«Δεν θέλουμε μια εκστρατεία διαρκείας του Ισραήλ στον Λίβανο»

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια παρατεταμένη ισραηλινή εκστρατεία στον Λίβανο, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, έναν μήνα μετά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως το Ιράν λαμβάνει σαφές μήνυμα ότι τυχόν περαιτέρω επιθέσεις στο Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο τα δικά του συμφέροντα, με όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής να περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου. Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα συγκεντρωθούν στην Ντόχα για να προετοιμάσουν τον δρόμο για νέες συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα συνεπάγεται επίσης την απελευθέρωση ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο, ανέφεραν το Κατάρ και η Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ θα ταξιδέψει στην Ντόχα την Κυριακή για τον σκοπό αυτόν. Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα συναντήσει τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Τρεις στρατιώτες νεκροί

Χθες, από ισραηλινό χτύπημα σκοτώθηκαν τρεις λιβανέζοι στρατιώτες καθώς προσπαθούσαν να απομακρύνουν τραυματίες από το συνοριακό χωριό Γιατέρ, γεγονός που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Ο στρατός του Λιβάνου θεωρείται ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε διπλωματική επίλυση του πολέμου. Η ανάπτυξή του στον Νότο αποτελεί βασικό μέρος της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο Χεζμπολάχ – Ισραήλ το 2006.

Ο Εμανουέλ Μακρόν

Εν τω μεταξύ στο Παρίσι, διάσκεψη που συγκάλεσε η Γαλλία συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια για τον στρατό του Λιβάνου και 800 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια. «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Περισσότερες ζημιές, περισσότερα θύματα, περισσότερα χτυπήματα δεν θα επιτρέψουν τον τερματισμό της τρομοκρατίας ή την ασφάλεια για όλους», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσθεσε ότι η διάσκεψη θα υποστηρίξει τη στρατολόγηση 6.000 λιβανέζων στρατιωτών και θα παράσχει στον στρατό βασικές προμήθειες. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ. «Η καταιγίδα που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή… κουβαλάει τους σπόρους της ολοκληρωτικής καταστροφής, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλες τις ανθρώπινες αξίες», είπε.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ Νέα κατηγορία για κακοποίηση Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη δεκαετία…