Γάζα: Επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία – Αναφορές για νεκρά νεογνά από ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο

Γάζα: Επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία – Αναφορές για νεκρά νεογνά από ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο

Οι επικεφαλής της Μοσάντ και των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκαν στο Κάιρο για την πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, την ώρα που το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση στη βόρεια Γάζα.

Η Χαμάς εμφανίζεται θετικά διακείμενη στην επανέναρξη των συνομιλιών επιμένοντας όμως στην οριστική κατάπαυση πυρός και την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες πολιορκεί τη βόρεια Γάζα με χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν αφεθεί κάτω από τα ερείπια.

googletag.cmd.push(function() );

Οι περιγραφές που έρχονται από το βόρειο τμήμα του θύλακα είναι αποκαλυπτικές της φρίκης. Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν έχει γίνει πολλές φορές στόχος τις τελευταίες ημέρες με τον στρατό το βράδυ της Πέμπτης να περικυκλώνει το κτίριο και να ρίχνει απευθείας οβίδες προκαλώντας σοβαρές ζημιές στη ΜΕΘ και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν επίσης ζημιές στον σταθμό οξυγόνου και διέκοψαν τη ροή της παροχής οξυγόνου στις θερμοκοιτίδες και τη ΜΕΘ, απειλώντας τη ζωή 150 τραυματιών και 14 νεογέννητων.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι υπάρχουν αναφορές για παιδιά και βρέφη που σκοτώθηκαν εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Έσυραν ασθενείς έξω από το νοσοκομείο

Σήμερα το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις έβγαλαν έξω από το νοσοκομείο υγειονομικούς αλλά και ασθενείς και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις ανδρών. Οι Παλαιστίνιοι μεταφέρονται σε άγνωστες τοποθεσίες και υπάρχει έντονη ανησυχία για την τύχη τους.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε social media δείχνουν δεκάδες Παλαιστίνιους χωρίς ρούχα συγκεντρωμένους έξω από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

Γάζα

Παλαιστίνιοι από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν συλλαμβάνονται από ισραηλινούς στρατιώτες. Τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους / Πηγή: Εικόνα από social media

Οι υγειονομικοί είπαν ότι τραυματίες σύρθηκαν έξω από το κτίριο του νοσοκομείου στην αυλή ενώ χρειάζονται επειγόντως ορούς και περίθαλψη.

Ο Χουσάμ Αμπού Σαφία, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, δήλωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καταστροφική και δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη για κανέναν στη βόρεια Γάζα.

Πολλοί από τους τραυματίες είναι διασκορπισμένοι στους δρόμους της Τζαμπάλια και της Μπέιτ Λαχίγια και δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Αιματοχυσία με 14 νεκρά παιδιά στη Χαν Γιούνις

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας παραμένει δραματική. Ισραηλινό χτύπημα στη Χαν Γιούνις είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 άτομα, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά. Τα 13 από αυτά ήταν από την ίδια οικογένεια.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι τα 14 παιδιά ήταν ήδη νεκρά από ασφυξία καθώς καταπλακώθηκαν από κτίρια που βομβαρδίστηκαν.

Γάζα

14 νεκρά παιδιά στη Χαν Γιούνις

Τρεις νεκροί δημοσιογράφοι στον Λίβανο – Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες

Με τρεις νεκρούς δημοσιογράφους ξεκίνησε η μέρα στον Λίβανο. Η περιοχή στα ανατολικά της χώρας χτυπήθηκε από το Ισραήλ χωρίς προειδοποίηση. Ο υπουργός Τύπου του Λιβάνου έκανε λόγο για ακόμα ένα ισραηλινό έγκλημα πολέμου, ενώ διεθνείς οργανώσεις τονίζουν ότι το Τελ Αβίβ εξαπολύει συστηματικά επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε 14 επιθέσεις στη Βηρυτό.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στα νότια σύνορα της χώρας, με το Ισραήλ να ανακοινώνει τον θάνατο δύο αξιωματικών και τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε ενέδρα την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ακόμα ένα πέρασμα προς τη Συρία.

Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι η αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα χτύπησε εντός της Συρίας και δήλωσε ότι το πέρασμα είναι πλέον κατεστραμμένο. Οι επιδρομές νωρίτερα αυτό το μήνα έθεσαν εκτός λειτουργίας το κύριο πέρασμα Masnaa, αφήνοντας το βόρειο συνοριακό πέρασμα του Λιβάνου ως τη μόνη ανοιχτή διαδρομή προς τη Συρία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στον Λίβανο, έτσι ώστε «οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων να έχουν την εμπιστοσύνη να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ωστόσο οι όροι που έχει θέσει το Ισραήλ για κατάπαυση πυρός θίγουν την κυριαρχία του Λιβάνου που μέσω της κυβέρνησης έχει απορρίψει τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι είπε στον Μπλίνκεν ότι στη βόρεια Γάζα γίνεται εθνοκάθαρση, κάθως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ