Διάμεση πνευμονίτιδα: Τι είναι και πώς προκαλείται

Διάμεση πνευμονίτιδα: Τι είναι και πώς προκαλείται

Αρκετές απορίες έχει δημιουργήσει η διάμεση πνευμονίτιδα, η οποία φαίνεται να προκάλεσε τον θάνατο τριών βρεφών στην πολύκροτη υπόθεση της Αμαλιάδας, της οποίας κεντρικό πρόσωπο είναι η 24χρονη Ειρήνη.

 Τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα;

«Είναι μία φλεγμονή του πνευμονικού ιστού, των πνευμόνων δηλαδή, η οποία δεν οφείλεται σε λοιμώδεις παράγοντες, δηλαδή δεν είναι πνευμονία», δήλωσε ο πνευμονολόγος, Νίκος Τζανάκης.

«Είναι ένας πολύ αόριστος όρος. Γιατί η διάμεση πνευμονίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από μία φλεγμονή των κυψελίδων, δηλαδή των βασικών μονάδων που κάνουμε την αναπνοή μας. Έχει όμως τόσο πολλαπλή αιτιολογία που από μόνη της δεν μπορεί κανένας να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει πίσω από αυτόν», υπογράμμισε ο Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Κουκίδης.

googletag.cmd.push(function() );

Πώς προκαλείται η πνευμονίτιδα;

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «Μπορεί να οφείλεται σε εισπνοή τοξικών ερεθιστικών ουσιών, μπορεί να οφείλεται στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, μπορεί να οφείλεται σε κακοήθειες, μπορεί να οφείλεται σε ακτινοβολία σε εισπνοή άλλων ουσιών, μπορεί να οφείλεται σε άλλα νοσήματα όπως τα αυτοάνοσα ή και άλλα».

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε: «Βεβαίως μπορεί να είναι αίτιο θανάτου και υπάρχουν και ορισμένες μορφές της. Υπάρχει η οξεία πνευμονίτιδα, που οδηγεί σε καταστροφές και μπορεί να αποβεί μοιραία σε λίγες μέρες. Υπάρχει η διάμεση πνευμονίτιδα και η χρόνια μορφή της κι έχουμε δύο εκβάσεις. Ή θα ιαθούν ή θα οδηγηθούν σε δευτερεύοντες βλάβες, όπως είναι η ίνωση των πνευμόνων. Και σε αυτή την περίπτωση η πάθηση οδηγεί σε θάνατο».

«Αν κάποιος κάνει μία λοίμωξη του αναπνευστικού και αυτή οδηγήσει σε μία οξεία διάμεση πνευμονίτιδα, σαν αυτές που μπορεί να συμβούν σε ενήλικες και παιδιά, μπορεί δυνητικά να είναι μία αιτία που θα οδηγήσει σε θάνατο. Ο όρος όμως έτσι αόριστα χωρίς κλινικό ιστορικό και υποκείμενη αιτία δεν λέει τίποτα», σχολίασε ο κ. Λουκίδης.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ