Ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν – Στοίχημα η απορρόφηση

Ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν - Στοίχημα η απορρόφηση

Του Τάσου Δασόπουλου 

Στο αποκορύφωμά της θα φτάσει η προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους για να πετύχουν τόσο τον τεράστιο στόχο της απορρόφησης κοινοτικών πόρων 35 δισ. ευρώ και πολύ περισσότερο την υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που φτάνουν τα 58 δισ. ευρώ.

Το τεράστιο αυτό ποσό κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων προκύπτει αφενός από την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι και το τέλος του 2026 αλλά και της συνεχούς αύξησης των προϋπολογισμών των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, από τα 58 δισ. τα 43,4 δισ. ευρώ θα είναι το σύνολο του ΠΔΕ του 2024 (13,1 δισ. ευρώ), του 2025 (14,1 δισ.) και του 2026 (16 δισ. ευρώ). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες ύψους 14,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η απορρόφηση πόρων από το ΤΑΑ προχωρά σχεδόν εντός του χρονοδιαγράμματος. Με την πρόσφατη εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αφορούν τις επιχορηγήσεις της 4ης δόσης από το Ταμείο, έχει πλέον απορροφηθεί πάνω από το 50% των πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο. Συγκεκριμένα, έχουν εισπραχθεί από την ΕΕ τα 18,2 δισ. ευρώ και πλέον μένουν να εισπραχθούν άλλα 17,8 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2026. Με την επίδοση αυτή, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση εντός της ΕΕ με κριτήρια τις απορροφήσεις έναντι των πόρων που της αναλογούν από το Ταμείο. 

Οι δαπάνες του ΤΑΑ 

Ωστόσο, η μετατροπή των πόρων που εισρέουν από το ΤΑΑ σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, είναι πιο αργή από ό,τι αναμένεται. Με βάση τα στοιχεία της ειδικής διαχειριστικής αρχής του ΤΑΑ, από το σύνολο των πόρων ύψους 18,2 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευτεί προς την Ελλάδα από την προκαταβολή και τις 4 δόσεις που έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, οι δαπάνες για την οικονομία περιορίζονται στα 11,44 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στους 26 μήνες που μένουν για την ολοκλήρωση του έργου του ΤΑΑ, θα πρέπει να γίνουν δαπάνες άλλα 24,56 δισ. ευρώ. 

Μέχρι τώρα, για 800 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22,1 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί 6,5 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις του Ταμείου. Στο σκέλος των δανείων, έχουν εκταμιευτεί 4,9 δισ. ευρώ για 381 συμβασιοποιημένα δάνεια, από τα οποία τα μισά (183 δάνεια) έχουν δοθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 τονίζεται ότι έχουν, ήδη, εκδοθεί προσκλήσεις ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο. Οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί στα έργα που υλοποιούνται, φτάνουν τα 7,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 25,4 δισ. του προγράμματος, ανεβάζοντας τη χώρα στην 4η θέση απορρόφησης πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του ολοκληρώνεται πρακτικά το 2030.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ