Δίνοντας στους Νέους Μετανάστες τα Εργαλεία για Ένα Καλύτερο Μέλλον : To έργο Employ Me της Innovation Hive

Το πρόβλημα της απασχολησιμότητας των νέων, και ιδιαίτερα των νέων μεταναστών δεύτερης γενιάς, είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Πολλοί από αυτούς τους νέους συναντούν εμπόδια που τους κρατούν εκτός αγοράς εργασίας και τους αποτρέπουν από το να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία και την οικονομία. Η έλλειψη δεξιοτήτων που αναζητούν οι εργοδότες, η δυσκολία εύρεσης κατάλληλης καθοδήγησης, και ο αποκλεισμός από εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που εμποδίζει την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να αντιμετωπίσει το έργο Employ Me της Innovation Hive. Το έργο στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης στους νέους μετανάστες δεύτερης γενιάς για να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες απασχολησιμότητας που θα τους βοηθήσουν να βρουν εργασία και να ενσωματωθούν. Το έργο επικεντρώνεται όχι μόνο στους νέους, αλλά και στους τοπικούς εκπαιδευτές και τους συμβούλους νεολαίας, προσφέροντάς τους εργαλεία και καθοδήγηση για να τους υποστηρίξουν καλύτερα.

Μέσα από το έργο, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε σημαντικές δεξιότητες όπως:

●     Ομαδική εργασία

●     Επιχειρηματικότητα

●     Πειθώ και διαπραγμάτευση

●     Επικοινωνία

●     Οργάνωση και ηγεσία

●     Εμπιστοσύνη και επίλυση προβλημάτων

●     Επιμονή και διαχείριση χρόνου

Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στον επαγγελματικό κόσμο και προσφέρουν στα άτομα τα εφόδια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, οι εταίροι του έργου συγκεντρώθηκαν για την τελική συνάντηση στην πόλη της Λάρισας, στα γραφεία της Innovation Hive, του εταίρου του έργου από την Ελλάδα. Στη συνάντηση αυτή, παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα και επιτεύγματα, και η ομάδα συζήτησε τις επόμενες ενέργειες για τη διάδοση και τη βιωσιμότητα των εργαλείων που έχουν δημιουργηθεί.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του έργου είναι η Εργαλειοθήκη Απασχολησιμότητας. Η εργαλειοθήκη αυτή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και τους οργανισμούς που υποστηρίζουν νέους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις για την ανάπτυξη των 10  βασικών δεξιοτήτων απασχολησιμότητας, βέλτιστες πρακτικές για τη συνεργασία με μετανάστες και χρήσιμους πόρους που προάγουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Επίσης, το έργο έχει αναπτύξει την Εικονική Ακαδημία, μια καινοτόμο πλατφόρμα με ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν τους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν με τον δικό τους ρυθμό. Η πλατφόρμα προσφέρει  20 παιχνιδοποιημένες ασκήσεις που κάνουν τη διαδικασία μάθησης διασκεδαστική και ελκυστική. Οι νέοι μπορούν να δημιουργήσουν τα προσωπικά τους ηλεκτρονικά χαρτοφυλάκια και να κερδίσουν ψηφιακά σήματα για τις δεξιότητες που αναπτύσσουν..

Το έργο Employ Me φτάνει στο τέλος του και σύντομα θα γιορτάσουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί με ένα μεγάλο event. Σκοπός του event αυτού είναι να ενημερώσει το κοινό και τους ενδιαφερόμενους φορείς για τα επιτεύγματα του έργου και να τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν. Ακολουθήστε τα social media του έργου και της Innovation Hive για να μάθετε πότε και που.

Με την ολοκλήρωση του έργου, πάνω από 250 νέοι μετανάστες έχουν συμμετάσχει στις δράσεις του, και 200 οργανισμοί έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν. Περισσότεροι από 100 χρήστες έχουν ήδη εγγραφεί στην Εικονική Ακαδημία και απολαμβάνουν τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προσφέρει.

Το Employ Me δεν είναι απλώς ένα έργο εκπαίδευσης, αλλά μια πρωτοβουλία που στοχεύει να ενδυναμώσει τους νέους μετανάστες και να τους δώσει τα εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων τους.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις και νέες κυκλοφορίες στην ιστοσελίδα και τα social media της Innovation Hive!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ