Χούθι: Με ρωσική βοήθεια οι επιθέσεις σε δυτικά πλοία – Τι αναφέρει η WSJ

Χούθι: Με ρωσική βοήθεια οι επιθέσεις σε δυτικά πλοία - Τι αναφέρει η WSJ

Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα»

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους του, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που δέχεται επίθεση στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι επιθέσεις στα πλοία

Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία.

Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

Πριν από λίγο διάστημα οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα βομβαρδιστικά B-2 Stealth για να χτυπήσουν την Υεμένη σε πλήγμα που όπως είπαν είχε στόχο αποθήκες των Χούθι.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το βομβαρδιστικό stealth B-2 για να επιτεθούν στους Χούθι στην Υεμένη από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Το B-2 είναι μια πολύ μεγαλύτερη πλατφόρμα από τα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για να στοχεύουν εγκαταστάσεις και όπλα των Χούθι, ικανά να μεταφέρουν πολύ βαρύτερο φορτίο βομβών.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ