Επιστροφή για το ΠΑΣΟΚκαι τον Ανδρουλάκη

Επιστροφή για το ΠΑΣΟΚκαι τον Ανδρουλάκη

Σημαντική άνοδο του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega μετά τις εσωκομματικές κάλπες και την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, με το κόμμα να προσεγγίζει πια το 20% στην εκτίμηση ψήφου και η διαφορά του από τη ΝΔ να κινείται για πρώτη φορά ύστερα από δώδεκα χρόνια σε μονοψήφια επίπεδα. Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, περνώντας στην πρώτη θέση στον πίνακα δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, ενώ στην αντίπερα όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να καταβυθίζεται και άλλο δημοσκοπικά, με φόντο τις εσωκομματικές παλινωδίες του.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis η ΝΔ προηγείται με 29,1% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 19,8%. Καταγράφεται επίσης οριακή ισοψηφία της Ελληνικής Λύσης με το ΚΚΕ, με 9% και 8,9% αντιστοίχως. Πέμπτος με 8,7% έρχεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του, ενώ στις αξιολογήσεις της επίδοσής του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ένα συντριπτικό 91,7% αρνητικών αποτιμήσεων. Αντιθέτως, πορεία ενίσχυσης των δημοσκοπικών επιδόσεών της καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας που μετρήθηκε στο 5,3%.

Αξιοσημείωτα για την κυβερνητική ατζέντα είναι τα ποιοτικά στοιχεία που συνοδεύουν την αξιολόγησή της. Το 68,4% αποτιμά αρνητικά την κυβέρνηση συνολικά, έναντι ενός 26,8% που δηλώνει θετική αξιολόγηση. Τα βασικά προβλήματα των πολιτών παραμένουν η ακρίβεια και η οικονομία σε αδιαφιλονίκητα ποσοστά. Από την άλλη, το Μεταναστευτικό, παρότι προβάλλεται και πάλι στην επικαιρότητα, αναφέρεται ως βασικό πρόβλημα μόνο από ένα 4% των ερωτηθέντων (που είναι, πάντως, αυξημένο από το 1% που είχε καταγράψει η Metron Analysis τον περασμένο μήνα). Ενδιαφέρον έχει επίσης η αποτίμηση για τα ελληνοτουρκικά, με το 56% να εμφανίζεται απαισιόδοξο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν, έναντι ενός 31% που εκτιμά ότι θα βελτιωθούν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και τη δυναμική που φαίνεται πως έδωσε στο ΠΑΣΟΚ η εσωκομματική διαδικασία, η δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφει εντυπωσιακά στοιχεία για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται στη συσπείρωση με 91%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 82,2%. Οι εισροές ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ υπολογίζονται σε ένα 5,8% από τη δεξαμενή της ΝΔ και ένα 11,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίσιμη λεπτομέρεια για τη ΝΔ είναι ότι σε αυτή τη μέτρηση δείχνει να χάνει έδαφος κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο προς στα δεξιά της (η αντίστοιχη εκροή προς την Ελληνική Λύση είναι στο 1,6%). Η εικόνα συνιστά πρόκληση, βεβαίως, και για τη Χαριλάου Τρικούπη που διατηρεί και τα μεγαλύτερα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή τη μεγαλύτερη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων.

Η κομματική αλλά και προσωπική δυναμική της επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη αποτυπώνεται και στη μέτρηση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, όπου βρίσκεται πλέον στην κορυφή, καταγράφοντας αύξηση 11 μονάδων μέσα σε τέσσερις μήνες (τον Ιούνιο είχε 30% και σήμερα μετριέται στο 41%). Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 38% και 37% αντιστοίχως. Και στην τέταρτη θέση της κατάταξης, με μία μονάδα χαμηλότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προηγείται, ωστόσο, στην καταλληλόλητα για τη θέση του πρωθυπουργού με 28,6%.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ