Εκλογές στη Γεωργία: Εξαιρετικά ανησυχητικές πράξεις βίας στο περιθώριο της ψηφοφορίας καταγγέλλει η πρόεδρος

Εκλογές στη Γεωργία: Εξαιρετικά ανησυχητικές πράξεις βίας στο περιθώριο της ψηφοφορίας καταγγέλλει η πρόεδρος

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τηρεί φιλοδυτική στάση και βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση της χώρας της, καταγγέλλει «εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στη Γεωργία και αναμένεται να καθορίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της.

«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα», καταγγέλλει σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα η Ζουραμπισβίλι.

Γεωργία

Στις κάλπες η Γεωργία – Η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι καταγγέλλει βία

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν βίαιες συμπλοκές, στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών στην Γεωργία.

googletag.cmd.push(function() );

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ. Είναι ένας στόχος, εξάλλου, τον οποίο η Γεωργία έχει εγγράψει στο αύνταγμά της.

«Αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, υπάρχει κίνδυνος μετεκλογικών ταραχών», προειδοποίησε η ειδικός του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης για τη Γεωργία, Γκέλα Βασαντζέ.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει δεσμευθεί, σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές, να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και να καταργήσει νόμους που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των 150 εδρών του κοινοβουλίου. Αν το καταφέρει θα μπορέσει να τροποποιήσει το σύνταγμα της Γεωργίας. Με βάση τα σχέδιά της, θα απαγορεύσει τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια φιλοκυβερνητικής συγκέντρωσης την Τετάρτη στο Τμπιλίσι, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίντζε διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Κατηγόρησε ωστόσο τους Ευρωπαίους ηγέτες για «αδικία», για «απόρριψη του χριστιανικού δόγματος» και «έλλειψη σεβασμού».

Την προηγούμενη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Γεωργιανοί, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα.

Η Γεωργία συγκλονίστηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής», ο οποίος βασίστηκε στη ρωσική νομοθεσία για «τους πράκτορες του εξωτερικού», που χρησιμοποιείται για τη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών και οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους.

Η Γεωργία αντέδρασε απειλώντας «να επανεξετάσεις» τους διπλωματικούς δεσμούς της με την Ουάσινγκτον.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ