Λίβανος: Πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν φύγει για τη Συρία – Το Ισραήλ στοχοποιεί περάσματα

Λίβανος: Πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν φύγει για τη Συρία – Το Ισραήλ στοχοποιεί περάσματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπή διαχείρισης κρίσεων πάνω από 500.000 άνθρωποι στον Λίβανο διέσχισαν τα σύνορα για να μεταβούν στη Συρία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Από την 23η Σεπτεμβρίου έως την 25η Οκτωβρίου, η Γενική Ασφάλεια κατέγραψε τη διέλευση 348.237 Σύρων πολιτών και 156.505 Λιβανέζων πολιτών στο συριακό έδαφος», διευκρίνισε η επιτροπή σε ανακοίνωση.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF περίπου το 58% του πληθυσμού που διασχίζει τα σύνορα είναι παιδιά.

googletag.cmd.push(function() );

Επιδρομές στα σύνορα

Οι διέλευση αυτών των πληθυσμών, ωστόσο, δυσκολεύει όλο και περισσότερο καθότι πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις στα περάσματα.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας της 24ης Οκτωβρίου στο κύριο συνοριακό πέρασμα προς τη Συρία άφησαν το κυριότερο σημείο διέλευσης του Λιβάνου προς τον γείτονά του να μην μπορεί να λειτουργήσει, εμποδίζοντας τις προσπάθειες των προσφύγων να διαφύγουν.

Η Ρούλα Αμίν, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που εδρεύει στο Αμμάν, δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι είχε δοθεί κάποια προειδοποίηση πριν από το χτύπημα, το οποίο προσγειώθηκε 500 μέτρα από το κύριο συνοριακό πέρασμα.

«Οι επιθέσεις στα συνοριακά περάσματα αποτελούν μείζονα ανησυχία», δήλωσε η ίδια. «Εμποδίζουν το δρόμο προς την ασφάλεια για τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις».

Τα δύο ανατολικά συνοριακά περάσματα του Λιβάνου με τη Συρία έκλεισαν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Μεταφορών MAli Hamieh, μετά από ισραηλινό πλήγμα στη συριακή πλευρά του συνοριακού περάσματος Al-Qaa, αφήνοντάς το σε αχρησία.

Οι επιδρομές νωρίτερα αυτό το μήνα έθεσαν εκτός λειτουργίας το κύριο πέρασμα Masnaa, αφήνοντας το βόρειο συνοριακό πέρασμα του Λιβάνου ως τη μόνη ανοιχτή διαδρομή προς τη Συρία.

Άνθρωποι στέκονται στο σημείο ισραηλινής επίθεσης, εν μέσω διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στο συνοριακό πέρασμα Masnaa με τη Συρία, στο Λίβανο, 4 Οκτωβρίου 2024.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ