Την άρση των αποκλεισμών υποψηφιοτήτων ζητά με ψήφισμά της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Την άμεση διενέργεια Συνεδρίου και την άρση των αποκλεισμών υποψηφιοτήτων ζητά με ψήφισμά της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα έχει ανάγκη από εξωστρέφεια και άνοιγμα προς τη βάση. Καλεί δε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες του κόμματος έτσι ώστε, όπως τονίζεται, η κυρίαρχη βάση να δείξει τον σωστό δρόμο.

Το ψήφισμα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ανάγκη από εξωστρέφεια και άνοιγμα τόσο προς τη βάση όσο και προς την κοινωνία. Οι τελευταίες εξελίξεις με αποκλεισμούς υποψηφιοτήτων, διαρροές εγγράφων άνευ υπευθύνων για τη διαρροή και πολλά άλλα, σύμφωνα πάντα με έρευνες της κοινής γνώμης αλλά και το διάχυτο πνεύμα στην κοινωνία δεν οδηγούν στην εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως δύναμη της κυβερνώσας Αριστεράς αλλά αντίθετα ενισχύουν τη συρρίκνωση του κόμματος και την απογοήτευση της βάσης, των φίλων και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Εγγυητής της θεσμικής και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος είναι μόνο το καταστατικό μας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από 50 % + 1 των μελών της προς τον Πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο Συνέδριο (αρ.20 παρ. 4). Το έκτακτο Συνέδριο έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού (αρ. 21 παρ. 1) που είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος και ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν μέχρι το επόμενο συνέδριο (αρ. 20, παρ. 1). Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το αμέσως επόμενο όργανο (ανώτερο και όχι ανώτατο όπως το Συνέδριο) και είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου. (αρ 16 παρ. 1)
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική απόφαση του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (22-25 Φεβρουαρίου 2024) αναφέρει ότι
«Το Συνέδριο επιβεβαιώνει ότι το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.» (παρ. 17)
Με βάση τα παραπάνω άρθρα του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της απόφασης του 4ου Συνεδρίου:
1. Ζητούμε την άμεση διενέργεια Συνεδρίου με αυτοπρόσωπη παρουσία όλων των συνέδρων, όπου ως ανώτατο όργανο θα αποφασίσει για όλα όσα έχουν προκύψει από την επικύρωση της άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του τότε Προέδρου και μετά.
2. Διαφωνούμε απόλυτα με πάσης φύσεως αποκλεισμούς υποψηφιοτήτων. Άλλωστε τα μέλη μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αυτά, μέσα από δημοκρατικές διεργασίες, πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο.
3. Ζητούμε, όπως άλλωστε ορίζει το καταστατικό, την ταυτόχρονη εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής την πρώτη Κυριακή εκλογής Προέδρου (αρ. 20 παρ.4).
4. Περιμένουμε ξεκάθαρες δηλώσεις ενότητας του κόμματος από όλους τους υποψηφίους Προέδρους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ώστε τα μέλη να κρίνουν με βάση τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων και όχι με εκβιαστικά διλήμματα διάσπασης και αποχωρήσεων.
Η πολιτική και κομματική τάξη ορίζει ότι όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος εφόσον αναδείχθηκε από ένα σώμα με κάλπη, αυτό το σώμα πρέπει να κληθεί ξανά προκειμένου να αποφασίσει επί της θέσεως του. Το Συνέδριο του κόμματος είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αναιρέσει τις αποφάσεις του και η βάση να αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες την εκλογή νέου Προέδρου και οργάνων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις τραυματίζουν την πολιτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οδηγώντας το κόμμα σε διχασμό, πλήττουν την ενότητα και τη συντροφικότητα και διολισθαίνουν το κόμμα στη ρευστοποίησή και τη διάλυσή του.
Η καταστροφή του ΕΣΥ, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία αντί να αποτελούν για εμάς ενόψει και του συνεδρίου, της ανώτατης έκφρασης ενός κόμματος, ευκαιρίες ανοίγματος στη κοινωνία, οι εσωκομματικές εξελίξεις με αποφάσεις, ανακοινώσεις, αποκλεισμούς, και άλλα μας οδηγούν σε περαιτέρω εσωστρέφεια και απομάκρυνση τόσο από τη βάση μας όσο και από την ίδια της κοινωνία.
Ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας επιδιώκουμε την ενότητα και αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη Αριστερά χωρίς αποκλεισμούς, με έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που να απαντά στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του σήμερα. Καλούμε τα μέλη να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες του κόμματος έτσι ώστε η κυρίαρχη βάση να δείξει το σωστό δρόμο”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ