“Χαρτιά” πολιτικής σταθερότητας και αναπτυξιακής δυναμικής από τον Κ….

"Χαρτιά" πολιτικής σταθερότητας και αναπτυξιακής δυναμικής από τον Κ....

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τα… χαρτιά της πολιτικής σταθερότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας ρίχνει στο…πολιτικό τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου, επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή ένα από τα κεντρικά κυβερνητικά αφηγήματα. Αυτό της ταύτισης της Νέας Δημοκρατίας με τις μεταρρυθμίσεις και το προοδευτικό πρόσημο, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην προεκλογική εκστρατεία του 2023, καθώς ήρθε, σύμφωνα με…γαλάζια στελέχη, να αναδείξει τις…βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην οδό Πειραιώς, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Τα σήματα του Κ. Μητσοτάκη

Όπως έπραξε στη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης στην εθνική πινακοθήκη για την παρουσίαση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, έτσι και χθες, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός έσπευσε να αναδείξει τη σημασία της σταθερότητας στο…μονοπάτι που οδηγεί σε μία ανάπτυξη, η οποία, πέρα από μόνιμα χαρακτηριστικά, θα διαχέεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. “Υπάρχει σήμερα ένα δεδομένο στον τόπο μας το οποίο, αν και άυλο, αποτελεί ένα χειροπιαστό εθνικό πλεονέκτημα. Αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτική σταθερότητα. Τη σταθερότητα που εμείς την έχουμε και, ναι, πρέπει να αναγνωρίζουμε τη σημασία της.  Αυτήν που στις μέρες μας αναζητούν πολλά κράτη, όταν εμείς συχνά τη θεωρούμε περίπου αυτονόητη. Όμως, αυτή η σιγουριά της ομαλότητας είναι τελικά και η αφετηριακή προϋπόθεση για κάθε βήμα προς τα εμπρός. Είναι αυτή που διαμορφώνει τελικά ένα θετικό επενδυτικό κλίμα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια”, ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, με την…ηχώ του να μην απευθύνεται μόνο στις διεθνείς αγορές, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλύοντας, παράλληλα, τη διαδρομή που έχει διανύσει η οικονομία από το 2019 μέχρι και σήμερα (επενδυτική βαθμίδα, θετική πορεία του τουρισμού, αύξηση των εξαγωγών) ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην επιχειρηματική κοινότητα, επισημαίνοντας τα πέντε σημεία της από εδώ και πέρα συνεισφοράς της όσον αφορά στην επίτευξη ενός κεντρικού στόχου. Μία ακμαία οικονομία, το περιεχόμενο της οποίας και η προστιθέμενη αξία που θα παράξει θα αφορά το σύνολο των πολιτών. “Είμαι ένας πολιτικός ο οποίος πιστεύει όσο λίγοι στην ελεύθερη οικονομία, στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης πολιτικής που συνδυάζει την ανάπτυξη της χώρας με την ατομική προκοπή των πολιτών. Ένα κράτος το οποίο δεν ορίζει, αλλά ρυθμίζει, όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει ρυθμιστικά. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή έχω αυτές τις θέσεις, θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να είμαι καθαρός στα ζητούμενα τα οποία η πολιτεία έχει από σας. Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία. Δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, με την ομιλία του στον ΣΕΒ να είναι εστιασμένη:

– Στην επανεπένδυση του μεγαλύτερου μέρους των κερδών ξανά στις επιχειρήσεις, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στην τόνωση της έρευνας. “Η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Είναι κάτι που σε έναν βαθμό το βλέπουμε ήδη, αλλά η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει πια χρέος να κάνει συμμέτοχους τους υπαλλήλους μιας εταιρείας στην πρόοδό της. Φροντίζει, επίσης, ώστε η εργασιακή τους ζωή να συμβαδίζει με την οικογενειακή, με παιδικούς σταθμούς, ενισχύσεις για τους νέους γονείς αλλά -γιατί όχι;- και να προσφέρει συμμετοχή στα κέρδη. Για όλα αυτά, άλλωστε, υπάρχουν τώρα και τα κίνητρα όσο και τα φορολογικά εργαλεία για να γίνουν πιο εύκολα πράξη”, είπε ο πρωθυπουργός.

– Στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων. “Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και της διαρκούς μάθησης. Ενώ σε συνθήκες υποχώρησης της ανεργίας προκύπτει άμεση ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας, πιο πολλοί νέοι Έλληνες του εξωτερικού που μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Με άλλα λόγια, οι καιροί απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επενδύσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας. Και προτιμώ οι στρατηγικές κατάρτισης, επανεκπαίδευσης και εκπαίδευσης να γίνονται σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

-Στην πίστη στον υγιή ανταγωνισμό, τον οποίο πλήττουν οι αθέμιτες πρακτικές και η αισχροκέρδεια, όπου αυτή υπάρχει. “Ο καλύτερος τρόπος για να δικαιωθεί η ανοιχτή οικονομία είναι να ισχύσουν τελικά οι βασικοί της κανόνες. Όταν, δηλαδή, μειώνεται το κόστος παραγωγής, ακολουθεί και μια ανάλογη μείωση των τιμών. Είναι συνεπώς και δική σας ευθύνη όταν αυτό τελικά δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή”, τόνισε.

-Στον προσανατολισμό της εταιρικής ευθύνης σε επίκαιρες κοινωνικές ανάγκες. “Έχουμε κάνει βήματα προόδου σε αυτή την κατεύθυνση: η χρηματοδότηση, για παράδειγμα, σχεδίων πρόληψης, αποκατάστασης περιοχών από φυσικές καταστροφές. Το είδαμε αυτό και με την στήριξη του ΣΕΒ και τη μεγάλη δωρεά που έκανε στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Ή ενδεχομένως η συμβολή στο πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” για την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Μπορούμε, όμως, μπορείτε περισσότερα. Γιατί η αλήθεια είναι, για να είμαστε τελείως δίκαιοι, ότι σήμερα δεν βλέπουμε στον βαθμό που θα θέλαμε ή στον βαθμό που νομίζω ότι αντιστοιχεί στην πραγματική δυναμική των επιχειρήσεων, ούτε τους μεγάλους ευεργέτες ούτε τις μεγάλες ευεργεσίες του παρελθόντος”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ