Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν δεν διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει την είδηση για τους 3.000 Βορειοκορεάτες

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν δεν διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει την είδηση για τους 3.000 Βορειοκορεάτες

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διέψευσε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε στρατεύματα στη Ρωσία, αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στη Μόσχα πώς θα λειτουργήσει η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας με την Πιονγιάνγκ και κατηγόρησε τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είχαν είδαν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε 3.000 στρατιώτες (σ.σ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για 10.000 στρατιώτες) στη Ρωσία για πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν κινήσεις στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν είπε: «Οι εικόνες είναι ένα σοβαρό πράγμα. Εάν υπάρχουν εικόνες, τότε αντανακλούν κάτι».

Φαίνεται πως στην Σύνοδο των BRICS στο Καζάν ο Πούτιν ένιωθε ιδιαίτερα εύθυμος και ζωντανός, κάνοντας πολλές κινήσεις με τα χέρια (σ.σ. δεν το συνηθίζει), κάτι που αποτυπώθηκε και στον φωτογραφικό φακό του Reuters. Ακόμα μίλησε και για την αποδολαριοποίηση των BRICS, ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Οι εικόνες είναι ένα σοβαρό πράγμα. Εάν υπάρχουν εικόνες, τότε αντανακλούν κάτι» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ρωσία.

«Το τι κάνουμε στο πλαίσιο του άρθρου 4 (με την Βόρεια Κορέα) είναι δική μας δουλειά»

Είπε όμως ότι η Δύση ήταν αυτή που κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 4 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα που αφορά την αμοιβαία άμυνα.

«Υπάρχει το άρθρο 4. Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε στο ελάχιστο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας. Αλλά το τι κάνουμε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου είναι δική μας δουλειά», δήλωσε ο Πούτιν. Η επίκληση του άρθρου 4, πιθανώς να σημαίνει πως οι στρατιώτες να μείνουν στα μετόπισθεν της Ρωσίας χωρίς να εμπλακούν σε επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.

Είπε ότι ο στρατός της Ρωσίας προχωρά σε όλα τα τμήματα του μετώπου στην Ουκρανία και έχει παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ.

«Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ειρηνευτικές συμφωνίες μονάχα «με βάση τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο έδαφος»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τουλάχιστον 3.000 βορειοκορεατικοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ρωσία, ενώ η Ουκρανία δήλωσε ότι βορειοκορεατικές μονάδες βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κουρσκ. Πρόκειται για τη συνοριακή περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική εισβολή νωρίτερα φέτος.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο στρατός της Ρωσίας προχωρά σε όλα τα τμήματα του μετώπου στην Ουκρανία και έχει παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ.

Ερωτηθείς από έναν από τους κορυφαίους ανταποκριτές του Κρεμλίνου της Ρωσίας τι θα ήταν έτοιμος να εξετάσει για να τερματιστεί ο πόλεμος, ο Πούτιν είπε: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο έδαφος. Και δεν είμαι έτοιμος για τίποτα άλλο».

Η Ρωσία, η οποία προελαύνει, ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, περίπου το 80% της Ντονμπάς -μια ζώνη άνθρακα και χάλυβα που περιλαμβάνει τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ- και πάνω από το 70% των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες έχουν παγιδευτεί στο Κουρσκ, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τι μου είπε; Δεν θυμάμαι μια τέτοια συζήτηση με τον κ. Τραμπ».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι είχε απειλήσει τον Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία σε μια απροσδιόριστη ημερομηνία στο παρελθόν. Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν θυμάται μια τέτοια απειλή. «Μπορείτε να απειλήσετε οποιονδήποτε. (Αλλά) είναι άσκοπο να απειλεί κανείς τη Ρωσία, διότι αυτό απλώς μας αναζωογονεί», δήλωσε ο Πούτιν. «Αλλά δεν θυμάμαι μια τέτοια συζήτηση με τον κ. Τραμπ».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τραμπ είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία, «Θα σε χτυπήσω τόσο σκληρά, που δεν θα το πιστέψεις καν. Θα σε χτυπήσω ακριβώς στη μέση της καταραμένης Μόσχας».

Ο Πούτιν είπε ότι ήταν σοφό να μην παίρνουμε τέτοιες δηλώσεις στα σοβαρά, δεδομένης της θερμότητας της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, αλλά δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο Τραμπ ήταν ειλικρινής όσον αφορά την επιθυμία του να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Μου φαίνεται ότι το λέει αυτό με ειλικρίνεια και δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον και αν προέρχονται, σίγουρα τις καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Πούτιν

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας MI5 αυτόν τον μήνα ότι η ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU είναι αποφασισμένη να προκαλέσει χάος στη Βρετανία και την Ευρώπη ήταν «πλήρης ανοησία». Ο Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκε στο Καζάν και με τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της Συνόδου. Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το τι ειπώθηκε μεταξύ τους.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ Νέα κατηγορία για κακοποίηση Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη δεκαετία…

Ανοιχτά μυαλά

Ανοιχτά μυαλά

Λίγο μετά το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, ο Μάθιου Πέρι, ένας 45χρονος που είχε φοιτήσει πριν…