Η «μάχη» Καμάλα εναντίον Τράμπ σε… αριθμούς – Ζαλίζουν τα ποσά της προεκλογικής εκστρατείας τους

Η «μάχη» Καμάλα εναντίον Τράμπ σε… αριθμούς – Ζαλίζουν τα ποσά της προεκλογικής εκστρατείας τους

Ένας μικρός αριθμός δισεκατομμυριούχων θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καθώς πολλοί από τους πλουσιότερους του κόσμου ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους να κερδίσει.

Η Καμάλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται στήθος με στήθος λίγο πριν τις κάλπες , με τις καμπάνιες τους να οδεύουν να είναι οι ακριβότερες στην ιστορία. Οι δύο υποψήφιοι μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 3,8 δισ. δολάρια.

Ανάλυση των Financial Times στα αρχεία χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών έδειξε ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν δωρίσει τουλάχιστον 695 εκατ. δολάρια, ή περίπου το 18%, των συνολικών χρημάτων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.

googletag.cmd.push(function() );

Ο Τραμπ εξαρτάται ιδιαίτερα από τις αμερικανικές ελίτ, καθώς περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που συγκέντρωσε η εκστρατεία και οι συμμαχικές ομάδες προέρχονται από δισεκατομμυριούχους, σε σύγκριση με περίπου το 6% των κεφαλαίων που συγκέντρωσαν οι ομάδες που πρόσκεινται στην Χάρις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα κεφάλαια που εισρέουν στα ταμεία των προεκλογικών εκστρατειών. Αυτό συνέβη μετά την υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2010 Citizens United εναντίον Federal Election Commission, η οποία επέτρεψε σε ιδιώτες να δίνουν απεριόριστα ποσά σε υπερ-ομάδες πολιτικής δράσης – ή super Pacs – που είναι ανεξάρτητες από τις επίσημες εκστρατείες.

Τα αρχεία των εκστρατειών είναι πιθανό να υποεκτιμούν το σύνολο των ποσών που συγκεντρώθηκαν από μεγαλοπλούσιους δωρητές, καθώς η ταυτότητα των ατόμων που δίνουν σε ορισμένες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις είναι κρυφή. Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είπε ιδιωτικά ότι έδωσε 50 εκατ. δολάρια σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό υπέρ της Χάρις, σύμφωνα με τους New York Times, αλλά το ποσό δεν έχει εμφανιστεί ακόμη σε δημόσιο έγγραφο.

Οι δωρητές της Χάρις

Περίπου 127 εκατ. δολάρια, ή περίπου το 6%, της χρηματοδότησης της Χάρις έχουν προέλθει από δισεκατομμυριούχους, ποσοστό πολύ μικρότερο από εκείνο του Τραμπ.

Ντάστιν Μόσκοβιτζ

Ο Μόσκοβιτζ συνίδρυσε το Facebook με τον συγκάτοικό του στο Κολέγιο Χάρβαρντ Μάρκ Ζούμπεργκερ πριν συνεχίσει να είναι συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού διαχείρισης εργασίας Asana.

Η καθαρή αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Έδωσε 38 εκατ. δολάρια στην ομάδα super Pac γνωστό ως Future Forward και περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια σε άλλες ομάδες που υποστηρίζουν τον αντιπρόεδρο.

Έχοντας επικρίνει έντονα το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μάσκ, που υποστηρίζει τον Tραμπ και τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα αυτοκινούμενα οχήματα, ο Μόσκοβιτζ είναι υπέρμαχος του αποτελεσματικού αλτρουισμού, ενός τρόπου που βασίζεται σε δεδομένα για να εξετάζονται οι φιλανθρωπικές προσπάθειες.

Ράιντ Χόφμαν

Ενώ άλλα μέλη της λεγόμενης μαφίας του Pay Pal – ο Μασκ, ο παρουσιαστής του podcast All-In Ντέηβιντ Σακς και ο επιχειρηματίας Κιθ Ραμπουά – τον Τραμπ, ο συνιδρυτής του LinkedIn Ράιντ Χόφμαν, 57 ετών, έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους δωρητές της Κάμαλα Χάρις.

Έχει δώσει 10 εκατ. δολάρια στο Future Forward, το super Pac υπέρ του Χάρις, και άλλα 6 εκατ. δολάρια στο Republican Accountability pac, το οποίο δημοσιοποιεί επικριτικές μαρτυρίες από πρώην υποστηρικτές του Τραμπ.

Ο Χόφμαν, του οποίου η καθαρή αξία ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, έχει χαρακτηρίσει το οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ – το οποίο περιλαμβάνει εκτεταμένους δασμούς – ως πληθωριστικό. Έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο πρώην πρόεδρος θα στοχοποιήσει τις επιχειρήσεις που δεν θα ακολουθήσουν τα κελεύσματά του, αν κερδίσει τις εκλογές.

«Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι το είδος του πωλητή που κανένας επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν μπορεί να αντέξει», έγραψε ο Χόφμαν σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg. «Θα υποσχεθεί τον κόσμο, μόνο και μόνο για να παραδώσει «έννοιες ενός σχεδίου». Η οικονομική του ατζέντα είναι ένας κοντόφθαλμος συνονθύλευμα πολιτικών που δεκάδες κορυφαίοι οικονομολόγοι και επιχειρηματίες προβλέπουν ότι θα καταλήξουν σε υψηλότερο πληθωρισμό, λιγότερη σταθερότητα και χαμηλότερη ανάπτυξη».

Μάικλ Μπλούμπεργκ

Ο Μπλούμπεργκ, ο 82χρονος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, του οποίου η καθαρή αξία ξεπερνά τα 104 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, δεν υπήρξε ποτέ οπαδός του Τραμπ.

Το 2019, δήλωσε ότι βρήκε «προσβλητική» τη «συμπεριφορά», το «στυλ» και την «έλλειψη ευγένειας» του Τραμπ. Στη συνέχεια ξόδεψε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε μια βραχύβια εκστρατεία για την προεδρία και στη συνέχεια έδωσε άλλα εκατομμύρια για να βοηθήσει τον Μπάιντεν να κερδίσει.

Στις 30 Μαΐου, την ημέρα που ο Τραμπ καταδικάστηκε για την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στη δίκη για τα χρήματα που πήρε από τη Νέα Υόρκη, ο Μπλούμπεργκ έδωσε 19 εκατ. δολάρια στο super Pac Future Forward (που τότε υποστήριζε τον Μπάιντεν).

Δωρητές του Τραμπ

Οι ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ έχουν τουλάχιστον 568 εκατ. δολάρια από δισεκατομμυριούχους, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο (34%) του συνόλου των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει η εκστρατεία του. Περίπου 432 εκατ. δολάρια έχουν προέλθει από τέσσερις μόνο δωρητές.

Τραμπ

Τιμ Μέλον

Ο Μέλον είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές καθώς δώρησε 150 εκατ. δολάρια στο super Pac του Τραμπ, Make America Great Again In, περίπου το 45% της συνολικής χρηματοδότησής του.

Ο μοναχικός Μέλον, 82 ετών, είναι γόνος μιας από τις πιο αξιοσέβαστες τραπεζικές δυναστείες της Αμερικής, αλλά μια από τις λιγότερο γνωστές προσωπικότητες των υποστηρικτών του Τραμπ.

Οι ενδείξεις για την απόφασή του να δαπανήσει τόσα πολλά για τον πρώην πρόεδρο προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το βιβλίο του που εξέδωσε ο ίδιος το 2014, panam.captain, στο οποίο αποκαλύπτει πώς μεταπήδησε από την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 1980.

Το βιβλίο επιμένει επίσης αμφιλεγόμενα στη φυλή, επιδιδόμενος σε ρατσιστικά στερεότυπα σε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Slavery Redux».

Ο Μέλον έχει κάνει δωρεές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα στο παρελθόν, και το 2020 έδωσε περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια στην προσπάθεια του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας Greg Abbott να χτίσει τείχος κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά αυτό επισκιάζεται από τη δωρεά του σε ομάδες του Trump φέτος.

Eλον Μασκ

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε δώσει περισσότερα από 118 εκατ. δολάρια στη φιλοτραμπική οργάνωση America Pac μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί- η εκστρατεία του Τραμπ για τη συγκέντρωση χρημάτων αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι ο Μασκ θα καλύψει τις δωρεές των υποστηρικτών του μέχρι το νόμιμο όριο των 924.600 δολαρίων. Το America Pac έχει δαπανήσει περισσότερα από 133 εκατ. δολάρια σε πινακίδες, διαφημίσεις και υπαλλήλους που πηγαίνουν πόρτα πόρτα για να κερδίσουν ψηφοφόρους για τον Τραμπ.

Ο Μασκ, έχει επίσης πληρώσει εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε πολιτείες με διακυμάνσεις 47 δολάρια για να υπογράψουν την αίτηση και έδωσε σε μερικούς ανθρώπους 1 εκατ. δολάρια στον καθένα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προειδοποιήσει ότι οι πληρωμές μπορεί να παραβιάζουν τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής της Tesla, της SpaceX, της xAI και της X, ο Μασκ έχει επενδύσει σημαντικό μέρος του χρόνου του στις εκλογές, συγκεντρώνοντας ψηφοφόρους στη σκηνή στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια και κάνοντας συνεχώς αναρτήσεις στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μίριαμ Άντελσον

Η Άντελσον, ισραηλινοαμερικανίδα γιατρός και χήρα του Σέλντον Άντελσον, έχει δώσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στο φιλο-Τραμπ Preserve America Pac.

Ιδιοκτήτρια του καζίνο Las Vegas Sands, των εφημερίδων Las Vegas Review Journal και Israel Hayom, είναι επίσης η μεγαλομέτοχος της ομάδας μπάσκετ Dallas Mavericks. Η καθαρή της αξία της περιουσίας της ξεπερνά τα 34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Το 2018, ο Τραμπ απένειμε στην Άντελσον το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ύψιστη πολιτική τιμή των ΗΠΑ, για το έργο της στην καταπολέμηση της κατάχρησης ουσιών και την υποστήριξη εβραϊκών σκοπών, όπως το Birthright Israel και οι Φίλοι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Η Άντελσον συνέκρινε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ με το Ολοκαύτωμα, γράφοντας στην εφημερίδα Review Journal ότι ήταν «κατά κεφαλήν η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην παγκόσμια ιστορία».

Η δισεκατομμυριούχος θεωρεί τους κυβερνητικούς κανονισμούς ως εμπόδια στο όραμά της για το μέλλον και φαίνεται να πιστεύει ότι αν κερδίσει ο Τραμπ, θα αποκτήσει ουσιαστική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εταιρείες της, οι οποίες ήδη επωφελούνται από φορολογικές πιστώσεις για ηλεκτρικά οχήματα και ομοσπονδιακά συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες -συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Διοίκησης Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- έχουν ερευνήσει τις επιχειρήσεις της.

«Αν δεν αντιστραφεί η τρέχουσα τάση στραγγαλισμού από την υπερρύθμιση, δεν θα φτάσουμε στον Άρη» τόνισε ο Μασκ σε πρόσφατη συγκέντρωση.

Λιζ και Ντικ Ουιλχάιμ

Οι δισεκατομμυριούχοι ιδρυτές της εταιρείας ναυτιλίας και συσκευασίας Uline, έχουν δώσει σχεδόν 70 εκατ. δολάρια στο φιλο-Τραμπ Restoration Pac και άλλα 10 εκατ. δολάρια στη Maga Inc.

Σε συνέντευξή της στους FT τον Μάρτιο, η Λιζ Ουιλχάιμ εξήγησε γιατί υποστηρίζει τον Trump παρά το γεγονός ότι είχε υποστηρίξει τον Ron DeSantis στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα είναι ξανά υποψήφιος το 2028.

Εξήγησε ότι φοβόταν ότι η μάχη για τα δικαιώματα στην άμβλωση θα βοηθούσε τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν την επανεκλογή, αλλά δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση λειτουργεί υπέρ του Trump. Επίσης, εξέφρασε το παράπονό της για την αδυναμία των ΗΠΑ να εμποδίσουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε ναυτιλιακές οδούς της Ερυθράς Θάλασσας. «Το γεγονός ότι τους επιτρέπουμε να κάνουν τα πλοία μας να περνούν γύρω από το Κέρας της Αφρικής. Είναι γελοίο που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό» είπε.

Ωστόσο έχει επιφυλάξεις για την προσωπικότητα του Τραμπ

«Σε όλους αρέσουν οι πολιτικές του Τραμπ, αλλά έχουμε σχεδόν 10.000 ανθρώπους που εργάζονται για εμάς και δεν θα τους μιλούσα ποτέ, με τον τρόπο που μιλάει ο Τραμπ στους ανθρώπους» είπε στους FT. «Δεν φέρομαι έτσι στους ανθρώπους».

Πηγή ΟΤ

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ