Επίσκεψη της υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη στο ΕΛΚΕΘΕ Ηρακλείου

Επίσκεψη της υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη στο ΕΛΚΕΘΕ Ηρακλείου

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα  ερευνητικά έργα που εκτελούνται, καθώς και για την πορεία των έργων που υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ  και το ΕΠΑ. 

Το ΕΛΚΕΘΕ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα “Θαλασσόκοσμος”, ένα υπερσύγχρονο σύμπλεγμα κτιρίων για τις θαλάσσιες επιστήμες. 

Τα κτίρια του “Θαλασσόκοσμου”, στεγάζουν ερευνητικά εργαστήρια και διοικητικές υπηρεσίες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και το Ενυδρείο Κρήτης. 

Το ΕΛΚΕΘΕ δραστηριοποιείται στους τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την έρευνα στην ωκεανογραφία, την θαλάσσια βιολογία και βιοποικιλότητα, την θαλάσσια γεωλογία και γεωφυσική, την παράκτια γεωμορφολογία, τα εσωτερικά ύδατα και την βιοποικιλότητα, την θαλάσσια γονιδιωματική και βιοτεχνολογία, την οικολογία αλιευμάτων, την ιχθυοκαλλιέργεια, και την έρευνα σχετικά με τα εσωτερικά και επιφανειακά ύδατα.

Μετά την επίσκεψη,  η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε:

“Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο ΕΛΚΕΘΕ, στο ερευνητικό κέντρο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και το οποίο αποτελείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε υπερήφανοι για το έργο που παράγει το ΕΛΚΕΘΕ και έχουμε εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση των προγραμμάτων του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, διαθέτουμε πόρους εδώ στην Κρήτη ύψους 8 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, επέκταση και αναβάθμιση των κτιριακών του υποδομών, έργο που υλοποιείται ήδη, καθώς και 4,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ενός νέου τηλεχειριζόμενου οχήματος το οποίο θα κάνει θαλάσσιες έρευνες σε μεγάλα βάθη. 

Επίσης, διαθέτουμε πάνω από 3,3 εκατ. ευρώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, και συγκεκριμένα, 1,7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού επεξεργασίας θαλάσσιου νερού και 1,6 εκατ. ευρώ εξοπλισμού για τις συλλογές καλλιεργειών και βιοτεχνολογίας.

Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Αντώνη Μαγουλά, καθώς και όλα τα μέλη των Ινστιτούτων, τους διευθυντές και τους εργαζόμενους, για τη σπουδαία δουλειά την οποία πραγματοποιούν για την Κρήτη μας”.

Η Υπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη επισκέφθηκε τα εργοτάξια των τριών κτιρίων που κατασκευάζονται και συγκεκριμένα το κτίριο γραφείων και εργαστηρίων Marine Culture Collection Center, το κτίριο φιλοξενίας πλωτών υποβρυχίων, καθώς και το κτίριο επεξεργασίας θαλάσσιου ύδατος.

Στη συνέχεια, περιηγήθηκε στο Ενυδρείο, που δημιουργήθηκε το 2006 με συγχρηματοδότηση  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ελληνικό Δημόσιο και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τις δράσεις του και ιδιαίτερα για την διάδοση σε εκλαϊκευμένη μορφή της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται από το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και την παγκόσμια θαλάσσια έρευνα.

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη και προσφέρει μια καταπληκτική θέα στον υποθαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου θάλασσας.

Σε συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων η Υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα που της έθεσαν οι εργαζόμενοι, και αφορούν σε αιτήματα χρηματοδότησης καθώς και σε ζητήματα προσωπικού των ερευνητικών κέντρων.

Στις συναντήσεις παραβρέθηκαν ο Διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ και Πρόεδρος του ΔΣ Δρ. Αντώνιος Ν. Μαγουλάς, και οι Γεώργιος Ματαλλιωτάκης- Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα που σχετίζεται με θέματα διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, Δρ. Μαρία Στουμπούδη- Διευθύντρια Ινστιτούτου θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ (ΙΘΑΒΙΠΕΥ), Μαρία Στεφανάκη- Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Αθανάσιος Νταϊλιάνης – Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Διευθυντή του αντίστοιχου ινστιτούτου Δρ. Κ. Μυλωνά, Δρ. Νικόλαος Λαμπαδαρίου- Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Διευθυντή του αντίστοιχου ινστιτούτου Δρ. Α. Καραγεώργη, Δρ. Ιωάννης Παπαδάκης- Προϊστάμενος Ενυδρείου Κρήτης, και Δρ. Στυλιανός Σωμαράκης- Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ -Εκπρόσωπος Ερευνητών στο ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ