Το βιβλίο «Κλεφτά επιστρέφουν» της Γιώτας Κούγιαλη θα παρουσιαστεί στον Βόλο στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου

kougiali

Το βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη «Κλεφτά επιστρέφουν» που αφορά στη θρυλική οικία Κοντού – τη γνωστή ροζ βίλλα στα Λεχώνια και στην ιστορία της οικογένειας Κοντού θα παρουσιαστεί στον Βόλο, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» (Σπ.Σπυρίδη 130 – Ρ.Φεραίου) με τη διοργάνωση του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, του βιβλιοπωλείου «ΠΕΝΑ» και των εκδόσεων «Μεταίχμιο» με την υποστήριξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Ν.Μαγνησίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Διδάκτωρ Αφηγηματολογίας Μαγδαληνή Θωμά και ο Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και τελευταίος ιδιοκτήτης του Αρχοντικού Νίκος Χατζησταματίου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Θα προηγηθεί η προβολή ντοκυμαντέρ για το Αρχοντικό Κοντού του Λευτέρη Πλαβού, ενώ στο φουαγιέ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του συλλέκτη Νίκου Μαστρογιάννη για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή στις αρχές του περασμένου αιώνα και το Αρχοντικό της οικογένειας Κοντού.

«Η Γιώτα Κούγιαλη περιηγείται μυθιστορηματικά στην ιστορία της οικογένειας Κοντού και σε ό,τι ακολούθησε τον τραγικό χαμό μελών της. Ο αναπάντεχος θάνατος μέσα σε δύο χρόνια τριών από τα πέντε παιδιά της πάμπλουτης οικογένειας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κίνησε την περιέργεια του κόσμου, θέριεψε τη φαντασία κι έδωσε τροφή σε υποθέσεις, δοξασίες, ψέματα κι αλήθειες. Το αρχοντικό τους, στα Λεχώνια του Βόλου, το περιέβαλε μύθος που αντέχει πάνω από έναν αιώνα, ότι είναι στοιχειωμένο, ότι δεν δέχεται ξένους, τους απωθεί ενίοτε βίαια. Με έμπνευση την αρχική ιστορία και όχημα τη μυθοπλασία, εξελίσσεται και η ιστορία της οικογένειας Κόντου, των μελών που επέζησαν της τραγωδίας. Σε μία παράλληλη ιστορία, η Άντα, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, ερευνά τον αστικό θρύλο του ροζ σπιτιού με το σαμιαμίδι, ανασύρει και συγκεντρώνει μυθεύματα και αλήθειες για την πραγματική ιστορία του.

Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στο Βόλο. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης.  Υπήρξε συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παραγωγός λόγου της εκπομπής «Ιστορίες πίσω από τις ιστορίες» στην ΕΡΤ Βόλου. Είναι πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Κλεφτά επιστρέφουν», εκδόσεις Μεταίχμιο (2024), «Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;», εκδόσεις Καστανιώτη (2020), υποψήφιο για Βραβείο Πεζογραφίας 2021 του Περιοδικού Κλεψύδρα, «Ερώτων τραύλισμα», εκδόσεις Καστανιώτη (2005), «Στην αγκαλιά της κρατούσε φεγγάρια», εκδόσεις Καστανιώτη (2000). Έχει γράψει επίσης βιβλία για παιδιά και εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ