Υπόθεση Μενέντεζ: Τι οδήγησε στην απόφαση του εισαγγελέα για νέα εκδίκαση της υπόθεσης;

αδέρφια μενέντεζ

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη του Λάιλ και του Έρικ Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους και την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, τα αδέρφια βλέπουν τώρα έναν δρόμο για την πιθανή αποφυλάκισή τους.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Λος Άντζελες, George Gascón, την Παρασκευή θα προτείνει σε δικαστή να επανακαθορίσει την ποινή των δύο κατηγορουμένων. Η απόφαση ήρθε μετά από τη δήλωση των δικηγόρων υπεράσπισής τους το 2023 ότι είχαν νέα στοιχεία που δείχνουν κακοποίηση από τον πατέρα τους.

Ο Gascón θεωρεί πλέον ότι ο Λάιλ και ο Έρικ αξίζουν μια ευκαιρία για να επαναξιολογηθεί η ποινή τους, όπως είπε στο CNN. Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι τα αδέρφια είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα τους και πως έχουν εκτίσει αρκετό χρόνο στη φυλακή.

αδέρφια μενέντεζ

Ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες, George Gascón

Η απόφαση του Gascón ελήφθη μόλις μία ώρα πριν από την ανακοίνωσή του την Πέμπτη, καθώς υπήρχαν σημαντικά διαφορετικές απόψεις για την υπόθεση μέσα στο γραφείο του, δήλωσε στο CNN.

«Ήταν ένα δυσλειτουργικό και κακοποιητικό σπίτι»

Πολλοί παράγοντες επηρέασαν την απόφαση να προτείνει επανακαθορισμό της ποινής, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλά μέλη της οικογένειας «έκαναν σαφές ότι όχι μόνο μπορεί να υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση, αλλά ότι ήταν ένα πολύ δυσλειτουργικό και κακοποιητικό σπίτι, και ήταν έτσι για πολλά χρόνια», είπε ο Gascón.

“Πιστεύω ότι έχουν εκτίσει αρκετό χρόνο,” πρόσθεσε.

Η επανεξέταση της υπόθεσης από τον Gascón ήρθε μετά την υποβολή αίτησης habeas corpus από τους δικηγόρους των αδελφών Μενέντεζ το 2023, επικαλούμενοι αυτό που υποστηρίζουν ως νέα στοιχεία.

Η μαρτυρία θύματος του πατέρα τους

Ανάμεσα στα νέα στοιχεία είναι μια κατάθεση του πρώην μέλους του συγκροτήματος Menudo, Roy Rosselló, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Jose Menendez τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη δεκαετία του 1980. Οι δικηγόροι ανέφεραν επίσης ότι μια επιστολή που έγραψε ο Erik Menendez σε έναν ξάδελφο μήνες πριν από τις δολοφονίες υποδηλώνει την κακοποίηση που υπέστη.

«Έχουν υπάρξει πρότυπα κρατουμένων»

Ο Gascón, ο οποίος είναι υποψήφιος για επανεκλογή τον επόμενο μήνα, δήλωσε στο CNN ότι οι καιροί έχουν αλλάξει όσον αφορά την αντιμετώπιση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από το κοινό και τα δικαστήρια.

Το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας εξέτασε επίσης τη συμπεριφορά των αδελφών κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, και όπως είπε ο Gascón, έχουν “επιδείξει τεράστιες προσπάθειες για αποκατάσταση.”

«Έχουν υπάρξει πρότυπα κρατουμένων σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες. Όχι μόνο έχουν δουλέψει πάνω στη δική τους αυτοβελτίωση, αλλά έχουν κάνει και πολλές προσπάθειες για να βελτιώσουν τη ζωή των γύρω τους, γεγονός που είναι ασυνήθιστο,” είπε ο Gascón στο CNN, υποδεικνύοντας ότι οι άνδρες δημιούργησαν ομάδες για να αντιμετωπίσουν το πώς να διαχειριστούν την αθεράπευτη τραυματική εμπειρία και να βοηθήσουν τους κρατούμενους με σωματικές αναπηρίες.

Αποφυλάκιση υπό όρους

Αναφέροντας τη συμπεριφορά τους κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια στη φυλακή, ο Gascón δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αδελφοί να αποφυλακιστούν υπό όρους.

“Αυτό που έκαναν ήταν απαίσιο. Σχεδίασαν εκ των προτέρων τη δολοφονία των γονιών τους και τους σκότωσαν. Αλλά πιστεύω ότι είναι διαφορετικοί άνθρωποι σήμερα, και στηρίζουμε τη γνώμη μας στη συμπεριφορά τους τα τελευταία 35 χρόνια,” είπε ο Gascón.

«Πιστεύω ότι πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, θα είναι σπίτι»

Η απόφαση για το εάν τα αδέρφια θα πρέπει να αποφυλακιστούν υπό όρους ανήκει στην επιτροπή αποφυλάκισης αν το δικαστήριο συμφωνήσει με το γραφείο του εισαγγελέα σχετικά με την επαναφορά της ποινής.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αυξανόμενη κριτική από αντιπάλους που πρότειναν ότι η επανεξέταση της ποινής των αδελφών Μενέντεζ ήταν πολιτική κίνηση, ο Gascón είπε: “Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό σε αυτό,” προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 επαναπροσδιορισμοί ποινών έχουν πραγματοποιηθεί στην κομητεία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένων 28 για δολοφονία.

Μέχρι την Ημέρα των Ευχαριστιών

Η ανακοίνωση του εισαγγελέα επανέφερε την ελπίδα μεταξύ των δικηγόρων και της οικογένειας των αδερφών Μενέντεζ.

«Πιστεύω ότι πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, θα είναι σπίτι», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους των αδελφών, ο Mark Geragos, την Πέμπτη.

«Είμαστε ευγνώμονες που ο εισαγγελέας αναγνώρισε όχι μόνο τις εξαιρετικές συνεισφορές που έχουν κάνει ο Erik και ο Lyle κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε η σεξουαλική κακοποίηση στις ενέργειές τους», τόνισε ένας άλλος δικηγόρος, ο Cliff Gardner, στο CNN.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ