Ένα καινοτόμο ψηφιακό παιχνίδι για την ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού των μεταναστών απο το έργο INFINITY της Innovation Hive

Σήμερα, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις όταν μεταναστεύουν σε μια νέα χώρα. Εκτός από τη γλώσσα και την πολιτισμική προσαρμογή, η οικονομική ενσωμάτωση είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντούν. Συχνά οι μετανάστες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για τη διαχείριση των χρημάτων τους ή για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στην οικονομική ζωή του νέου τους περιβάλλοντος. Αυτή η έλλειψη οικονομικού αλφαβητισμού μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην κοινωνική τους ένταξη και στη δυνατότητα να χτίσουν μια βιώσιμη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Εδώ ακριβώς έρχεται το INFINITY Project της Innovation Hive να προσφέρει μια καινοτόμα λύση. Μέσα από τη δημιουργία ενός ψηφιακού επιτραπέζιου παιχνιδιού, το έργο στοχεύει να ενισχύσει τον οικονομικό αλφαβητισμό των μεταναστών με έναν διασκεδαστικό, προσβάσιμο και εκπαιδευτικό τρόπο. Η ψηφιακή μορφή του παιχνιδιού επιτρέπει τη συμμετοχή και την εκμάθηση βασικών χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, μετατρέποντας τη μάθηση σε μια πιο προσβάσιμη και ελκυστική εμπειρία.

Το καινοτόμο ψηφιακό παιχνίδι του INFINITY Project

Το παιχνίδι που δημιούργησε η ομάδα του INFINITY Project είναι μια διαδραστική ψηφιακή εκδοχή ενός κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού τύπου “trivial pursuit”. Μέχρι οκτώ παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν ταυτόχρονα, επιτρέποντας έτσι στους μετανάστες να ανταγωνιστούν, να μάθουν και να αναπτύξουν σημαντικές οικονομικές δεξιότητες μέσα από μια φιλική και προσιτή μορφή.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες ρίχνουν ζάρια, μετακινούνται στον πίνακα και απαντούν σε ερωτήσεις που καλύπτουν διάφορα οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα. Οι ερωτήσεις δεν περιορίζονται μόνο στις βασικές οικονομικές αρχές, αλλά περιλαμβάνουν και πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως η ανάπτυξη προσωπικών προϋπολογισμών, η διαχείριση πόρων, η δημιουργία αποταμιευτικών σχεδίων και η κατανόηση των βασικών εννοιών της επιχειρηματικότητας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι παίκτες όχι μόνο αποκτούν θεωρητική γνώση, αλλά μαθαίνουν πώς να εφαρμόζουν αυτές τις δεξιότητες στην καθημερινή τους ζωή.

Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο ώστε να διαρκεί περίπου 30 λεπτά ανά παρτίδα, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια γρήγορη και ευχάριστη εμπειρία μάθησης. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε διάφορα επίπεδα και να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους μέσα από τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις και τις επιλογές που κάνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του παιχνιδιού

Το παιχνίδι του INFINITY Project δεν είναι απλά ένα μέσο ψυχαγωγίας. Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί την παιχνιδοποίηση (gamification) για να μεταφέρει σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες στους μετανάστες. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν βασικές αρχές οικονομικής διαχείρισης και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν καλύτερα στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Οι ερωτήσεις και τα σενάρια του παιχνιδιού είναι προσεκτικά επιλεγμένα από ειδικούς, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεταναστών και να τους βοηθούν να βελτιώσουν την κατανόηση τους γύρω από οικονομικά θέματα. Για παράδειγμα, μέσα από το παιχνίδι οι μετανάστες θα μάθουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τους πόρους τους, πώς να σχεδιάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς και να αναπτύσσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να δημιουργήσουν μια μικρή επιχείρηση ή να αναζητήσουν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Ο στόχος και η επίδραση του παιχνιδιού

Το ψηφιακό παιχνίδι του INFINITY Project στοχεύει στο να αποτελέσει έναν βασικό εκπαιδευτικό πόρο για τους μετανάστες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Μέσα από την προσέγγιση της παιχνιδοποίησης, το έργο φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στην εκπαίδευση των οικονομικών δεξιοτήτων και να προσφέρει στους μετανάστες την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή των χωρών στις οποίες ζουν.

Το INFINITY Project έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μετανάστες να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, να κατανοήσουν καλύτερα το πώς να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να αναπτύξουν επιχειρηματικές και κοινωνικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις του έργου μέσα από την ιστοσελίδα του έργου INFINITY και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του, όπου θα ανακοινώνονται οι τελευταίες ενημερώσεις για το έργο. Επιπρόσθετα μπορείτε να παρακολούθείτε τις εξελίξεις για όλα τα έργα της Innovation Hive από την ιστοσελίδα και τα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ