Η πρώτη μάχη Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη στη Βουλή- Το αναδυόμενο νέο “δίπολο”

Συνεχείς κυβερνητικές βολές εναντίον Ν. Ανδρουλάκη για το "όχι" του ΠΑΣΟΚ...

Της Νίκης Ζορμπά

Την πρώτη τους κοινοβουλευτική μάχη στη Βουλή για τη νέα σεζόν δίνουν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τις  πυρκαγιές στην Αθήνα που έφθασαν ως τον αστικό ιστό, σε μια συζήτηση που αιτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήδη από τις πύρινες ημέρες. 

Στο μεσοδιάστημα έχουν μεσολαβήσει σημαντικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό, αν μη τι άλλο σε επίπεδο αντιπολίτευσης: 

– Η Ν.Δ καταγράφει διαρκή και περαιτέρω φθορά από τις ευρωεκλογές, με το ποσοστό της να βαίνει μειωμένο ( άρα με τα παρόντα δεδομένα νέα αυτοδυναμία δεν διαφαίνεται εφικτή)

– Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαλυτική φάση, δεν έχει αρχηγό και τελεί υπό “υπηρεσιακό” πρόεδρο ΚΟ τον Νίκο Παππά ( άρα μικρό το ενδιαφέρον για τις τοποθετήσεις του κόμματος σε αυτή την κοινοβουλευτική διελκυστίνδα)

– Το ΠΑΣΟΚ επανεξέλεξε με σαρωτική διαφορά πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, εδραιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση και ετοιμάζεται για δυναμική επανεκκίνηση με στόχο τη διεκδίκηση της εξουσίας.

– Η κυβέρνηση υφίσταται πίεση από τα δεξιά της, (εντός και εκτός κομματικών τειχών) με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να σφαλίσει τα δεξιά του νώτα, επιλέγοντας στρατηγική σύγκρουσης με τους “πατριώτες της φακής”. 

Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται υπό διαμόρφωση με κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή ελέω και της ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα υπό διαμόρφωση νέο δίπολο: Ν.Δ απέναντι σε ΠΑΣΟΚ , ήτοι Μητσοτάκης- Ανδρουλάκης. 

Σε αυτό θα πατήσει προφανέστατα ο πρωθυπουργός , αναδεικνύοντας σε κύριο πολιτικό του αντίπαλο τον αναβαπτισμένο από τη βάση Νίκο Ανδρουλάκη , καλώντας και επιμένοντας  σε “συναινέσεις”. 

Καθόλου βατό το σχετικό σενάριο: Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ήδη από την προεκλογική του περίοδο ( άπαντες οι επίδοξοι πρόεδροί του το υπογράμμισαν) πως δεν προσφέρεται για συναινέσεις και συγκλίσεις με έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή. Στόχος είναι να εμπεδωθεί ότι είναι ο έτερος πόλος της Ν.Δ που είναι λαβωμένη οπωσδήποτε πολιτικά αλλά για την ώρα, παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη με κυβερνητική προοπτική. 

Κατά τη σημερινή μονομαχία Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη, θα δοθεί και το στίγμα του αντιπολιτευτικού λόγου και προθέσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει δεχθεί τηλεφωνικά πρόσκληση από τον πρωθυπουργό για κατ’ ιδίαν συνάντησή τους από το βράδυ της επανεκλογής του, αλλά το σήμα που στέλνει η  Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τετ α τετ τους, είναι : Αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητά μας, θα γίνει και αυτό.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ