TSMC: Η παραγωγή τσιπ στην Αριζόνα ξεπέρασε την Ταϊβάν –

TSMC

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε δισεκατομμύρια ως κίνητρα για την δημιουργία εργοστασίων ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, μέσω της νομοθεσίας CHIPS και πολλές βιομηχανίες ανταποκρίθηκαν, μεταξύ των οποίων η TSMC.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing πέτυχε πρώιμες αποδόσεις παραγωγής στο πρώτο της εργοστάσιο στην Αριζόνα, οι οποίες ξεπερνούν παρόμοια εργοστάσια στην Ταϊβάν, μια σημαντική ανακάλυψη για ένα έργο επέκτασης των ΗΠΑ που αρχικά ακολούθησε καθυστερήσεις και διαμάχες με εργαζομένους.

TSMC: Τσιπ της εντοπίστηκε σε προϊόν της Huawei παρά τους εξαγωγικούς περιορισμούς

Το μερίδιο των τσιπ που κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της TSMC στο Phoenix και είναι χρησιμοποιήσιμα είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από συγκρίσιμες εγκαταστάσεις στην Ταϊβάν, είπε στους ακροατές σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο ο Ρικ Κάσιντι, πρόεδρος του τμήματος της TSMC στις ΗΠΑ την Τετάρτη, σύμφωνα με άτομο που συμμετείχε και μίλησε στο Bloomberg. Το ποσοστό επιτυχίας, ή η απόδοση, είναι ένα κρίσιμο μέτρο στη βιομηχανία ημιαγωγών, επειδή καθορίζει εάν οι εταιρείες θα είναι σε θέση να καλύψουν το τεράστιο κόστος μιας μονάδας τσιπ. TSMC

Η TSMC προωθεί τις αμερικανικές φιλοδοξίες

Το επίτευγμα αποτελεί ένδειξη προόδου για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αναζωογονήσει την αμερικανική κατασκευή ημιαγωγών. Η TSMC, ο κύριος εταίρος κατασκευής τσιπ για την Nvidia και την Apple, είναι έτοιμη να κερδίσει 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές επιχορηγήσεις και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, συν 25% πιστώσεις φόρου, για την κατασκευή τριών εγκαταστάσεων κατασκευής στην Αριζόνα. Η επιβράβεσυη, όπως σχεδόν όλα τα άλλα από το 2022 Chips and Science Act, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος της TSMC αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg την εκδήλωση του Κάσιντι  και αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις του Chief Executive Officer Γουέι σε μια κλήση με επενδυτές την περασμένη εβδομάδα.

«Το πρώτο μας εργοστάσιο μπήκε στην παραγωγή μηχανικής γκοφρέτας τον Απρίλιο με τεχνολογία επεξεργασίας 4 νανομέτρων και το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό, με πολύ καλή απόδοση», είπε τότε. «Αυτό είναι ένα σημαντικό επιχειρησιακό ορόσημο για την TSMC και τους πελάτες μας, αποδεικνύοντας την ισχυρή ικανότητα παραγωγής και εκτέλεσης της TSMC».

Οι δύο άλλοι κατασκευαστές τσιπ που βρίσκονται στο επίκεντρο της τεχνολογικής στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, η Intel και η Samsung Electronics, έχουν δυσκολευτεί τους τελευταίους μήνες. Η Intel, που αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του νόμου για τα τσιπ, βρίσκεται κάτω από τόσο σοβαρή οικονομική πίεση που καθυστερεί τα παγκόσμια έργα και εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Η TSMC, εν τω μεταξύ, έχει μπει για τα καλά. Οι μετοχές της έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ αυτόν τον μήνα, αφού ο κατασκευαστής τσιπ ξεπέρασε τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις και αύξησε τον στόχο της για αύξηση εσόδων το 2024. TSMCTSMC

Εφάμιλλη ποιότητα με Ταϊβάν

Η πιο πρόσφατη πρόοδος της απόδοσης είναι αξιοσημείωτη για την TSMC επειδή έχει διατηρήσει ιστορικά τις πιο προηγμένες και αποδοτικές εγκαταστάσεις στο νησί της Ταϊβάν. Η τοποθεσία της στην Αριζόνα ξεκίνησε με δυσκολίες, καθώς η εταιρεία δεν μπορούσε να βρει αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό για να εγκαταστήσει προηγμένο εξοπλισμό και οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν προβλήματα ασφάλειας και διαχείρισης. Η TSMC κατέληξε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα στα τέλη του περασμένου έτους.

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ αρχικά σχεδίαζε να ξεκινήσει την πλήρη παραγωγή στο πρώτο της εργοστάσιο στην Αριζόνα το 2024, αλλά ώθησε τον στόχο μέχρι το 2025 λόγω των εργασιακών ζητημάτων. Αργότερα καθυστέρησε την ημερομηνία έναρξης για το δεύτερο εργοστάσιο της για το 2027 ή το 2028, από τον αρχικό στόχο του 2026. Αυτό πυροδότησε ανησυχίες ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παράγει τσιπ στις ΗΠΑ τόσο αποτελεσματικά όσο στην Ταϊβάν.

Η TSMC θα μπορούσε τώρα να είναι πρόθυμη να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της στις ΗΠΑ, εν μέρει ανάλογα με την πιθανότητα περισσότερης κυβερνητικής υποστήριξης, πρόσθεσε ο Κάσιντι, επικαλούμενος πρώιμες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με έναν δεύτερο νόμο για τα τσιπ. Υπάρχει χώρος για τουλάχιστον έξι συνολικά εργοστάσια στο συγκρότημα Phoenix.

Ο Γουέι μετέφερε αισιοδοξία για την ώθηση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας την περασμένη εβδομάδα. «Πλέον αναμένουμε την παραγωγή όγκου του πρώτου μας εργοστασίου να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρουμε το ίδιο επίπεδο ποιότητας κατασκευής και αξιοπιστίας από το εργοστάσιό μας στην Αριζόνα όπως και από τα εργοστάσιά μας στην Ταϊβάν», είπε.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ