Ισπανία: Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης συγκλονίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ισπανία: Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης συγκλονίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ένα ηγετικό στέλεχος από το μικρότερο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ισπανία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών, έπειτα από κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος του, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα, μία ημέρα αφότου παραιτήθηκε αιφνιδίως καταφέρνοντας ένα πλήγμα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, όπως αναφέρει το Reuters.

Σε μια επιστολή που ανήρτησε στο Χ χθες, ο Ινίγο Ερεχόν, ο βασικός εκπρόσωπος τύπου της αριστερής πλατφόρμας Sumar, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την πολιτική. Προς το παρόν δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά. Την Τρίτη, ένας ανώνυμος λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησε έναν «γνωστό πολιτικό με έδρα τη Μαδρίτη» για «ψυχολογική κακοποίηση», «ψυχολογική χειραγώγηση» και «εξευτελιστικές σεξουαλικές πρακτικές».

Αφότου ο Ερεχόν ανακοίνωσε την παραίτησή του, η ηθοποιός και παρουσιάστρια της τηλεόρασης Ελίσα Μουλίαα έγραψε στο Χ: «Είμαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Ινίγο Ερεχόν και θέλω να το καταγγείλω». Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανέφεραν σήμερα ότι μια καταγγελία έχει κατατεθεί στην αστυνομία σε βάρος του Ερεχόν.

Η ανάρτηση του Ερεχόν στο Χ δεν αναφερόταν στις καταγγελίες. Εκείνος εξήγησε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ζωή στο φως της δημοσιότητας οδήγησε σε μια «τοξική υποκειμενικότητα που η πατριαρχία εντείνει στην περίπτωση των ανδρών».

Ποιος είναι ο Ινίγο Ερεχόν και τι δήλωσε στην ανακοίνωσή του

Διάφορες πηγές που βρίσκονται κοντά στον βουλευτή και το κόμμα του, Más País, είχαν προηγουμένως επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό στην Público. Ο πρώην πλέον εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήταν «πολιτικά αφοσιωμένος και στρατευμένος » από τότε που θυμάται τον εαυτό του. «Αυτός είναι ο τρόπος που ζω στον κόσμο», είπε ο βουλευτής.

«Ο ρυθμός και ο τρόπος ζωής στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, εδώ και μια δεκαετία, έχει φθείρει τη σωματική μου υγεία, την ψυχική μου υγεία και τη συναισθηματική μου δομή. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που βιώνουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από έναν έντονο και επιταχυνόμενο πολιτικό κύκλο, έφτασα στο όριο της αντίφασης μεταξύ χαρακτήρα και περσόνας» ανέφερε αποδεχόμενος εμμέσως τις κατηγορίες.

«Μεταξύ ενός νεοφιλελεύθερου τρόπου ζωής και του να είμαι εκπρόσωπος μιας ομάδας που υπερασπίζεται έναν νέο, δικαιότερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Ο ιδεολογικός αγώνας είναι επίσης ένας αγώνας για την οικοδόμηση καλύτερων, πιο στοργικών, πιο υποστηρικτικών και επομένως πιο ελεύθερων τρόπων ζωής και σχέσεων. Δεν μπορείς να ζητάς από τους ανθρώπους να ψηφίσουν διαφορετικά από τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε στην ανάρτηση.

«Τελειώνω το πιο σημαντικό στάδιο της ζωής μου. Ένα δύσκολο και συναρπαστικό στάδιο. Με επιτυχίες για τις οποίες είμαι περήφανος και λάθη για τα οποία ελπίζω να συμβάλλω στην αποκατάσταση με αυτή την απόφαση», καταλήγει.

Τι αναφέρει η καταγγελία – Ο φεμινιστής που ήταν παραβιαστικός

Αυτή την Παρασκευή, μέσα ενημέρωσης όπως η Cadena Ser, η El País και η As είχαν πρόσβαση στην καταγγελία που κατέθεσε η Μουλιά στη Μονάδα Φροντίδας Οικογένειας και Γυναικών (UFAM). Σε αυτήν, η ηθοποιός αναφέρει ότι η υποτιθέμενη παρενόχληση συνέβη σε «ένα πάρτι που διοργάνωναν η φίλη της και ο φίλος της». Η ηθοποιός προσκάλεσε τον Ερεχόν «από ευγένεια» επειδή «μιλούσαν για περίπου ένα χρόνο».

Η Μουλιά συνεχίζει και διαβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το πάρτι ο Ερεχόν παίρνει μια «κυρίαρχη στάση». Επιπλέον, «επιβάλλει τρεις κανόνες». Ο πρώτος, «ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί πολύ μακριά του εκείνη τη νύχτα- ο δεύτερος, ότι αν το έκανε, δεν πρέπει «να απομακρυνθεί περισσότερο από 20 μέτρα από αυτόν και να επιστρέψει σε ένα λεπτό» και ο τρίτος, ότι «εκείνη τη νύχτα πρέπει να του δώσει ένα φιλί».

Ωστόσο, ήδη στο πάρτι, στο ασανσέρ, σύμφωνα με την καταγγελία, ο Ερεχόν λέει στη Μουλιά: «Θα παραβώ τον τρίτο κανόνα αμέσως τώρα». Εκείνη τη στιγμή, όπως περιγράφεται στο έγγραφο που παρουσιάστηκε, ο Ερεχόν «την αρπάζει σφιχτά από τη μέση» και αρχίζει να τη φιλάει «εισάγοντας τη γλώσσα του μέσα στο στόμα της, αφήνοντάς την χωρίς ανάσα και με βίαιο τρόπο».

Η καταγγελλόμενη σεξουαλική παρενόχληση δεν τελειώνει εκεί, και σύμφωνα με την καταγγελία,  μόλις βρέθηκαν στο πάρτι και οι δύο «χόρεψαν, ήπιαν και συνομίλησαν» με άλλους παρευρισκόμενους και ότι κάποια στιγμή άρχισε να χορεύει με μια φίλη της και ότι πιστεύει ότι αυτό «πρέπει να προκάλεσε κρίση ζήλιας» στον Ερεχόν, ο οποίος «την άρπαξε από το χέρι και την πήρε με τη βία για περίπου έξι μέτρα, κατά μήκος ενός διαδρόμου, μέχρι που την πήγε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού».

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια Ελίσα Μουλίαα βγήκε με παρρησία και δήλωσε πως έχει υπάρξει και αυτή θύμα παραβιαστικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής κακοποίησης.

Την κλείδωσε μέσα

Εκεί, «το κλείδωσε με ένα μάνταλο για να μην μπορεί να δραπετεύσει» και άρχισε να «τη φιλάει και να την αγγίζει σε διάφορα σημεία του σώματός της, ιδιαίτερα στην περιοχή του στήθους και των γλουτών». Παράλληλα, σύμφωνα με την καταγγελία, «της έβγαλε ακόμη και το σουτιέν» και της είπε «άσεμνες φράσεις όπως «πώς με ερεθίζεις» (σ.σ. με άλλη φρασεολογία).

Μετά από αυτό, ο Ερεχόν, σύμφωνα με την Μουλιά, «την έσπρωξε στο κρεβάτι, έβγαλε το πέος του και άρχισε να γλείφει την περιοχή γύρω από το στήθος της μάρτυρος .» Σε εκείνο το σημείο, «θυμάται ότι αισθάνθηκε παράλυτη και ότι δεν συναίνεσε σε τίποτα από όσα συνέβησαν».Εκείνη τη στιγμή, του είπε ότι ήθελε να συνεχίσει στο πάρτι. Ο Ερεχόν -όπως αναφέρει- την άφησε να φύγει με τον όρο να φύγουν μαζί από το πάρτι σε 20 λεπτά και να πάνε στο σπίτι του, και της είπε ότι θα καλούσε αυτοκίνητο για να το κάνει.

Τελικά, και μετά από «λίγη ακόμη ώρα στο πάρτι», ο πολιτικός πήρε το σακάκι του θύματος, «το φόρεσε πολύ γρήγορα» και τον έσπευσε να φύγει. Τα υπόλοιπα καταγγελόμενα αφορούν υποκρισία και σεξισμό με την εξαίρεση πως στο σπίτι του, ο Ερεχόν, όπως καταγγέλει η ηθοποιός «χωρίς να πει λέξη, άρχισε και πάλι να φιλάει την καταγγέλλουσα στα χείλη, ενώ άγγιζε το στήθος και τους γλουτούς της, όλα αυτά έξω από τα ρούχα της, ενώ προσπαθούσε να τη μεταφέρει στο δωμάτιό της».

Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με το θύμα, του είπε ότι «αισθανόταν πολύ άβολα» και ότι αυτό που συνέβαινε της φαινόταν «πολύ βίαιο». Όταν η αστυνομία τη ρώτησε αν αισθάνεται ότι είναι θύμα σεξουαλικού αδικήματος, η Μουλιά απάντησε ναι και η κατάθεση έκλεισε.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία παραμένει ευάλωτη αλλά δεν κινδυνεύει άμεσα

Το κόμμα Sumar, που προασπίζεται τον φεμινισμό, βρέθηκε ήδη αντιμέτωπο με μια μεγάλη πτώση στη δημοτικότητά του στις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, η οποία ανάγκασε την επικεφαλής του, την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Γιολάντα Ντιάς, να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση θα είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε ψήφο εμπιστοσύνης, διότι βασίζεται στη στήριξη μικρότερων κομμάτων για την έγκριση ενός νομοσχεδίου. Δέχεται πιέσεις τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά και η υπερψήφιση του φετινού προϋπολογισμού τίθεται σε κίνδυνο από τις αξιώσεις τους.

Ο Ερεχόν, ηλικίας 40 ετών, είναι μια ηγετική φυσιογνωμία στην ισπανική πολιτική σκηνή για περισσότερα από 10 χρόνια, αφότου υπήρξε συνιδρυτής του αριστερού Podemos, προτού δημιουργήσει το κόμμα Mas Pais, το οποίο τώρα ανήκει στη συμμαχία Sumar.

Το Sumar ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα αφότου χρήστες του Χ τον κατονόμασαν κάτω από τον ανώνυμο λογαριασμό τον οποίο κοινοποίησε η δημοσιογράφος Κριστίνα Φαλάρας, που αργότερα είπε ότι εκείνος βρισκόταν στο επίκεντρο των καταγγελιών. H Φαλάρας ανακοίνωσε πως «οι υπόλοιπες καταγγελίες εναντίον του Ερεχόν θα βγουν συλλογικά».

Την στήριξή του στην Γιολάντα Ντίας και το Sumar υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Συνεχίζει να επιστεύεται την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίας ο Σάντσεθ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε χθες τη στήριξή του στις γυναίκες θύματα κακοποίησης, ωστόσο υπογράμμισε πως συνεχίζει να εμπιστεύεται την Ντίας και το Sumar, «το οποίο έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πολλά για την πρόοδο των γυναικών».

Οι σεξουαλικές επιθέσεις δεν λένε να εκλείψουν, από άνδρες κυρίως με εξουσία.

Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα κάλεσε την Ντίας να διευκρινίσει πότε εκείνη ενημερώθηκε αρχικά για τις καταγγελίες σε βάρος του Ερεχόν, ο οποίος προαλειφόταν ως ο διάδοχός της στην ηγεσία του Sumar.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας δείχνει ως μια από τις πιο προοδευτικές στην Ευρώπη, λειτουργώντας ως αντίβαρο στην ευρωπαϊκή επέλαση της ακροδεξιάς και το προφίλ της σε ένα βαθμό υφίσταται μεγάλο πλήγμα.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ