Νέοι όροι στην ανοιχτή αντιπαράθεση

Νέοι όροι στην ανοιχτή αντιπαράθεση

Με ηπιότητα αντιμετώπισε το Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη ημέρα της δημόσιας αντιπαράθεσης Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά. Ο νυν Πρωθυπουργός και ο πρώην παραμένουν σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις σε ό,τι αφορά κεντρικές επιλογές και με κομμένους διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο ούτε η πρωθυπουργική ούτε η σαμαρική πλευρά θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της προχθεσινής σύγκρουσης. Επισήμως η τοποθέτηση του Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχει ούτε διαπροσωπικό θέμα ούτε πρόβλημα συνοχής στη ΝΔ, ωστόσο οι περισσότεροι εντός και εκτός της κυβερνητικής και της κομματικής έδρας αντιλαμβάνονται τις τελευταίες εξελίξεις ως διάρρηξη της σχέσης Μητσοτάκη – Σαμαρά με μάλλον απίθανη την αντιστροφή της εικόνας σύντομα. Εξού και στελέχη της ΝΔ προεξοφλούν συνέχεια στα εκατέρωθεν «χτυπήματα», τα οποία ήδη προκαλούν – αν μη τι άλλο – εσωτερική αμηχανία.

Προς το παρόν το Μαξίμου επιλέγει χαμηλούς τόνους αφενός γιατί δεν θέλει να χρεωθεί ότι δίνει συνέχεια στο παιχνίδι των αιχμηρών διαρροών μέσω συνεργατών και γραφείων («δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, πολλώ δε μάλλον κύκλους πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ», είπε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ), αφετέρου γιατί δεν θέλει να εδραιωθεί ένα… βαρύ σύννεφο εσωστρέφειας ιδίως την ώρα που δημοσκοπικά καταγράφεται χαμηλά η γαλάζια συσπείρωση. Χθες στο περιβάλλον ηρεμίας συνέδραμε και η κοινή οπτική ως προς τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Ο Σαμαράς επέμενε στο «μέχρι τέλους για όλα – και για όλους» και το Μαξίμου συμφώνησε ότι «η αλήθεια θα λάμψει» κάνοντας λόγο για «απόφαση – σταθμό» να βγουν οι «κουκούλες» «από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας».

Τα νέα δεδομένα

Ταυτόχρονα βέβαια προκύπτουν ουσιαστικές αλλαγές στους όρους της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Σαμαρά, η οποία εξελίσσεται κλιμακωτά από το 2022 με όλο και συχνότερες εξάρσεις και με τα – έστω λίγα – στιγμιότυπα προσέγγισης να φαντάζουν μακρινά.

Πρώτον, ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη λογική των αναπάντητων βολών. Και δεν το έκανε για πρώτη φορά από τη Βουλή με τα περί «χαριεντισμού» και «συνομιλίας» με τον Νίκο Παππά, που αποτέλεσαν σαφή σπόντα για την πρόσφατη συνύπαρξη του μεσσήνιου πολιτικού και του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη φορά που έσπασε η γραμμή της… μη αντίδρασης ήταν από τις Βρυξέλλες, όταν ο Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε στην αποστροφή «σεβαστές οι απόψεις του Σαμαρά» – για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο ίδιος θύμισε με νόημα – σηκώνοντας ήπια το γάντι – ότι ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές». Η αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ενοχλεί έντονα το Μαξίμου με το επιπλέον σκεπτικό ότι πρόκειται για την ατζέντα στην οποία θέλουν να πατούν με «ακραία ρητορική» οι – κατά τον Μητσοτάκη – «πατριώτες της φακής» στα δεξιότερα της ΝΔ. «Η δική μας θέση», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, είναι ότι «η Ελλάδα επί ημερών Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ διπλωματικά, αμυντικά (…) και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στη συζήτηση ζητήματα κυριαρχίας». Κατά τον ίδιο, ο Μητσοτάκης από τη Βουλή έβαλε τις κόκκινες γραμμές του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη φορά που νιώσει την ανάγκη μιας ανταπάντησης.

Δεύτερον, ο Σαμαράς όχι μόνο επέλεξε να διατυπώσει τις διαφωνίες του, αλλά μέσω συνεργατών του να φανερώσει δημόσια τον εκνευρισμό του για τοποθετήσεις του Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας επιπλέον λέξεις με βαρύ περιεχόμενο («επιτίθεται» ο νυν στον πρώην, είπαν συνεργάτες του). Και άνοιξε το μέτωπο της κριτικής του εκ νέου στα ελληνοτουρκικά: με καρφιά στον Γιώργο Γεραπετρίτη (αναφερόμενος σε «υποκλίσεις») μία μέρα μετά τη συζήτηση του υπουργού Εξωτερικών με βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και με τις λέξεις «χαριεντισμοί», εννοώντας προφανώς τις επαφές Μητσοτάκη – Ερντογάν, και «βραχύβια σύμφωνα φιλίας», εννοώντας τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Επόμενα πεδία σύγκρουσης

Στον ορίζοντα υπάρχουν εξελίξεις που μοιραία θα δοκιμάσουν τις σχέσεις Μητσοτάκη και Μαξίμου με τον Σαμαρά, λειτουργώντας ως νέα πεδία παρεμβάσεων: η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες, ο προϋπολογισμός τον Δεκέμβριο που λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η Προεδρία της Δημοκρατίας αρχές του 2025. «Εχει πραγματικό ζήτημα η ΝΔ; Δεν έχει. Παραπολιτικά δεν μπορώ να σχολιάσω», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης (Σκάι) και αφού δήλωσε ότι «ο σεβασμός που έχω στον Σαμαρά δεν αλλάζει» χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την αμφισβήτηση του πατριωτισμού του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει, ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει (…) Είναι λίγο στενόχωρο», σχολίασε η Σοφία Βούλτεψη (Παραπολιτικά 90,1), ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης (Κανάλι Βουλής) βλέπει «κακή χημεία» Μητσοτάκη – Σαμαρά, όχι ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες. «Σηκώνεις το τηλέφωνο, τα συζητάς και βρίσκεις λύση. Συνήθως αυτός που είναι στη νούμερο ένα θέση παίρνει την πρωτοβουλία», είπε ο έμπειρος βουλευτής – μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε «σεβαστή» από τα… κεντρικά, χωρίς περαιτέρω τοποθέτηση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ Πότε θα συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Η απάντηση από…