Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στην αμφισβήτηση Σαμαρά

Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στην αμφισβήτηση Σαμαρά

του Δημήτρη Γκάτσιου

Εύγλωττη αμηχανία προκαλεί στο εσωτερικό του γαλάζιου στρατοπέδου η διάρρηξη των σχέσεων Κυριάκου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά, που μετατρέπεται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε σημείο αναφοράς για τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία. 

Η δύσκολη συμπόρευση 

Νυν και πρώην πρωθυπουργός, με αιχμή κατά κύριο λόγο την ατζέντα των εθνικών θεμάτων, κινούνται πλέον σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις. Οι όποιες γέφυρες επικοινωνίας υπήρξαν στο παρελθόν έχουν καεί και πλέον ένα κεντρικό ερώτημα που πλανάται στην κυβερνητική παράταξη είναι το πόσο επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν οι κυματισμοί που παράγει η συγκεκριμένη κρίση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είναι λίγα τα στελέχη που προεξοφλούν, ουσιαστικά, νέα επεισόδια στη δύσκολη συμπόρευση των δύο. Δεν είναι, άλλωστε, αμελητέα τα μέτωπα, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, που το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί τις προσεχείς εβδομάδες, τα οποία, δυνητικά, θα μπορούσαν να θέσουν σε περαιτέρω δοκιμασία τις κρίσιμες ισορροπίες. 

Η καμπή

Τα τελευταία φαρμακερά βέλη που εκτόξευσε ο πρώην πρωθυπουργός από τη Λευκωσία για το Κυπριακό και για τον εν εξελίξει διάλογο Αθήνας – Άγκυρας, φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη… διαιρετική τομή στον χρόνο. Κι αυτό καθώς, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαχώρισε τον Αντώνη Σαμαρά από τους αποκαλούμενους “πατριώτες της φακής”, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις νέες βολές του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο ήταν περισσότερο από εμφανές ότι οι δηλώσεις του Μεσσήνιου πολιτικού αποτέλεσαν κόκκινο πανί για την Ηρώδου Αττικού 19. 

Αν και δεδομένα η συγκυρία, με τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, δεν σηκώνει άλλο νερό στον μύλο της εσωστρέφειας, η γραμμή της μη απάντησης στα καρφιά που συχνά-πυκνά εκτοξεύει ο κ. Σαμαράς έχει αλλάξει. Τα τροχιοδεικτικά ήρθαν σε σκηνικό Βρυξελλών, όταν ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι και επί εποχής του πρώην πρωθυπουργού ελάμβαναν χώρα διερευνητικές επαφές με τη γείτονα. Τα ακόμη πιο επίσημα, αν και έμμεσα, ήρθαν σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής. “Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός, μιας και άκουσα να χρησιμοποιείται αυτή η λέξη. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση μου”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την κίνησή του να μην παρακολουθήσει την ομιλία Παππά στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Οι πρωθυπουργικές αιχμές, με αρχικό αποδέκτη τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σαφής σπόντα για την πρόσφατη συνύπαρξη του Μεσσήνιου πολιτικού με τον Νίκο Παππά στην απονομή των βραβείων επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ήταν όμως και κάτι ακόμα. Η μετατόπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ηρώδου Αττικού 19 από τη στρατηγική των αναπάντητων βολών.

Τα επόμενα μέτωπα 

Με το σκοινί να τεντώνεται συνεχώς από το 2022 μέχρι σήμερα, αυτό που γίνεται εμφανές τις τελευταίες εβδομάδες είναι πως η λογική της αποδόμησης των πτυχών της γαλάζιας εξωτερικής πολιτικής από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού πατάει ευαίσθητες χορδές του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η συνεχής επανάληψη των κόκκινων γραμμών της ελληνικής πρωτεύουσας έναντι της Τουρκίας, που ακολουθείται από ραπίσματα στα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και στους αποκαλούμενους υπερπατριώτες. 

“Η Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τόσο ισχυρή διπλωματικά, αμυντικά, από όσο αυτή την περίοδο επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στη συζήτηση ζητήματα κυριαρχίας. Θα συνεχίσει να μεγαλώνει ουσιαστικά τη χώρα, χωρίς ποτέ καν να συζητά κόκκινες γραμμές”, διεμήνυσε από την αίθουσα της ενημέρωσης ο Παύλος Μαρινάκης. Ήταν, αν μη τι άλλο, η απάντηση στις αναφορές συνεργατών του κ. Σαμαρά “ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας, χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια σύμφωνα φιλίας και υποκλίσεις”, που έπλητταν και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. 

Με κομμένους διαύλους και με την ανοιχτή αντιπαράθεση νυν και πρώην πρωθυπουργού να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια ανέφελη μελλοντική συνύπαρξη (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα), η συζήτηση γαλάζιων στελεχών είναι εστιασμένη τις τελευταίες ημέρες, και μετά τα νέα βαριά σύννεφα, στα επόμενα ορόσημα που θα μπορούσαν να θέσουν σε δοκιμασία την όποια σχέση μπορεί να υφίσταται. 

Αρχικά, τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Χακάν Φιντάν, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να έχουν λάβει εντολή από τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν, προκειμένου να διερευνήσουν εάν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Πρόκειται για τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, τη στιγμή που σκιές ρίχνει η τουρκική επιμονή στους αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το γεγονός ότι η Άγκυρα, είτε δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε μέσω διπλωματικών πηγών, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποσύρει τη λογική περί της αποκαλούμενης συνολικής λύσης. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν από τη δυναμική που θα παράξει στο τέλος το τετ α τετ των δύο επικεφαλής των διπλωματιών. Εάν, φυσικά, παράξει. 

Ακόμα δύο μέτωπα θα μπορούσαν μοιραία να μετατραπούν σε σημείο καμπής, δοκιμάζοντας τις σχέσεις του νυν και του πρώην πρωθυπουργού. Το πρώτο είναι η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, η οποία παραδοσιακά κάθε χρόνο λαμβάνει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι η έναρξη των διαδικασιών στις αρχές του 2025 για την εκλογή του επόμενου ή της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη μια ομάδα γαλάζιων βουλευτών έχει εκπέμψει τα δικά της μηνύματα με αποδέκτες στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα επιλεγεί. Ένα πρόσωπο με πιο έντονο το κεντροδεξιό ή κατά άλλους το δεξιό στοιχείο. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ