Μια τριπλή επέτειος για την Αυστρία

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Την ημέρα της Εθνικής Επετείου της Αυστρίας στις 26 Οκτωβρίου τιμάται η ανάκτηση της πλήρους κυριαρχίας της Αυστρίας και η διακήρυξη του Συνταγματικού Νόμου περί Ουδετερότητας το 1955, 10 χρόνια μετά τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, 68 χρόνια αργότερα, η Αυστρία είναι μια επιτυχημένη και ακμάζουσα χώρα.

Φέτος εορτάζουμε τη συμπλήρωση 30 ετών από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 1994 υπό την τότε ελληνική προεδρία της ΕΕ – σίγουρα η σημαντικότερη απόφαση της Αυστρίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Εορτάζουμε επίσης το γεγονός της συμπλήρωσης 190 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Ειδικά σήμερα, σε εποχές πολλαπλών κρίσεων – από τους πολέμους που μαίνονται στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μέχρι την κλιματική κρίση που μας έφερε και πάλι φέτος καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες, αυτή τη φορά και στην Αυστρία – αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τεράστια αξία της ισχυρής εταιρικής σχέσης μας με αξιόπιστους φίλους όπως η Ελλάδα και με όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην Αυστρία έλαβαν χώρα οι προγραμματισμένες κοινοβουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στις εκλογές σημειώθηκε πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 78%, ενώ πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, με το δεξιό FPÖ να προηγείται του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος ÖVP και των Σοσιαλδημοκρατών. Αναμένουμε τώρα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Ελλάδας ευδοκιμούν σε όλους τους τομείς: Από τον περσινό Σεπτέμβριο που έφθασα σε αυτή την όμορφη χώρα, τέσσερις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από την Αυστρία έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αυστρία, ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον φετινό Σεπτέμβριο. Υπεγράφη ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ψηφιοποίησης και της κυβερνοασφάλειας, ενισχύθηκε η συνεργασία στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, ενώ παράλληλα υφίσταται ισχυρή συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με τη διαρκή εγκατάσταση αυστριακών αξιωματικών της Frontex για τη στήριξη της ελληνικής συνοριοφυλακής.

Οι οικονομικές σχέσεις επίσης εντατικοποιούνται περαιτέρω: Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 10%. Επίσης, ο τουρισμός παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το περσινό ρεκόρ των περίπου 800.000 Αυστριακών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα – σχεδόν 10% ή ένας στους δέκα Αυστριακούς – καθιστώντας την Αυστρία ίσως το ισχυρότερο κατά κεφαλήν έθνος επισκεπτών αυτής της πανέμορφης χώρας.

Πέραν όλων αυτών, ως Πρεσβεία, μπορούμε να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο μεταξύ των δύο εθνών μας στον τομέα του Πολιτισμού. Φέτος, παρείχαμε την υποστήριξή μας σε 34 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με εταίρους από Δήμους, Περιφέρειες, φεστιβάλ και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη και ευγνώμων που υπηρετώ ως πρέσβης της Αυστρίας στην υπέροχη χώρα σας. Μου έχετε συμπεριφερθεί, όπως και σε τόσους άλλους φίλους Αυστριακούς, με το απίστευτα φιλόξενο πνεύμα που διακρίνει τους Ελληνες.

Ας εορτάσουμε λοιπόν τη φετινή Εθνική Επέτειο της Αυστρίας ως Ημέρα Ελληνοαυστριακής Φιλίας.

Η Γκέρντα Φογκλ είναι πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ