακευτικά, ενώ η Αυστραλία εισάγει στη χώρα μας μεταλλεύματα, ενεργειακά και αγροδιατροφικά προϊόντα.

Επενδύσεις σε ενέργεια, ΑΠΕ, ακίνητα, τουρισμό και ναυτιλία ενισχύουν τη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ περίπου 300.000 Αυστραλοί τουρίστες επισκέπτονται
πλέον ετησίως την Ελλάδα. Η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύεται από την ισχυρή ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, η οποία αποτελεί σταθερή βάση και διαδραματίζει
ρόλο «γέφυρας» στην οικονομική μας συνεργασία.

Επενδύσεις σε ενέργεια, ΑΠΕ, ακίνητα, τουρισμό και ναυτιλία ενισχύουν τη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ περίπου 300.000 Αυστραλοί τουρίστες επισκέπτονται πλέον ετησίως την Ελλάδα

Διμερές εμπόριο με την Αυστραλία

Παραδοσιακά, η χώρα μας παρουσιάζει πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο με την Αυστραλία. Το 2023 παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο πλεόνασμα, ωστόσο, ο όγκος του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε σταθερά. Η συμμετοχή του τομέα των υπηρεσιών στον συνολικό όγκο εμπορίου είναι σημαντική, καθώς η αναλογία αγαθών προς υπηρεσίες είναι περίπου 1:5 (266 εκ. € αγαθών έναντι 1,2 δις. €. εισπράξεων εντός του 2023), αλλά η θετική δυναμική και το έντονα πλεονασματικό ισοζύγιο χαρακτηρίζουν και τους δύο τομείς. Το 2023, ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών/υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 1,46 δις. ευρώ (+4,5%), με τα 1.36 δις. ευρω να αφορούν εξαγωγές και τα 103 εκατ. ευρώ εισαγωγές. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 55η θέση προμηθευτών προϊόντων της Αυστραλίας, προμηθεύοντάς τη με προϊόντα αξίας 210 εκ. €. Το ισοζύγιο υπηρεσιών της Ελλάδας με την Αυστραλία παραμένει παραδοσιακά θετικό υπέρ της χώρας μας, με σημαντικότερες πηγές εισπράξεων τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η σημαντικότερη συνεισφορά στις εισπράξεις της χώρας μας από την Αυστραλία προέρχεται από τις μεταφορές, οι οποίες κατά το 2023 κατέλαβαν μερίδιο 57,1% επί του συνόλου των εισπράξεων από την Αυστραλία και δημιούργησαν έσοδα ύψους 667 εκατ. ευρώ. Οι μεταφορικές υπηρεσίες αφορούν στην πλειονότητά τους τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές. Άλλη σημαντική κατηγορία είναι ο τουρισμός, ο οποίος απέφερε στην Ελλάδα κατά
το 2023 έσοδα ύψους 483 εκατ. ευρώ και κατέλαβε μερίδιο 41,4 % (αύξηση 201,7 % έναντι του 2022) του συνόλου. Σημειώνεται ότι, οι Αυστραλοί τουρίστες καταγράφουν σταθερά υψηλότατη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, υπερδιπλάσια αυτής του μέσου όρου των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά σημαντική τη διατήρηση και επέκταση της συγκεκριμένης αγοράς.

Επενδύσεις

Οι μεγάλες εταιρείες από την Αυστραλία που είναι παρούσες στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την Macquarie (ενέργεια και υποδομές), ResMed (ιατρικός εξοπλισμός), CSL
Limited (φαρμακευτικά) και Kourispower (υδροηλεκτρική ενέργεια).

Επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο 2021, το αυστραλιανό fund Macquarie επένδυσε 3,4 δισεκατομμύρια AUD (2,1 δισεκατομμύρια €) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της
Ελλάδας (η πιο εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της χώρας) και ανακοίνωσε επενδύσεις 2,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,5 δισεκατομμύρια ευρώ) σε έργα ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ήδη αυστραλιανή επένδυση για την κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων πολυτελείας στην Φολέγανδρο (Gundari, 20 εκ. €), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στρατηγική επένδυση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος στην Ιθάκη (Smenter Limited, αρχικού προϋπολογισμού 650 εκ. €).

Η σημαντικότερη ελληνική επένδυση στην Αυστραλία είναι αυτή της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS Energy & Metals) . H εταιρία διαθέτει στην Αυστραλία έξι ολοκληρωμένα και σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 530 MW. Επιπλέον, στο Κουίνσλαντ, το ηλιακό πάρκο Kingaroy των 53 MW
είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία, ενώ το ηλιακό πάρκο 150 MW στο Munna Creek βρίσκεται υπό κατασκευή και διαθέτει συμφωνίες αγοράς ενέργειας με την Tesltra και
την NBNCo. Ωστόσο, περί τα μέσα Ιούλιου τ.έ. η εταιρία ανακοίνωσε την επικείμενη πώληση ανωτέρω χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan.

Η πώληση πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση της Macquarie.

Η Intralot Australia (τυχερά παιχνίδια) διατηρεί από το 2012 έως σήμερα (με σύμβαση 15ετούς διάρκειας) την παρουσία της στην αυστραλιανή αγορά, μέσω της θυγατρικής της Intralot Gaming Services Pty Ltd (IGS). H εταιρία κατέχει αποκλειστικό ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής για όλες τις μηχανές τυχερών παιχνιδιών ξενοδοχείων και κλαμπ στην Πολιτεία της Victoria (Μελβούρνη). Επιπλέον, η Intralot Australia έχει συνάψει συμφωνία με την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών της Δυτικής Αυστραλίας για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης παιχνιδιών λοταρίας.

Η εταιρεία FLEXOPACK (πλαστικές συσκευασίες) έχει 10ετή παρουσία στην Αυστραλία και υλοποιεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο κύκλο επενδύσεων στην
επιχειρηματική της πορεία, κατασκευάζοντας νέο εργοστάσιο στην Αυστραλία. Η αυστραλιανή θυγατρική, Flexopack Pty Ltd, βρίσκεται στη Yatala του Κουίνσλαντ. Ακόμα, χαμηλότερης αξίας επενδύσεις πραγματοποιούνται και από άλλες ελληνικές εταιρείες όπως η Goody’s (fast food) και η Phartmathen (φαρμακευτικά προϊόντα).

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται περισσότερο ελκυστική, με βάση τα ενδιαφέροντα των Αυστραλών επενδυτών, έχουν ως εξής:

Κλάδος ακινήτων: Ο κλάδος των κατασκευών και των μεσιτικών δραστηριοτήτων έχει μεγάλη άνθιση στην Αυστραλία και οι Αυστραλοί επενδυτές είναι σε θέση να αξιολογήσουν διεθνείς ευκαιρίες και να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου τύπου επένδυσης. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τομέας δίνει τη δυνατότητα επενδύσεων μεσαίας κλίμακας που μπορεί να αποτελούν ελκυστική πρώτη προσέγγιση για επιφυλακτικούς επενδυτές.

Υποδομές διακίνησης προϊόντων (logistics): Η Αυστραλία έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων δικτύων διακίνησης προϊόντων και πολλές εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων επιτυχημένων επενδύσεων (όπως της Cosco).

Τομέας μεταφορών: Η Αυστραλία είναι μία γεωγραφικά απομακρυσμένη και αχανής χώρα, η οποία διαθέτει καλές πρακτικές στον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών για τη διασύνδεση της με τα διεθνή δίκτυα μεταφορών. Ο συγκεκριμένος κλάδος χρήζει ενίσχυσης στον τομέα των αερομεταφορών μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας, εστιαζόμενος στην αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, στην ενίσχυση των επενδυτικών ευκαιριών, στην εμβάθυνση της κανονιστικής συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών, στην επίτευξη απεριόριστης πρόσβασης στις διεθνείς θαλάσσιες αγορές και το εμπόριο, καθώς και στον διάλογο και τη συνεργασία σε θέματα μεταφορών που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Τομέας ενέργειας: Η Αυστραλία είναι χώρα που διαθέτει άφθονους ενεργειακούς πόρους, ιδίως σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Για τον λόγο αυτό χρήζουν ανάπτυξης πολιτικές για την προώθηση των επενδύσεων της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, μέσω των υφιστάμενων πολυμερών φόρα για την ενέργεια, καθώς και την προώθηση της ανάπτυξης και εφαρμογής καθαρών και οικονομικά αποδοτικών και βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών παραγωγή και αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, κατόπιν πρόσφατης υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης ΕΕ-Αυστραλίας για τη συνεργασία τους στις κρίσιμες πρώτες ύλες, καθίσταται ευχερέστερη η συνεργασία της Ελλάδας με την Αυστραλία στον σημαντικότατο αυτό τομέα.

Χρηματοπιστωτικός τομέας /funds: Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των διεθνών επενδυτικών προτεραιοτήτων των Αυστραλών. Λόγω του αναγκαστικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης στην Αυστραλία (superannuation), η αυστραλιανή οικονομία αποτελεί σημαντική πηγή επενδυτικών κεφαλαίων διεθνώς, διαθέτοντας 4,5 τρις. AUD που την κατατάσσουν στην 5η θέση παγκοσμίως μεταξύ των πηγών επενδυτικών κεφαλαίων. Επιπλέον έχει στενή συνεργασία με τις ασιατικές αγορές (π.χ. Κίνα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία), τους επενδυτές των οποίων εκπροσωπεί σε πολλές περιπτώσεις. Η Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικώς να ωφεληθεί από το μερίδιο που κατευθύνεται σε μετοχές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια καθώς και από το μερίδιο που κατευθύνεται σε ακίνητα και υποδομές.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ