Ποιους θα επιλέξει για τα υπουργεία-κλειδιά

Ποιους θα επιλέξει για τα υπουργεία-κλειδιά

Ανθρωποι του περιβάλλοντός της, που εμπιστεύεται, αλλά και πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης, που εκτιμά, θα συμμετέχουν στο επιτελείο της Κάμαλα Χάρις εάν εκλεγεί. Εχει ήδη αναθέσει το δύσκολο έργο στον Γιόχαν Αμπραμς, ο οποίος ηγήθηκε της μετάβασης και της περασμένης κυβέρνησης. Η Κάμαλα για να στελεχώσει το γραφείο της αντιπροέδρου στηρίχθηκε σε μια μικρή ομάδα έμπιστων βοηθών, καθώς και σε κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, πολλοί από τους οποίους ήταν βετεράνοι των κυβερνήσεων Ομπάμα. Πάντως έχει δεσμευτεί ότι θα διορίσει τουλάχιστον έναν Ρεπουμπλικανό στο υπουργικό της συμβούλιο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα χρειαστεί κάποιον που να μπορεί να χειριστεί την κρίση στη Μέση Ανατολή, την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη και τις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της παγκοσμίως. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς (1), ο Ρεπουμπλικανός πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ (2), που έχει χαλάσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ και ήταν μέχρι πριν από έναν μήνα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ Κρις Μέρφι, η βετεράνος του διπλωματικού σώματος Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Πιτ Μπούτιτζετζ βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων για το τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για το υπουργείο Οικονομικών η Χάρις έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: την ενίσχυση της μεσαίας τάξης με περικοπές φόρων για οικογένειες, μικρές επιχειρήσεις και νέους. Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους είναι η οικονομολόγος Λάελ Μπρέναρντ (3), μέχρι πρόσφατα υποδιοικήτρια της Fed, o γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ (4) που έχει πείρα στη Γουόλ Στριτ, ο Γουόλι Αντεγιέμο, βετεράνος της κυβέρνησης Ομπάμα και ο στενός συνεργάτης της και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον.

Για την αμυντική πολιτική της η Χάρις δεν έχει μπει σε λεπτομέρειες ακόμα, αλλά δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τη σημερινή πολιτική. Για τη θέση του επικεφαλής του Πενταγώνου συζητούνται σοβαρά τα ονόματα δύο γυναικών – της Κρίστιν Γουόρμουτ (5) που ασχολείται με αμυντικά θέματα από τις προεδρίες Ομπάμα και της Μισέλ Φλορνόι (6), που όμως θεωρείται ότι έχει θέσεις «γερακιού» –, καθώς και ενός άνδρα, του Ανταμ Σμιθ, που προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής εδώ και 14 χρόνια.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ