Κ. Μητσοτάκης: Δεν πανηγυρίζω, ούτε μηδενίζω

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πανηγυρίζω, ούτε μηδενίζω

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.14

Χωρίς να αναφέρεται (όπως έπραξε μετά τα καταστροφικά πύρινα μέτωπα στη Βόρεια και Ανατολική Αττική) σε λάθη ή παραλείψεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής και στη συζήτηση για τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου, στάθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στη στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι “δε θα πανηγυρίσει, αλλά και δε θα μηδενίσει” τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών.

“Να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του,  ότι δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση. Είναι μία πραγματικότητα και μία επίθεση που δεν έχει χρώμα και κόμμα αλλά είναι ένας κίνδυνος που αφορά στους πάντες…Έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι απέναντί της…Δε θέλω να αναδείξω λάθη του παρελθόντος. Αλλά, δε θα επιτρέψω σε καμία περίπτωση αυτή η μεγάλη προσπάθεια που πιστεύω ότι πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα να μηδενιστεί από μία αντιπολίτευση που επιμένει να τα βλέπει όλα μαύρα και να παρουσιάζει μία Ελλάδα που δυστυχώς υπάρχει μόνο στη δική της νοσηρή φαντασία”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2024 ως την “πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών”, καθώς, όπως είπε, δημιουργήθηκαν συνθήκες που ήταν ιδιαίτερα προβληματικές… “Όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού κατέβαλαν μία τιτάνια προσπάθεια που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε…Είχαμε 9.101 φωτιές…Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα. Εφέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα…Με μέσο όρο τα τελευταία χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000…Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά…Και λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις…Στην Αττική από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν μόνο τα 10.000 ήταν δάσος…Δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω ούτε για να μηδενίσω…”, επεσήμανε.

-Τέσσερις συν ένας πυλώνες δράσης.  

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δράσεις για την Πολιτική Προστασία, που προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση εδράζονται σε πέντε πυλώνες.

-Την πρόληψη. “Πρόγραμμα AntiNero 1-2-3. Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε δράσεις πρόληψης…Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, που είχε πραγματικό αποτύπωμα. Και βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών. Παραπάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Η προσπάθεια που κάναμε είχε αποτέλεσμα. Ήταν μία μεγάλη επιτυχία στη συλλογική προσπάθεια της χώρας και μία αναγνώριση από την πλευρά της κοινωνίας ότι σε αυτήν την προσπάθεια δε μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Ότι και οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την προστασία της περιουσίας τους. Μαζί με την συλλογική ευθύνη υπάρχει και ατομική ευθύνη που ο καθένας πρέπει να αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

-Την κατάσβεση των πυρκαγιών. “Αξιοποιήσαμε την τεχνολογία για την επιτήρηση και τον άμεσο εντοπισμό και κατάσβεση μιας πυρκαγιάς…Είχαμε περιπολίες από αεροσκάφη και ελικόπτερα που μπορούν να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών…Έσβησαν όταν ήταν μικρές…Ήδη, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη περίοδο…Για να καλύψουμε με τα drones περισσότερες περιοχές…Η χώρα μας έχει μια κουλτούρα εκκενώσεων, που θέτει την προστασία της ζωής σε απόλυτη προτεραιότητα…Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές…Μη λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι. Στέλνουμε το λάθος μήνυμα στους πολίτες…”, ανέφερε.

-Τον καλύτερο συντονισμό. “Θέλω να σταθώ στη μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και την πολιτική επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος…Αυτό έχει λειτουργήσει…Σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση…Είναι μία δύσκολη και μακρά διαδικασία που γίνεται πια πολύ πιο γρήγορα…Ενδεικτικά για την τελευταία πυρκαγιά στην Αττική έχει καταβληθεί ένα εκατομμύριο από την “Πρώτη αρωγή” για 203 αιτήσεις…Η αποκατάσταση είναι και περιβαλλοντική και ήδη για την Αττική έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων…”, είπε ο πρωθυπουργός.

-Την επένδυση στις δομές και στους ανθρώπους. “Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουν δημοπρατηθεί έργα 1.7 δις ευρώ. Τα έργα προχωρούν και προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ελπίζουμε το 2027 να μπορούμε να εντάξουμε στο στόλο μας τα πρώτα από τα επτά καινούργια canadair.  Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και 13 νέα ελικόπτερα νέου τύπου. Αλλά και υπερσύγχρονα drones. Θα χρειαστούμε περισσότερη υποστήριξη για να κάνουμε πιο ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις. Αναφέρομαι σε καινούργια ραντάρ και σταθμούς…Και να προσθέσουμε και σχεδόν 1.200 καινούρια πυροσβεστικά οχήματα…”, είπε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη 300 νέων δασοκομάντος. “Έχουμε 9.000 εθελοντές…Είναι εκπαιδευμένοι σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.  Η κοινωνία των πολιτών έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στις δράσεις της πολιτικής προστασίας…”, επεσήμανε. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Σχέση

«Τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή…