Διεθνής ανησυχία για τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν – Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί και επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ

Διεθνής ανησυχία για τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν – Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί και επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει σθεναρά τη δόλια σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και την θεωρεί επικίνδυνη κλιμάκωση για όλη την περιοχή» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις σφαγές, τις τραγωδίες και την οδύνη» που προκαλεί το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα, χαρακτηρίζοντάς τα «καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

googletag.cmd.push(function() );

Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «βάλει τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ» στην περιοχή.

Ιράν: Δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε

Το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αραγτσί, μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (26/10), το Ισραήλ βομβάρδισε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Παράλληλα, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μόνο τα «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές.

«Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Γκουτέρες  καταδικάζει την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ζήτησε να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του» για τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Μέση Αναταολή.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος και «να επανέλθουν στην οδό της διπλωματίας».

ΕΕ: Επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων

Ο επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων διακινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επέκταση της περιφερειακής σύγκρουσης, διεμήνυσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Όπως είπε, η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, σημειώθηκε εν μέσω σοβαρών και αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, προσέθεσε.

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη μείωση των εντάσεων και στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και για τον σκοπό αυτό παραμένει σε στενή επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες», ανέφερε καταληκτικά.

Ανησυχία από Ρωσία, Γερμανία και Αίγυπτο

Ανησυχία εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους, καλώντας τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία, που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Με μήνυμά του στο Χ ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Έτσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Και η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδίκασε όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ