Ιράν: «Περιορισμένα τα πλήγματα »λέει η Τεχεράνη – Το Ισραήλ προειδοποίησε πριν την επίθεση

Ιράν: «Περιορισμένα τα πλήγματα »λέει η Τεχεράνη - Το Ισραήλ προειδοποίησε πριν την επίθεση

Ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με το Τελ Αβίβ να κάνει λόγο για χτυπήματα ακριβείας και την Τεχεράνη να λέει ότι οι ζημιές που υπέστη ήταν περιορισμένες.

Τα πολεμικά αεροσκάφη «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (…) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν «συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Περιορισμένες ζημιές

Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν περίπου στις 02:15 (τοπική ώρα, 01:45 ώρα Ελλάδας), κυρίως δυτικά της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna.

Το Ισραήλ «επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν (νοτιοδυτικά) και του Ιλάμ (δυτικά)», που συνορεύουν με το Ιράκ, «στο πλαίσιο επιχείρησης που προκαλεί εντάσεις», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε «περιορισμένες ζημιές σε κάποιες περιοχές».

Η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχε κάνει λόγο στη διάρκεια της νύκτας για «έξι ισχυρές εκρήξεις» γύρω από την Τεχεράνη, οι οποίες συνδέονταν «με την ενεργοποίηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας».

Η προειδοποίηση του Ισραήλ στο Ιράν

Δημοσίευμα του αμερικανικού ισότοπου Axios αναφέρει ότι το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν πριν από την επίθεση.

Επικαλούμενο τρεις πηγές το Axios αναφέρει ότι το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν πριν την επίθεση προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην προβεί σε αντίποινα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο σκοπός του μηνύματος ήταν να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση. Το μήνυμα μάλιστα μεταφέρθηκε μέσω τρίτων.

«Οι Ισραηλινοί κατέστησαν σαφές στους Ιρανούς εκ των προτέρων σε πρόκειται να επιτεθούν γενικά και σε τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

Δύο άλλες πηγές είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισαν ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τι περιμένουν οι ΗΠΑ

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν συμμετείχε στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι εάν το Ιράν ανταποδώσει, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ από μια τέτοια επίθεση.

«Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Αν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, θα υπάρξουν συνέπειες. Το επικοινωνήσαμε αυτό άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

Ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από την ισραηλινή επίθεση ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Caspar Veldcamp, δήλωσε μια πηγή.

«Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, απηύθυνα έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Veldcamp στο X αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν από το Ιράν να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο «οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ