Η σιγουριά της ομαλότητας είναι προϋπόθεση για κάθε…

Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:20

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αναλύοντας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ,  έναν δεκάλογο αμοιβαίων δεσμεύσεων Πολιτείας-επιχειρηματικότητας, που “θα γίνει αφετηρία για ακόμη πιο παραγωγική συνεργασία”, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για τη δημιουργία ενός ακόμα πιο φιλοεπενδυτικού κλίματος, αλλά και τα πέντε πεδία συνεισφοράς των επιχειρήσεων σε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία.

“Σήμερα υπάρχει ένα δεδομένο στον τόπο μας…Ένα εθνικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την πολιτική σταθερότητα που εμείς την έχουμε και πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της…Την αναζητούν πολλά κράτη, όταν εμείς συχνά τη θεωρούμε περίπου αυτονόητη. Όμως αυτή η σιγουριά της ομαλότητας είναι και η προϋπόθεση για κάθε βήμα προς τα εμπρός και αυτή που διαμορφώνει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα… Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Εστιάζοντας στα πεδία που προϋποθέτουν τη συνεισφορά της επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός:

-Σημείωσε ότι η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. “Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει χρέος να κάνει συμμέτοχους τους υπαλλήλους στην πρόοδό της…Γιατί όχι να προσφέρει συμμετοχή στα κέρδη…”, ανέφερε.

-Χαρακτήρισε κομβική την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων. “Προκύπτει άμεση ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας…Να επενδύσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας…”, είπε.

-Ανέδειξε τη σημασία στην πίστη για τον υγιή ανταγωνισμό, τον οποίον πλήττουν οι αθέμιτες πρακτικές και η αισχροκέρδεια όπου αυτή υπάρχει. “Ο καλύτερος τρόπος για να δικαιωθεί η ανοιχτή οικονομία είναι να ισχύσουν οι βασικοί της κανόνες. Όταν μειώνεται το κόστος παραγωγής να ακολουθεί και ανάλογη μείωση των τιμών. Και είναι και δική σας ευθύνη, όταν αυτό δε συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή”, επεσήμανε.

“Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία. Δεν υπάρχει πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους και σίγουρα καμία ανάπτυξη δεν αποκτά περιεχόμενο εάν αυτή δεν αφορά τους πολλούς…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, στην ομιλία του στο ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

-Δίπλα στους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε είναι κρίσιμο να ξέρουμε και τις αποστάσεις που έχουμε καλύψει…Και αυτές δεν είναι μικρές, γιατί η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Η οικονομία μας έχει βγει από την εντατική και καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός μετά από 14 χρόνια, ο τουρισμός καταγράφει ρεκόρ και η εξαγωγές μας αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ. Έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας που έφεραν την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό και τους μισθούς να αυξάνονται υπερβαίνοντας συχνά τον πληθωρισμό…

-Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με διακριτούς ρόλους, κανόνες και προοπτικές, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί σε μία νέα ευκαιρία…Η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε ολόκληρη την κοινωνία και σε ολόκληρη τη χώρα…

-Είναι μοναδική ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα…

-Ο νέος δικαστικός χάρτης που έχει ψηφιστεί, η ψηφιοποίηση, η καθιέρωση μίας και μόνο αναβολής θα μας φέρουν πιο κοντά στο στόχο να τελεσιδικούν οι αποφάσεις πολύ πιο σύντομα.

-Προφανώς και δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος…Το κόστος ενέργειας παραμένει ακόμη υψηλό, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στο βαθμό που θέλαμε στους λογαριασμούς ρεύματος. Το κόστος του δανεισμού μπορεί να περιοριστεί κι άλλο και η αγορά εργασίας παρουσιάζει ελλείψεις…Το βασικό μας πρόβλημα είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις να βρίσκουν καταρτισμένο δυναμικό…Αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε και πρέπει να απαντήσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις…

-Υποστηρίζω στο σύνολό της στην έκθεση Ντράγκι, που αναδεικνύει τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάνει μονίμως έδαφος σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και αύριο ενδεχομένως με την Ινδία. Πρέπει να πάρουμε πολύ τολμηρές αποφάσεις, για να εξασφαλίσουμε ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον θα το ατενίζουμε με αισιοδοξία…

Διαβάστε ακόμη:

* ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ομιλία Μητσοτάκη στον ΣΕΒ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πράξεις και όχι λόγια περιμένει ο κόσμος της εργασίας

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ