Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση αυτής της εβδομάδας στην αμυντική εταιρεία TUSAS στην Τουρκία που σκότωσε πέντε ανθρώπους στην Άγκυρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Δύο δράστες -ένας άνδρας και μια γυναίκα- πραγματοποίησαν την Τετάρτη την επίθεση με αυτόματα τουφέκια και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS). Είκοσι δύο άνθρωποι ακόμα τραυματίστηκαν.

Η Τουρκία είχε δείξει από την πρώτη στιγμή το PKK ως υπαίτιο για την επίθεση, με τον υπουργό Εσωτερικών να αναφέρει μάλιστα ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως μέλος της κουρδικής οργάνωσης. Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν επίσης κατά την επίθεση.

O μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ, διεθνοποιώντας το θέμα, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν δείχνουν ότι την τρομοκρατική επίθεση σχεδίασε και πραγματοποίησε το PKK και υποστήριξε ότι τα παρακλάδια του ΡΚΚ έχουν παρουσία στη Συρία.

Αντίποινα από την Τουρκία

Η Άγκυρα εξαπέλυσε ως αντίποινα χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, όπου σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν και 27 άμαχοι.

Το υπουργείο Άμυνας στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκαν 32 «στόχοι», που αφορούσαν θέσεις του ΡΚΚ και των συμμάχων του στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Στην ανακοίνωση σημείωνε πως «όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (…) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία».

Ανέφερε δε ότι «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

«Επιπλέον των κατοικημένων ζωνών, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στοχοθέτησαν αρτοποιεία, ηλεκτρικούς σταθμούς, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σημεία ελέγχου των (κουρδικών) δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας», ανέφεραν από τη μεριά τους σε ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), ο ένοπλος βραχίονας της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Το PKK και η πρόταση στον Οτσαλάν

Ο τουρκικός Τύπος έχει συνδέσει την επίθεση του PKK με την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση.

Μάλιστα, την Τετάρτη οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν, για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες, στον Οτσαλάν να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος, όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια.

Τον επισκέφθηκε ο ανιψιός του Ομέρ Οτσαλάν και φέρεται να έστειλε το μήνυμα ότι, εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχει την ισχύ να μεταφέρει αυτή τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση.

Σύμφωνα με αναλυτές η επίθεση του PKK προήλθε πιθανότατα από τους σκληροπυρηνικούς της οργάνωσης ως προσπάθεια να δυναμιτίσει την προσπάθεια η Άγκυρα να τα βρει με τον Οτσαλάν με αντίτιμο τη διάλυση και την αποκήρυξη της δράσης τους.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια μετά την επίθεση

Εν τω μεταξύ, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια αυξήθηκαν σε επίπεδο «πορτοκαλί» συναγερμού. Στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ γίνεται έλεγχος της ταυτότητας των επιβατών.

Γι’ αυτό οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν προειδοποιούνται να βρίσκονται εγκαίρως στα αεροδρόμια για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ