Πάτρα: Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 16χρονη μαθήτρια που κόλλησε μηνιγγίτιδα

Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 16χρονη μαθήτρια που ασθένησε με μηνιγγίτιδα στην Πάτρα, έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής Αγίας Σοφίας.

Αντιδράσεις υπήρξαν για το γεγονός ότι χθες έγιναν μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ που στεγάζονται στο ίδιο σχολείο

Η μαθήτρια έχασε τις αισθήσεις της την Πέμπτη, ενώ βρισκόταν στο σχολείο της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η ανήλικη βγήκαν θετικές στο μηνιγγιτιδόκοκκο. Αμέσως δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα και να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, καθώς όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεργεία προχωρούν στην απολύμανση του χώρου.

Κλειστό θα παραμείνει το 2ο ΕΠΑΛ όπου φοιτούσε το κορίτσι, όπως και το 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας, μέχρι την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το τοπικό μέσο dete.gr, στο ίδιο σχολικό συγκρότηµα στεγάζονται και τα δηµόσια ΙΕΚ και εκεί χθες το απόγευµα τα µαθήµατα έγιναν κανονικά, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους σπουδαστές και τους γονείς τους.

Χορήγηση αντιβιοτικής χημειοπροφύλαξης

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και πραγματοποιεί περαιτέρω διερεύνηση των επαφών. Στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της μαθήτριας έχει δοθεί αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη και υπάρχει επαγρύπνηση.

Η χημειοπροφύλαξη αφορά στην προσπάθεια της πρόληψης των λοιμώξεων με τη συνεχή και μακροχρόνια χορήγηση μικρής (προφυλακτικής) ποσότητας αντιβιοτικού κάθε ημέρα ή κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Άννα Μαστοράκου, οι στενές επαφές του κοριτσιού είναι η συμμαθήτρια της που καθόταν δίπλα της στο ίδιο θρανίο και τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος της ασθενούς, η οποία ταυτόχρονα πάσχει από πνευμονία.

«Είναι μικρός ο αριθμός των επαφών της σχετικά. Αυτό όμως που θέλω να υπογραμμίσω σε περίπτωση που κάποιο άτομο από το σχολείο ή γενικότερα του περιβάλλοντος της εμφανίσει συμπτώματα πυρετού, εξανθήματα ή λιποθυμία τότε θα πρέπει να σπεύσει στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται πανικός, αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και οι σωστές και συντονισμένες κινήσεις από όλους μας» τόνισε η ίδια στο dete.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή ανακοίνωση της ∆ιεύθυνσης του σχολείου όπου σημειώθηκε το κρούσμα μηνιγγίτιδας ανέφερε τα εξής: «Σας ενηµερώνουµε ότι σε συνέχεια ενηµέρωσης που λάβαµε πριν από λίγο από το νοσοκοµείο, να ακολουθήσουµε το πρωτόκολλο πρόληψης και να αποφύγουµε τους κλειστούς χώρους και τις επαφές. ∆εν έχουµε πλήρη ενηµέρωση για ό,τι συνέβη. Θα σας ενηµερώσουµε αλλά το σχολείο θα µείνει σήµερα κλειστό».

Τι είναι η μηνιγγίτιδα και πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Για τους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό έως και 24%-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό όσων είναι φορείς αγγίζει το 100%.

Πρόσφατη μελέτη από την Ελλάδα υπολογίζει ότι οι φορείς μηνιγγιτιδοκόκκου φτάνουν το 10,5% στον γενικό πληθυσμό με επιμέρους ποσοστά 13,1% και 11,3% σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιστοίχως, και 37,4% σε νεοσύλλεκτους.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ