Microsoft: Ο CEO Σάτια Ναντέλα ζήτησε μείωση μισθού… και πήρε αύξηση 63% –

Microsoft: Εκπαίδευση σε AI δεξιότητες 2 εκατ. ανθρώπων στην Ινδία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, κέρδισε 79,1 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ποσό αυξημένο κατά 63% σε σύγκριση με την αποζημίωσή του το προηγούμενο έτος.

Αυτό συνέβη παρά το αίτημα του Ναντέλα να μειωθεί το πακέτο της αμοιβής του λόγω ελαττωμάτων στον τεχνολογικό κολοσσό στον κυβερνοχώρο – κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάρει 5 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από ό,τι θα είχε λάβει διαφορετικά.

Amazon, Google και Microsoft διψούν… για ενέργεια – Η στροφή στα «πυρηνικά τσέπης»

Microsoft και περικοπές θέσεων εργασίας

Όπως και πολλές εταιρείες τεχνολογίας, η Microsoft έχει περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας φέτος, συμπεριλαμβανομένων πολλών στο τμήμα των βιντεοπαιχνιδιών. Ωστόσο, σε μια δήλωση που κατατέθηκε στη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 16% κατά το οικονομικό έτος έως τις 30 Ιουνίου 2024.

«Ο κ. Ναντέλα συμφώνησε ότι η απόδοση της εταιρείας ήταν εξαιρετικά ισχυρή», έγραψε η επιτροπή αποζημιώσεων της Microsoft σε επιστολή προς τους μετόχους.

Πρόσθεσε ότι τους ζήτησε «να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από τις καθιερωμένες μετρήσεις απόδοσης και να μειώσουν τα χρηματικά κίνητρά του για να αντικατοπτρίζουν την προσωπική του λογοδοσία» για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που έπληξαν το κύρος της Microsoft.

Μια τέτοια επίθεση αναφέρθηκε τον Ιούλιο του 2023 από τη Microsoft, όπου χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς email περίπου 25 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων κρατικών υπηρεσιών. Η αμερικανική εταιρεία είπε ότι η επίθεση προήλθε από την Κίνα, αν και η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή ως «παραπληροφόρηση».

Σημειώνεται ότι το οικονομικό έτος της Microsoft διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου 2024 – φηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από τη μαζική διακοπή του Διαδικτύου που επηρέασε τους υπολογιστές Microsoft Windows, προκαλώντας χάος σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση που να οφείλεται στην ίδια, αργότερα τον Ιούλιο η Microsoft ζήτησε συγγνώμη για μια άλλη διακοπή λειτουργίας που προκλήθηκε από επίθεση.

«Πολλαπλές ζωές απόλυτης πολυτέλειας»

Η επιτροπή αποζημιώσεων είπε ότι μείωσε την αμοιβή Ναντέλα σε μετρητά περισσότερο από το μισό, στα 5,2 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 7% της συνολικής αμοιβής του. Το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του, δηλαδή 71,2 εκατομμύρια δολάρια, αποτελούνταν από δικαιώματα προαίρεσης μετοχών.

Ο διευθυντής του High Pay Center Luke Hildyard είπε ότι «επιφανειακά» τα κέρδη ήταν λογικά δεδομένης της ισχυρής οικονομικής απόδοσης της Microsoft. «Ωστόσο, θα μπορούσαμε επίσης να ρωτήσουμε εάν τα επιπλέον 79 εκατομμύρια δολάρια πέρα ​​από τα 49 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι για κάποιον που ήδη αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια, με περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσαν να ξοδέψουν για πολλές ζωές απόλυτης πολυτέλειας, είναι πραγματικά απαραίτητα ως ανταμοιβή κίνητρο», δήλωσε στο BBC.

«Καμία από τις επιτυχίες της Microsoft δεν θα ήταν δυνατή χωρίς εργαζόμενους, πελάτες και την ευρύτερη κοινωνία, επομένως ίσως τα έσοδα αυτής της επιτυχίας θα έπρεπε να μοιράζονται λίγο πιο ομοιόμορφα», πρόσθεσε.

Στις υπόλοιπες Big Tech, το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουν, κέρδισε 63,2 εκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, πληρώθηκε με 34,2 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2024.

Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν πλησιάζει το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, του οποίου το πακέτο αμοιβών μπορεί να αγγίζει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ