Στον Βόλο το 6ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας

synedrio-noe-2024b-teliko-724x1024

Πραγματοποιείται από τις 8-10 Νοεμβρίου στον Βόλο το 6ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας με θέμα ” Αντιστάσεις και Αμφισβητήσεις: Νέες προσεγγίσεις στην προφορική ιστορίας”, που διοργανώνει η Ένωση Προφορικής Ιστορίας με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ήδη από τη δεκαετία του 1970 η προφορική ιστορία επιδίωξε να αποτελέσει έκφραση μιας αντι-ηγεμονικής μορφής μνήμης και εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης.

Τοποθετώντας στο επίκεντρο τις βιωμένες εμπειρίες καθημερινών, ξεχασμένων από την ιστορία ανθρώπων, η μελέτη των πολλαπλών μορφών της αντίστασης ήταν κεντρικό διακύβευμα για την κατανόηση της πολιτικής δράσης και της υποκειμενικότητας αλλά και εργαλείο διάγνωσης των εκάστοτε δομών εξουσίας.

Μία συζήτηση για την αντίσταση υπό αυτούς τους όρους άνοιγε χώρο σε ιστορικές και εθνογραφικές προσεγγίσεις πέρα από το πεδίο της πολιτικής θεωρίας. Οι μελέτες άρχισαν να αναζητούν την αντίσταση σε αδιερεύνητες μέχρι τότε περιοχές και να διερωτώνται αναφορικά με το ποιες μορφές δράσης μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές ως αντιστασιακές πράξεις.

Στο προσκήνιο ήρθαν «καθημερινές πράξεις αντίστασης», πράξεις ανυπακοής και υπονόμευσης της εξουσίας που περνούσαν απαρατήρητες από τους κρατούντες αλλά ενδυνάμωναν τους υποτελείς.

Παράλληλα, μέσα από την έμφαση στην υποκειμενικότητα, οι συναισθηματικοί λόγοι, η ενσώματη και συγκινησιακή εμπειρία έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ρητές και υπόρρητες μορφές αμφισβήτησης που δεν εκφράζονταν με καθαρά πολιτικούς όρους.

Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, το συνέδριο θέτει στο επίκεντρο τις έννοιες της αντίστασης και της αμφισβήτησης: Πώς μπορούμε να αναστοχαστούμε τις έννοιες αυτές μέσα από τη μελέτη των τεκμηρίων της προφορικής μνήμης και της βιογραφικής αφήγησης; Με ποιους τρόπους αμφισβητούν ή περιπλέκουν οι προφορικές βιογραφικές αφηγήσεις τα ηγεμονικά αφηγήματα; Ποιες νέες μορφές δράσης αναδεικνύονται, ποιες είναι οι δομές εξουσίας που αμφισβητούν, πώς μετατρέπεται η ενσώματη εμπειρία σε αφήγηση, αλλά και ποιες είναι οι αντιστάσεις που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο ως ερευνητές προφορικής ιστορίας;

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ