Ντόναλντ Τραμπ: Πρώην συνεργάτες του τον αποκαλούν «φασίστα» και «απατεώνα»

Ντόναλντ Τραμπ: Πρώην συνεργάτες του τον αποκαλούν «φασίστα» και «απατεώνα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπηρετώντας τη θέση από το 2017 έως το 2021. Σχεδόν 4 χρόνια μετά διεκδικεί και πάλι τη θέση με το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα και με αντίπαλο τη Κάμαλα Χάρις.

Οι πρώην συνεργάτες του Τραμπ —από υπουργούς μέχρι συμβούλους—  φαίνεται πως δεν συμφωνούν με την απόφασή του. Επιπλέον έχουν σχηματίσει τη χειρότερη εντύπωση για εκείνον.

Ο τότε αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πενς δηλώνει πως ο 78χρονος υποψήφιος δεν θα έπρεπε να ξαναβγεί ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα, δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και όποιος ζητά από κάποιον άλλο να τον βάλει πάνω από το Σύνταγμα, δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος» είπε συγκεκριμένα.

Ο Μάικ Πενς

Ο Μάικ Πενς υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Τραμπ και ήταν ο πιο στενός του συνεργάτης για χρόνια. Μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο το 2021, πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ φώναζε «κρεμάστε τον Μάικ Πενς», έπειτα από παρότρυνση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, επειδή ήταν θυμωμένος που ο Πενς είχε αρνηθεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών υπέρ του, αρνούμενος να επικυρώσει την ψηφοφορία (μια εξουσία που δεν έχει καν ο αντιπρόεδρος).

«Έχει τάσεις προς τον φασισμό»

Ο Μαρκ Έσπερ υπηρέτησε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του υπουργού Άμυνας. Η θητεία του διήρκεσε από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Τραμπ τον απέλυσε μέσω ενός… tweet.

«Είναι φασίστας μέχρι το κόκκαλο έκανε μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά»

Ο Έσπερ ερχόταν πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, αρνούμενος να στείλει «πυραύλους στο Μεξικό για να καταστρέψει τα εργαστήρια ναρκωτικών» και να αναπτύξει στρατεύματα σε όλη τη χώρα εν μέσω των διαδηλώσεων το 2020.

Ο Μαρκ Έσπερ

Ο Έσπερ αντιτάχθηκε δημοσίως στην απειλή του Τραμπ να επιστρατεύσει τον στρατό εναντίον των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας τον νόμο περί εξέγερσης του 1807, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Η δυνατότητα χρήσης δυνάμεων εν ενεργεία σε ρόλο επιβολής του νόμου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο… στις πιο επείγουσες και τρομερές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις καταστάσεις».

«O Τραμπ έχει αυτές τις τάσεις προς τον φασισμό. Νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» θα πει σήμερα ο Μαρκ Έσπερ.

«Αποδείχτηκε η μεγαλύτερη απάτη»

Η Ομαρόσα Μανιγκό Νιούμαν προσελήφθη ως κορυφαία σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι που απολύθηκε έναν χρόνο μετά από τον Τζον Κέλι. Εκείνη αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα μυστικά ηχογραφημένες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, μεταξύ των οποίων και μία στην οποία ο Τραμπ εξέφρασε την έκπληξή του για την απόλυσή της.

Σήμερα η Νιούμαν χαρακτηρίζει τον Τραμπ ως «απατεώνα» και ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα του. «Αποδείχτηκε η μεγαλύτερη απάτη» λέει χαρακτηριστικά.

Η Ομαρόσα Μανιγκό Νιούμαν

«Φασίστας μέχρι το κόκκαλο»

Ο Μαρκ Μάιλι στρατηγός εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού, επικεφαλής του γενικού επιτελείου Ένοπλων Δυνάμεων επί Τραμπ, απασχόλησε την κοινή γνώμη τον Ιούνιο του 2020, όταν συμμετείχε στη φωτογράφιση του Τραμπ στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Ουάσινγκτον φορώντας στρατιωτική στολή, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.

Στη συνέχεια ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την εμφάνισή του, λέγοντας: «Δεν έπρεπε να ήμουν εκεί».

Ο Μαρκ Μάιλι

Σήμερα μιλώντας για τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ θα πει πως είναι «φασίστας μέχρι το κόκκαλο» και ισχυρίζεται ότι έκανε «μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ