Όλες οι αλλαγές σε ακίνητα, εισοδήματα,…

Τι θα προβλέπει για ανάπτυξη,...

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναρτά την προσεχή εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση το οικονομικό επιτελείο και αμέσως μετά θα το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή. Πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα τους, αλλαγές στη διαδικασία λήψης στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι μερικές από τις αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου.  Στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις με τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται-μετασχηματίζονται.

Ειδικότερα:

ΦΠΑ: Αναστέλλεται για ένα ακόμη έτος η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Συγκεκριμένα παγώνει ο ΦΠΑ μέχρι τα τέλη του 2025. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων.

Φόρος στην υπεραξία: Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.  Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4172/2013) προβλέπεται η  επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε. Ο νόμος έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και όπως όλα δείχνουν θα “παγώσει” εκ νέου.

Τέλος επιτηδεύματος. Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενος και επιτηδευματίες καθώς και για τα μπλοκάκια

ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. 

“Κλειστά” ακίνητα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Επί της ουσίας ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος θα “ανοίξει το ακίνητο του και θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια.

Ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Επαγγελματίες: Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού),και σε οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1500 κατοίκους. Έτσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.

Επίσης, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθεται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους)

Φορολογικές δηλώσεις. Στις 15 Μαρτίου κάθε έτους θα ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ενώ η καταληκτική προθεσμία ορίζεται η 30η Ιουλίου. Επίσης, αυξάνεται η εκπτωση φόρου εισοδήματος στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του . Συγκεκριμένα προβλέπεται:

 α) 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Βεβαιώσεις αποδοχών. Κυρώσεις 2.500 ευρώ στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου

Φιλοδωρήματα. Αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως του ποσού των 300 ευρώ τον μήνα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις).  Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα: Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Ασφαλιστικές εισφορές.  Μειώνονται από 1/1/2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ θα κατά 0,5% και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης.

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ