Σε τακτική επαφή με τον Πούτιν βρίσκεται ο Μασκ εδώ και δύο χρόνια!

Σε τακτική επαφή με τον Πούτιν βρίσκεται ο Μασκ εδώ και δύο χρόνια!

Ο Ιλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πυλώνας των διαστημικών προσπαθειών των ΗΠΑ και από τους βασικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τα τέλη του 2022, αποκάλυψε χθες η «Wall Street Journal». Οι συζητήσεις τους, που επιβεβαιώθηκαν από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας, αγγίζουν προσωπικά θέματα, επιχειρηματικές και γεωπολιτικές εντάσεις.

Κάποια στιγμή, ο Πούτιν ζήτησε από τον μεγιστάνα να αποφύγει την ενεργοποίηση της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink μέσω της Ταϊβάν ως χάρη στον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ανέφεραν δύο άτομα που ενημερώθηκαν για το αίτημα. Οι επαφές εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς ο Μασκ έχει βαθείς επιχειρηματικούς δεσμούς με τον αμερικανικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω της συμμετοχής του σε μερικά από τα πιο ευαίσθητα και απόρρητα διαστημικά προγράμματα της Αμερικής – η Space X του Μασκ εκτοξεύει πυραύλους και δορυφόρους για το Πεντάγωνο και τη NASA.

Ο Μασκ έχει από καιρό γοητευθεί με τη Ρωσία. Στη βιογραφία του μεγιστάνα ο Ουόλτερ Αϊζακσον αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας ταξίδεψε στη Μόσχα το 2002 προκειμένου να διαπραγματευτεί την αγορά πυραύλων για το τότε νεοσύστατο διαστημικό του πρόγραμμα, αλλά λιποθύμησε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με πολλή βότκα. Η πώληση τελικά απέτυχε, αν και οι Ρώσοι οικοδεσπότες έδωσαν στον Mασκ ένα μπουκάλι βότκα με το ομοίωμά του πάνω σε ένα σχέδιο του Αρη.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Μασκ είπε δημόσια ότι είχε μιλήσει μόνο μία φορά με τον Πούτιν και το θέμα τους ήταν το Διάστημα. Ομως έκτοτε ακολούθησαν και άλλες συνομιλίες, τόσο με τον ρώσο πρόεδρο όσο και με αξιωματούχους του Κρεμλίνου, όπως ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Πούτιν, Σεργκέι Κιριγιένκο. Τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Κιριγιένκο έχει δημιουργήσει δεκάδες διαδικτυακούς ιστότοπους για να διαδώσει ρωσική παραπληροφόρηση. Ο Μασκ αρχικά είχε επιτρέψει στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν το Starlink ώστε να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε μεγάλες περιοχές της χώρες, όπου οι υποδομές είχαν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά σταδιακά απενεργοποίησε την υπηρεσία στην Ουκρανία, ενώ ξεκίνησε και να καταγγέλλει την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ