Αντάρτικο με το καλημέρα από τον Χ. Δούκα- Οι επιλογές Ανδρουλάκη…

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Μάχη Ανδρουλάκη-Δούκα στο β΄ γύρο

Της Νίκης Ζορμπά

Εμπέδωση του προφίλ του ΠΑΣΟΚ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , σηματοδοτεί – εν αρχή – η ομάδα κρούσης μετά βαθέος “ανασχηματισμού” που συγκρότησε ο αναβαπτισμένος Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις εσωκομματικές κάλπες. 

Μηνύματα και “καρφιά”

Η σημαντική αναβάθμιση του Παύλου Γερουλάνου , ο οποίος και κράτησε ό,τι επιθυμούσε ( Ταμείο Ανάκαμψης) και έγινε πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στο 9μελές Πολιτικό Κέντρο του κόμματος, καταρχάς, εκπέμπει την πρόθεση Ανδρουλάκη για “συνθετική” πορεία και συστράτευση στην αντεπίθεση που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς … τη φοβικότητα της εκ των πραγμάτων άχαρης εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου. 

Το αυτό, με έναν τρόπο, υποδηλώνει και η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο Πολιτικό Κέντρο, με την ανάθεση του Πολιτικου Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ και δη εν όψει του συνεδρίου της Άνοιξης και της συγκρότησης πλήρους κυβερνητικού προγράμματος. 

Αμφότερες οι επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ , είχαν προαναγγελθεί – ως κλίμα τουλάχιστον- και πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του νέου Οργανογράμματος. 

Εκείνο που δεν αναμενόταν και δη τόσο γρήγορα ήταν το “σήμα” του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ( συμμετέχει και εκείνος στο Πολιτικό Κέντρο) , πως λειτουργεί ως εσωκομματικός πόλος στο κόμμα και δε συμμερίζεται το “πανηγυρικό” κλίμα της συστράτευσης περί ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας. 

Διακηρυγμένος στόχος του επανεκλεγέντος προέδρου του είναι εξάλλου,  στις επόμενες εθνικές εκλογές, το κόμμα του να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, με επίσημη και αιχμηρή διαρροή του χθες λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αλλαγών, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τις επιλογές Ανδρουλάκη και σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στην κεφαλή του πολιτικού σχεδιασμού:

1. Στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (όπως ήταν η πρόταση του Χάρη Δούκα), ώστε να αποδειχθεί η ενότητα στην πράξη.

2. Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μια πολιτική κατεύθυνση.

3. Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή, δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις.

4. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε στον δρόμο της ενότητας και της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη υποδέχθηκαν την πρώτη εσωκομματική βολή του Χ. Δούκα μετά το τέλος της κούρσας διαδοχής, με εκνευρισμό. 

Στελέχη της τόνιζαν εμφατικά ότι “είναι πασιφανές” πως οι αποφάσεις του προέδρου υπηρετούν την ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών , αφήνοντας για το τέλος το “καρφί” προς τον Δήμαρχο Αθηναίων: 

” Δεν βοηθούν  διαρροές που συντηρούν αχρείαστα το προεκλογικό κλίμα”. 

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου το απόγευμα πάντως,  δεν αναμένεται καμία πλευρά να “σηκώσει” τους τόνους.

Δημοσκοπική ανάσα

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, δημοσκοπικώς τουλάχιστον, έχουν κάθε λόγο να περισσεύουν τα χαμόγελα. 

Το κόμμα ξεπέρασε το 15%, είναι πολύ μεγάλη πλέον η διαφορά του με τον υπό εξαέρωση ΣΥΡΙΖΑ (6.5) ενώ οι κοινή γνώμη απάντησε σε ποσοστό 21% πως μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. 

Οι βάσεις τουλάχιστον για την εδραίωσή του στη δεύτερη θέση , έχουν ήδη τεθεί με καλούς δημοσκοπικούς οιωνούς.

Συγκεκριμένα σε χθεσινή  μέτρηση της Alco δίνει στη ΝΔ 25%, στο ΠΑΣΟΚ 15,3, ακολουθούν η Ελληνική Λύση στο 9,3%, το ΚΚΕ με 8,6%, στην 5η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 6,5%

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ