Βόλος: Ο Χρ. Μπουκώρος εκπρόσωπος της διάσκεψης Ευρώπης- Κεντρικής Ασίας για τα αγροτοδιατροφικά συστήματα

image 2α

Τις δυνατότητες συμβολής της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά την ομιλία του στις εργασίες της 1ης Περιφερειακής Διάσκεψης Προέδρων Επιτροπών Γεωργίας εθνικών κοινοβουλίων Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, που πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα, στις 22 και 23 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Τη Διάσκεψη, που είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης «Χαράσσοντας την πορεία για συμπεριληπτικά και ανθεκτικά συστήματα αγροδιατροφής στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας», φιλοξένησε το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού βουλευτών, διεθνών εμπειρογνωμόνων καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.

Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της Χρήστο Μπουκώρο και τον βουλευτή Βασίλειο Γιόγιακα.

Τις εργασίες χαιρέτησε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας κυρία Elisa Spiropali, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, κ. Martin Chungong και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων των Η.Ε. Ευρώπης και Κ. Ασίας κ. Viorel Gutu.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για πρώτη φορά, με γνώμονα το εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο, ώστε να συνεισφέρουν στον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής, να επικεντρωθούν στις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

O Χρήστος Μπουκώρος στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση.

Επεσήμανε ότι, με δεδομένο τις σημαντικές προκλήσεις και τους κλιματικούς κινδύνους, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν οι κατάλληλες στρατηγικές και πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας κοινής πορείας συνύπαρξης της γεωργίας και της κοινωνικής ευθύνης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην Ε.Ε. επιδιώκεται, αφενός η διασφάλιση και η ενίσχυση δίκαιου και επαρκούς εισοδήματος για τους αγρότες, αφετέρου ίσες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις εντός και εκτός της ΕΕ, στο πλαίσιο του θεμιτού ανταγωνισμού.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και επεσήμανε ότι η λήψη μέτρων για την ηλικιακή ανανέωση των αγροτών με στόχο την προσέλκυση νέων, καθώς και η κατάλληλη εκπαίδευση-κατάρτιση θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τη βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών και η καινοτομία θα συμβάλλουν δραστικά στον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού συστήματος.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι «το κόστος παραγωγής αποτελεί μεγάλη πρόκληση για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα» και αναφέρθηκε στη σημασία εκπόνησης στρατηγικής για την ανάπτυξη κάθε αγροτικού και κτηνοτροφικού προϊόντος ξεχωριστά.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ