Ταινίες της εβδομάδας: Η “Ανόρα” ζει και βασιλεύει και τον κόσμο (του Σινεμά) κυριεύει

ANORA

Anora

Σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι στην Αμερική ενός Ρώσου πλουσιόπαιδου, μια νεαρή εργάτρια σεξ από το Μπρούκλιν θα του κερδίσει την καρδιά. Σε μια παρορμητική κίνηση και των δύο θα παντρευτούν όμως δυστυχώς ο γιος του Ρώσου ολιγάρχη [ναι αυτή είναι η πρώτη αποκάλυψη της ταινίας] δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του… ή για την ακρίβεια θα προτιμήσει να το βάλει στα πόδια, όταν οι γονείς του δεν θα πάρουν με καλό μάτι, αυτού του είδους την απότομη ωρίμανση του γιου τους.

Ο Σον Μπέικερ γνωρίζει όσοι ελάχιστοι επιτυχημένοι σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ να φέρνει το ανεξάρτητο στον “εξαρτημένο από κανόνες των στούντιο” κινηματογράφο και να μεταμορφώνει το ανεπιτήδευτο μιας ερασιτεχνική ερμηνείας σε καθοδηγούμενη και μελετημένη. Η “Ανόρα” δεν αποτελεί εξαίρεση: έχουμε μια παράφραση του “Pretty Woman” με μουτζούρες στα χέρια και το πρόσωπο, λεκέδες από μάσκαρα στα μάγουλα και κλείσιμο του ματιού -για να χαλαρώνουν τα πνεύματα- όταν η ατμόσφαιρα γίνεται τεταμένη από τα γεγονότα. Για ακόμα μια φορά, το περιθώριο βρίσκει το χώρο να αναπτύξει με χιούμορ εύκαμπτες συνδέσεις με το mainstream σε μια χειροποίητη κατασκευή που δε ντρέπεται να δείξει τις ραφές της. Είναι ισότιμα μια ιστορία αγάπης και απάτης, φθόνου και χρόνου, ζωής… και νωρίς [καθώς κάθε τι γίνεται πριν την ώρα του και για αυτό καταδικάζεται σε αποτυχία]. Πληγωμένα πλάσματα που ψάχνουν ευκαιρίες να αναδυθούν [εκείνη να αποτάξει τη νύχτα και την πορνεία, εκείνος να απαλλαγεί από τους γονείς του και την αργία], θα συνεχίσουν να είναι δυστυχισμένα ακόμα και αν έχουν πετύχουν τον στόχο τους. Όλο αυτό με ένα χαμόγελο και ένα “δεν πειράζει”, σαν τη Μελίνα στο “Ποτέ την Κυριακή”.

επίσης προβάλλονται:

Birdcage Inn

Και σε αυτή την ταινία έχουμε μια νεαρή εργάτρια σεξ που θα συναναστραφεί με πατέρα 2 παιδιών που λειτουργεί το πανδοχείο στο οποίο ζει και εργάζεται. Στην τρίτη του ταινία που ολοκλήρωσε το 1998 ο Κιμ Κι-Ντουκ, η φαντασία και ο ερωτισμός πρωταγωνιστούν.

Venom: Η Τελευταία Πράξη

Με τη σεναριογράφο της τριλογίας στο σκηνοθετικό τιμόνι, τον Τομ Χάρντι να συνσεναριογραφει και -ευτυχώς για εκείνον- να γλιτώνει απο τις υποχρεώσεις του ως Venom με την τελευταία πράξη, η τριλογια ολοκληρώνεται.  Ο ρεπόρτερ Έντι Μπροκ με τον εξωγήινο άλλο του εαυτό, σε νέες περιπέτειες. Δεν το είδαμε… Ίσως επανέλθουμε με κριτική στο ertnews, αν μας το επιτρέψει ο χρόνος και οι υποχρεώσεις μας.

Πώς να Σώσετε ένα Μάγο

Ο Ξεροκόκαλος ψάχνει για σχέση με αντισυμβατικούς τρόπους που συχνά μπορούν να παρεξηγηθούν. Όταν η Μπάρμπαρα ως σύγχρονη Πηνελόπη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα όχι τόσο καλοπροαίρετο μνηστήρα, ο επί 300 χρόνια κομψός τύπος, θα αρχίσει να ψάχνει άλλους τρόπους για να δείξει τα συναισθήματά του.

Δαχομέη

Η Ματί Ντιόπ βραβεύεται με Χρυσή Άρκτο για αυτό το χαμηλότονο αλλα επαναστατικό αντι-αποικιοκρατικό ντοκιμαντέρ που παραθέτει τη σημασία επιστροφής του πολιτισμικού πλούτου στον τόπο του. Συγκεκριμένα παρουσιάζει πως επέστρεψαν στη Δημοκρατία του Μπενίν τεχνουργήματα του αφρικανικού Βασιλείου της Δαχομέη, τα οποία βρίσκονταν για περισσότερο από έναν αιώνα σε παριζιάνικα μουσεία.

Samsara

Μια ψυχή σε μετάβαση από το ένα σώμα στο άλλο… Οι παραλίες της Ζανζιβάρης με εργάτριες σε φάρμα φυκιών… φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες αλλά και οι δυο με την ελπίδα  της μετενσάρκωσης. Υποδεχόμαστε το ντοκιμανέρ «Σαμσάρα» που μιλάει αποκλειστικά με εικόνες που σε ταξιδεύουν.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

thumbnail_Mani-nude-1

Φεστιβάλ Ρώμης: Fight club… ala puttanesca

Puttanesca ονομάζεται η Ναπολιτάνικη συνταγή σάλτσας σπαγγέτι (και κατ’ επέκταση δημοφιλούς πιάτου με μακαρόνια) που φτιάχνεται -όπως…