Τι και πόσο επικίνδυνη ασθένεια είναι η πνευμονίτιδα, μπορεί πράγματι να οδηγήσει στον θάνατο;

Τι και πόσο επικίνδυνη ασθένεια είναι η πνευμονίτιδα, μπορεί πράγματι να οδηγήσει στον θάνατο;

Την ώρα που η υπόθεση με τα βρέφη που έχασαν τη ζωή τους στην Αμαλιάδα, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, πολύς λόγος γίνεται για την «πνευμονίτιδα», από την οποία φέρεται να κατέληξαν τρία από τα πέντε παιδιά.

Τι είναι όμως η πνευμονίτιδα και πώς μπορεί κάποιος – ενήλικος ή ανήλικος – να καταλήξει από μία τέτοιου είδους ασθένεια;

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διακεκριμένος Έλληνας πνευμονολόγος, καθηγητής Ιατρικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξηγεί στο in, ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίτιδας, και πότε μπορεί να καταλήξει επικίνδυνη για τον οργανισμό;

Τι είναι η πνευμονίτιδα;

«Η πνευμονίτιδα, είναι μία φλεγμονή των πνευμόνων. Και μάλιστα τμήματος των πνευμόνων. Είναι ένα εύρημα παθολογο – ανατομικό. Και μπορεί να προκληθεί από χίλιες αιτίες: από μικρόβια, από ιούς, από τοξικές εισπνεόμενες ουσίες, από διάφορα πράγματα» τονίζει ο πνευμονολόγος.

Πόσο συχνή είναι η πνευμονίτιδα σε ενήλικες και βρέφη;

«Είναι κάτι που δεν είναι σπάνιο. Τα βρέφη κάνουν λοιμώξεις. Τώρα το αν είναι κάτι τόσο ισχυρό ώστε κάποιος να μπορεί να πεθάνει από αυτό, αυτό εξετάζεται κατά περίπτωση. Σαν εύρημα πάντως είναι συχνό. Πνευμονίτιδα μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ακτινοβολία, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που κάνουν χημειοθεραπείες. Από διάφορα μικρόβια και διάφορες τοξικές ουσίες» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίτιδας;

Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης, τα συμπτώματα της πνευμονίτιδας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τι την προκάλεσε. «Αν έχει γίνει λοίμωξη, ο ασθενής θα έχει πυρετό. Τα συμπτώματα είναι ανάλογα της αιτίας!»

Έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας;

«Για να οδηγήσει σε θάνατο, μία πνευμονίτιδα, πρέπει να είναι εκτεταμένη και να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πνεύμονα. Αν κάποιος έχει πολύ ευάλωτο οργανισμό, και είναι πολύ ισχυρό το τοξικό μικρόβιο, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο» σημειώνει ο πνευμονολόγος.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ