Βόλος: Τη στελέχωση του Τμήματος Γλωσσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ζητά ο Αλ. Μεϊκόπουλος

IMG_5602

Στη Βουλή έφερε με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την απαξίωση του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου σήμερα το 70% των μαθημάτων δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

«Το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο, ιδρύθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, και ιδιαίτερα γλωσσών της Μέσης και Άπω Ανατολής, είναι συνυφασμένη με την ίδια τη φύση του Τμήματος και το Πρόγραμμα Σπουδών του. Σύμφωνα με καταγγελίες των φοιτητών, από τις διαθέσιμες ξένες γλώσσες που διδάσκει το Τμήμα, δηλαδή, τα κινεζικά, τα ισπανικά, τα ιαπωνικά και τα αραβικά, σήμερα καθηγητής υπάρχει μόνο για το μάθημα των αραβικών, με τα υπόλοιπα μαθήματα να μην πραγματοποιούνται. Να σημειωθεί ότι το μάθημα των ιαπωνικών δεν πραγματοποιείται από την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά λόγω έλλειψης διδάσκοντα», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην ερώτηση του, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας να παρέμβει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος Γλωσσικών Σπουδών του Π.Θ. και να δρομολογηθεί άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού για την πραγματοποίηση των κινεζικών, ισπανικών και ιαπωνικών μαθημάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στην αιφνίδια απόφαση της Πρυτανικής Αρχής να διακόψει τη συνεργασία του Τμήματος με το Ινστιτούτο Κομφούκιος, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μένουν μετέωροι σε σχέση με την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. 

«Όσον αφορά το μάθημα των κινεζικών, από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος και εξαιτίας της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Ινστιτούτο Κομφούκιος, οι διδακτικές ανάγκες καλύπτονταν με επιτυχία από καθηγητές του Ινστιτούτου.

Με αιφνίδια απόφαση ωστόσο του Συμβουλίου Διοίκησης του Π.Θ., η συνεργασία με το Ινστιτούτο ανεστάλη, χωρίς ωστόσο η απόφαση αυτή να συνοδεύεται από ταυτόχρονη πρόσληψη διδάσκοντα που να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Τμήματος στην εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας».

«Η κάλυψη των διδακτικών αναγκών με επιτυχία επί μία 5ετία από καθηγητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος σημαίνει αυτόματα την ύπαρξη διδακτικών αναγκών. Με άλλα λόγια, την αυξημένη ζήτηση της γλώσσας από τους φοιτητές του Τμήματος. Οι καταγγελίες των φοιτητών του Τμήματος για μη πραγματοποίηση του 70% των μαθημάτων, εφόσον ισχύουν, αφήνουν έκθετη την Πρυτανική Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο για την έμπρακτη απαξίωση του Τμήματος Γλωσσικών Σπουδών του Π.Θ».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ