Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – Πώς γίνονται οι εγγραφές

Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Πώς γίνονται οι εγγραφές

Το δρόμο ψήφισης στη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό – Για πρώτη φορά θα καλύπτονται παιδιά

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας για τη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού. Με το νομοσχέδιο αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών και για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός του Προσωπικού Παιδιάτρου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει τον προσωπικό γιατρό της αρεσκείας του από το σύνολο των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών στους καταλόγους, που δημιουργούνται και επικαιροποιούνται ανά Δήμο ή όμορο Δήμο ή Περιφερειακή Ενότητα ή να δηλώσει ως προσωπικό του ιατρό τον ιδιώτη ιατρό της επιλογής του.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρούς για τους ενηλίκους είναι οι ακόλουθες:

Γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Υπόχρεοι και μη υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, οι οποίοι παρέχουν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού.
Γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Ιδιώτες γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά στους παιδίατρους (για ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος) οι κατηγορίες των γιατρών είναι οι ακόλουθες:

Παιδίατροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Παιδίατροι που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Οι προσωπικοί παιδίατροι σε πρώτη φάση θα καλύψουν περίπου 530.000 παιδιά που θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν επισκέψεις. Σε δεύτερη φάση θα καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του ανηλίκου πληθυσμού της χώρας.

Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό γίνεται ως εξής:

Από τον ίδιο τον δικαιούχο, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Μέσω του ιατρού που πρόκειται να δηλωθεί ως προσωπικός ιατρός, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση στο σύστημα.
Μέσω υγειονομικής μονάδας ή όποιας άλλης δημόσιας δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο πολίτης δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό έως την 1η Ιουνίου 2025, ο προσωπικός του ιατρός ορίζεται αυτομάτως από το σύστημα, με το σύστημα των ποινών που προέβλεπε η προηγούμενη ψηφισμένη ρύθμιση να καταργείται.

Πληθυσμός αναφοράς

Ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός για τους προσωπικούς ιατρούς καθορίζεται σε 2.000 εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό. Για τους παιδιάτρους, ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται σε 1.500 εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό.

Οι προσωπικοί γιατροί αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών από χίλια 1.501 έως 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

Οι παιδίατροι αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.000 άτομα και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από 1.001 έως 1.500 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα, κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών (σε καθαρές αποδοχές θα λάβουν 20.000 ευρώ με την έναρξη της ειδικότητας και 10.000 ευρώ με τη λήξη της).

Μεταξύ των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι και η ίδρυση 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας , ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΥ: Ανέτοιμους Προσωπικούς Γιατρούς τοποθετεί το Υπουργείο Υγείας – Αντιδρούν οι Ιατρικές Ομοσπονδίες 

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Πού υστερεί η Ελλάδα – Πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η ΠΦΥ

Διευκρινίσεις για τα self test από το υπουργείο Υγείας: «Δεν ανιχνεύουν αν κάποιος έχει καρκίνο στο παχύ έντερο» 

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ