Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν τις επενδύσεις

Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν τις επενδύσεις

 Του Τάσου Δασόπουλου 

Μετά την επίλυση των περισσότερων από τα δημοσιονομικά προβλήματα, η οικονομία θα πρέπει να λύσει και μια σειρά από δομικά προβλήματα, τα αναστέλλουν επενδύσεις και εμποδίζουν την διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για μεγάλο ορίζοντα χρόνου. 

Με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη χρόνιες παθογένειες για τον κλάδο που εκπροσωπεί και που είναι αυτός της μεταποίησης, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν σημεία για τα οποία οι διεθνείς οργανισμοί, όπως το Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, διατηρούν την Ελλάδα χαμηλά στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. 

Προβλήματα όπως η έλλειψη πολεοδομικών σχεδίων, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, η άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η ελλιπής διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, και οι ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας δεν είναι καινούργια και δεν συζητούνται για πρώτη φορά. Ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, τα πολεοδομικά σχέδια σε όλη την χώρα έχουν δρομολογηθεί μέσα από τα έργα που είναι ενταγμένα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 . 

Η φορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι επίσης θέμα προς επανεξέταση και μάλλον θα προχωρήσει μέσα στο 2026 , ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν. 

Οι ελλείψεις σε υποδομές σε βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικές συγκεντρώσεις στην επαρχία έχει και αυτό την λύση του μέσα από την χρηματοδότηση του ΤΑΑ. Συγκεκριμένα ειδικό πρόγραμμα που τρέχει από το 2021 δίνει κίνητρα για την δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών ή την επέκταση υφιστάμενων.

Η έλλειψη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα που άπτεται της λειτουργίας του δημοσίου και αυτό θα είναι δύσκολο να επιλυθεί.

Η γραφειοκρατία 

Η γραφειοκρατία και η πολυνομία είναι ένα πρόβλημα θεσμικό που έχει να κάνει με δομικά προβλήματα του κράτους τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαια – παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις – ότι βρίσκονται στην ατζέντα των Ελληνικών Κυβερνήσεων. 
 
Το θέμα της πολυνομίας, το οποίο είναι ως ένα βαθμό συνδεδεμένο και με την ευρύτερη γραφειοκρατία, είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιλυθεί. Τούτο με δεδομένο ότι ακόμη οι υπουργοί μετρούν τις πολιτικές επιδόσεις με βάση τον αριθμό των νομοσχεδίων τα οποία καταθέτουν κάθε χρόνο στην Βουλή χωρίς – τις περισσότερες φορές – να διασφαλίζουν και την εφαρμογή τους. 

Το θέμα του κόστους ενέργειας

Το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους έχει και αυτό μια ελπίδα για λύση Τούτο διότι έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και έχει γίνει πλέον πανευρωπαϊκό. Σήμερα, η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει ένα μέρος από την άλλοτε κραταιά βιομηχανία της αν δεν βρεθεί κάποια άμεση λύση που θα μειώσει το κόστος της ενέργειας για την μεταποίηση. Η έκθεση Ντράγκι εκτός από ενοποίηση δικτύων, προτείνει πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις 800 δις ευρώ σε ετήσια βάση ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η πράσινη μετάβαση. Να καταφέρει δηλαδή η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και στραφεί σε πιο οικολογικές πηγές ενέργειας. Το συγκεκριμένο είναι και το μόνο πρόβλημα το οποίο έχει μεγάλες πιθανότητες να βρει λύση αφού πλήττει οριζόντια όλη την Ευρώπη. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ