Επανέφεραν τον Γιαννίτση στα σχολικά γεύματα της Λαμίας – Απόφαση που προκαλεί ερωτήματα

Επανέφεραν τον Γιαννίτση στα σχολικά γεύματα της Λαμίας - Απόφαση που προκαλεί ερωτήματα

Σάλο προκαλεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας έτοιμου φαγητού για το Μουσικό Σχολείο της Λαμίας.

Πρόκειται για τη σύμβαση με την επιχείρηση «Γιαννίτσης Logistics» η οποία ανεστάλη καθώς η εταιρεία δεν παρέδωσε ως όφειλε τα γεύματα στους μαθητές από τις 20 έως τις 28 Μαΐου 2024.

Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 23 Οκτωβρίου 2024 αποφάσισε ότι η εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις συμβατικές τις υποχρεώσεις για λόγους ανωτέρας βίας.

Η απόφαση του δήμου Λαμιέων που αποδέχεται τους λόγους «ανωτέρας βίας» για τη μη παράδοση των σχολικών γευμάτων.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Αρχών, μετά τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών στην περιοχή της Λαμίας.

Στα γεύματα που δόθηκαν στους μαθητές εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν περισσότερα από 60 παιδιά στο νοσοκομείο και δεκάδες γονείς να υποβάλλουν μηνύσεις κατά της εταιρείας.

Τότε, η εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» έκανε λόγο για «πλήθος ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών που διασύρουν τη φήμη του Ομίλου μας και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ερχόταν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και ο ΟΠΕΚΑ που αποφάσιζαν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων και τον προσωρινό αποκλεισμό της εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις προμηθειών ή υπηρεσιών για 3 χρόνια.

Η πυρκαγιά «μυστήριο» και τα ασφάλιστρα

Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη για τα αλλοιωμένα σχολικά γεύματα και λίγο πριν γίνει ο σχετικός έλεγχος των εγκαταστάσεων της εταιρείας από τα συνεργεία του ΕΦΕΤ, ξέσπασε πυρκαγιά στη μονάδα παραγωγής των γευμάτων.

Η στιγμή της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της «Γιαννίτσης Logistics»

Η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται για την πυρκαγιά, ωστόσο το πόρισμα της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει ότι «η φωτιά ξεκίνησε από δόλιο βραχυκύκλωμα του αυτοκινήτου έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή εμπρησμό».

Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής, οι δράστες πέταξαν κάτι στο αυτοκίνητο προκειμένου να επεκταθεί η φωτιά και να συμβεί η μεγάλη καταστροφή.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ήταν επίσης, προβληματισμένοι καθώς το φορτηγό φαίνεται να ήταν σχεδόν κολλητά στο κτίριο. Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει τις Αρχές είναι το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις πάρα πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν ήταν εύφλεκτα.

Μεγάλες οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι από την εταιρεία είχε γίνει αίτημα για αύξηση των ασφαλίστρων πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη ότι εκεί είχαν παρασκευασθεί τα γεύματα που έστειλαν δεκάδες παιδιά στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση.

Όπως είχε αποκαλύψει ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» & «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, στον φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν καταθέσεις των υπάλληλων της ασφαλιστικής εταιρείας που αναφέρουν πως ασφαλιστικός πράκτορας στη Λαμία, ο οποίος εκπροσωπεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο, είχε υποβάλλει αίτημα να υπάρξει αύξηση στην αποζημίωση για ασφάλεια πυρός κατά 2,5 εκατομμύρια λίγες ώρες πριν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο.

Η αναστολή της σύμβασης

Η εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής δεν παρέδωσε τα προβλεπόμενα γεύματα για το Μουσικό Σχολείο Λαμίας στις ημερομηνίες 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 και 28/05/2024.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μεταξύ του δήμου Λαμιέων και της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics» «η μη εκτέλεση της σύμβασης και η μη προσφορά γευμάτων δεν δικαιολογείται παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Ωστόσο, η εταιρεία υποστήριξε ότι η πυρκαγιά ήταν τυχαίο γεγονός και ότι δεν ήταν δική της ευθύνη η μη παράδοση των γευμάτων για 9 ημέρες.

Με την εκδοχή αυτή συμφώνησε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με μόλις δύο αρνητικές ψήφους σε σύνολο 33 που ψήφισαν.

Έτσι, η εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» θα συνεχίσει να παρέχει σχολικά γεύματα στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας, καθώς θα επανενεργοποιηθεί η σύμβαση αξίας 196.421,12 ευρώ.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ