Αλλαγή ώρας: Μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών ξημερώματα Κυριακής

Αλλαγή ώρας: Μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών ξημερώματα Κυριακής

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 σε 03:00.

Η αλλαγή ώρας εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, αλλά υπάρχουν και εκείνες που αποφάσισαν να μην ακολουθούν αυτό το σύστημα. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Τουρκία. Ανάμεσά τους και μία ευρωπαϊκή. Πρόκειται για την Ισλανδία.

Αλλαγή ώρας: Για ποιο λόγο η Ισλανδία δεν την εφαρμόζει

Η Ισλανδία αποφάσισε να παραμείνει μόνιμα στην θερινή ώρα (GMT) από το 1968, καταργώντας την εναλλαγή ώρας που γινόταν δύο φορές το χρόνο. Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση περιλαμβάνουν την επιθυμία να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που προκαλεί η αλλαγή της ώρας, όπως η διαταραχή των προγραμμάτων και των ρουτινών, ιδίως για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η αλλαγή της ώρας είχε εφαρμοστεί στην Ισλανδία από το 1917, αλλά το 1968 οι ισλανδοί βουλευτές, αναγνωρίζοντας την αποδοχή του μόνιμου «καλοκαιρινού χρόνου», αποφάσισαν να διατηρήσουν μόνιμα το GMT. Αρχικά, οι πολίτες προτιμούσαν το παρατεταμένο φυσικό φως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κάτι που έφερνε και πιο ευχάριστες συνθήκες για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αν και από τότε έχουν υπάρξει προτάσεις για την επαναφορά της εναλλαγής ώρας, κυρίως για να αντιμετωπιστούν οι σκοτεινές πρωινές ώρες του χειμώνα, καμία από αυτές δεν έχει εγκριθεί.

Έτσι, η Ισλανδία παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζει τη χειμερινή ώρα.

Πότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη δεκαετία του ’70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ